Στις συνεδριάσεις της Π.Ε.Δ.Α. και της ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς

Συνεδρίασε σήμερα (10-9-2019) το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) υπό την προεδρία του Δημάρχου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, κ. Γιώργου Ιωακειμίδη. Παρουσία αρκετών αυτοδιοικητικών μεταξύ των οποίων και του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής, κ. Βασίλη Ζορμπά, αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν τους 66 δήμους της Αττικής.

Μάλιστα σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους κατοίκους του Δήμου Μαραθώνα στο Μάτι που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά, αποφασίστηκε να ακυρωθεί προγραμματισμένο ταξίδι της ΠΕΔΑ και να δοθούν χρήματα για την αγορά από το δήμο Μαραθώνα σκαπτικού μηχανήματος (τύπου Bobcat).

Στο ίδιο κτίριο αλλά σε άλλο όροφο, σχεδόν παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συνέλευση της Ένωσης Δημάρχων Αττικής (ΕΝ.Δ.Α.) στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς και ο Περιφερειακός σύμβουλος και πρ. Δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος.

Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν από τον πρόεδρο κ. Παύλο Καμάρα και τους παρευρισκόμενους, ήταν η διοργάνωση του 11ου FORUM της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ που θα διεξαχθεί στον Πόρο στις 21 & 22 Σεπτεμβρίου 2019, σε συνεργασία ΕΝ.Δ.Α. και ΠΕΔΑ, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ. Στο συνέδριο έχει προσκληθεί να παρευρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και εξαιρετικοί ομιλητές.

Δύο και σημαντικά είναι τα θέματα του συνεδρίου:

  • Τα οικονομικά των Δήμων και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, τη ΣΑΤΑ, κ.λπ., μετά το πέρας της μνημονιακής περιόδου.
  • Ο εκλογικός νόμος, όπου θα γίνει αναφορά στο πως από την αποτυχημένη (όπως χαρακτηρίστηκε) απλή αναλογική, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε στην ενισχυμένη προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποφευχθεί το διοικητικό χάος και η ακυβερνησία. Μάλιστα έχουν αναζητηθεί και ευρεθεί 3-4 εκλογικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία θα συζητηθούν και θα γίνει ανάλογη πρόταση προς τον Υπουργό.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Γιαννακόπουλος πρότεινε να ενισχυθεί οικονομικά το συνέδριο από την ΚΕΔΕ, πρόταση που βρήκε θετική αντιμετώπιση.