Άκαρπη η ψηφοφορία για την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

Από αριστερά: Βλαχογιάννη Π., Βρατσίδα Ε., Κόκκας Γ., Παπασταθόπουλος Λ.

Θέμα εκλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης τέθηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 27/11/2019.

Υποψήφιοι αρχικά για το θεσμό ήταν αλφαβητικά οι:

  • Βλαχογιάννη Πηνελόπη
  • Βρατσίδα Ευτέρπη
  • Κόκκας Γεώργιος
  • Μπονόβας Αχιλλέας
  • Παπασταθόπουλος Λεωνίδας

Κατά την παρουσίαση των υποψηφίων ο κ. Μπονόβας απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Όσον αφορά την θέση των παρατάξεων τοποθετήθηκαν (έπειτα από πρόταση του κ. Μυλωνάκη) οι επικεφαλής ως εξής:

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος ανέφερε πως το γεγονός ότι μόλις 25 δήμοι εξέλεξαν ΣτΔ&Ε κατά την δική του θητεία, δείχνει ότι δεν πιστεύουν στη χρησιμότητά του. Επειδή πάνω στις υποψηφιότητες υπάρχει ένα παρασκήνιο, εκείνος δεν ήθελε να εμπλακεί και γι’ αυτό δεν έφερε ως θέμα την εκλογή ΣτΔ στη θητεία του. Όταν προέκυψε η επιθυμία του κ. Παπασταθόπουλου την δέχτηκαν ως παράταξη και αποφάσισαν να συμμετέχουν.

Ο κ. Γιώργος Οικονόμου πρότεινε να αποσυρθεί το θέμα ώστε οι ψηφοφόροι-δημοτικοί σύμβουλοι να γνωρίσουν τους υποψηφίους και ίσως να υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι και να ξαναέρθει το θέμα προς ψήφιση.

Ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης εξήρε τη σημασία του θεσμού, τόνισε ότι είναι πολύ χρήσιμο το άτομο που θα εκπροσωπεί το θεσμό και θα έχει εκλεγεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ένας θεσμός προς όφελος των δημοτών και των προβλημάτων τους. Έκρινε πως πιθανά δεν θα υπάρχει εκλογή, όμως στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής να αποκτήσει ΣτΔ.

Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης δήλωσε ότι απέχει από την διαδικασία.  Αρχικά είπε είναι οξύμωρο, γιατί το συμφέρον του εργαζόμενου είναι αντίθετο με της επιχείρησης. Επίσης ο θεσμός δημιουργεί αυταπάτες στο δημότη ότι μπορεί να βρει λύση στα προβλήματα μέσα από μια τέτοια μορφή.

Το λόγο πήραν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Λογοθέτης και Σωτήρης Παπαμιχαήλ.

Μάλιστα ο κ. Λογοθέτης παρατήρησε ότι δύο Αριστεροί, οι κύριοι Σταθόπουλος και Γκιζιώτης, είναι κατά ενός θεσμού που έχει στόχο να περιορίσει την εξουσία της δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου. Πρόκειται, δήλωσε, για ένα ανεξάρτητο και διαμεσολαβητικό όργανο μεταξύ του δήμου και των δημοτών. Έδωσε τα εύσημα στον κ. Ζορμπά που έφερε ως θέμα την εκλογή του ΣτΔ σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που απέφυγε να το κάνει.

Ο κ. Παπαμιχαήλ αναφέρθηκε στην δημιουργία νομοθετικά του θεσμού και υπήρξε σύμφωνος στο να εκλεγεί ΣτΔ.

Ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς δήλωσε υποστηρικτής του θεσμού και πως οι δήμοι που δεν εκλέγουν ΣτΔ το κάνουν γιατί ο δήμαρχος δεν θέλει κάποιον να τον ενοχλεί, αφού ως γνωστόν οι ΣτΔ παρουσιάζουν και επίσημες εκθέσεις για τα προβλήματα που αναφέρονται. Θύμισε δε ότι στην προηγούμενη θητεία του είχε εκλεγεί ο κ. Γραμματίδης ο οποίος μάλιστα στις εκθέσεις του υπήρξε αυστηρός με τη δημοτική Αρχή.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν:

Ψήφισαν 28, Λευκά 4

Έλαβαν

  • Βλαχογιάννη Πηνελόπη –> 7
  • Βρατσίδα Ευτέρπη –> 10
  • Κόκκας Γεώργιος –> 1
  • Παπασταθόπουλος Λεωνίδας –> 6

Δεν εκλέγεται ΣτΔ αφού απαιτούνται τα 3/5 των ψήφων των παρόντων και κανείς από τους υποψηφίους δεν το έλαβε. Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Καψοκεφάλου, με τους ίδιους υποψηφίους.