Άδειοι φάκελοι, άκυρες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και ο αρμόδιος να απαντήσει … ξαφνικά απών

Γράφει η Λένα Μαρκή

Τρία θέματα της ημερήσιας διάταξης (3ο, 4ο και 5ο ) της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27 Νοεμβρίου 2019, ήταν αρκετά για να αναστατώσουν το συμβούλιο με δυσάρεστες αποκαλύψεις από την περίοδο της θητείας του πρ. δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου.

Τα τρία αυτά θέματα αφορούσαν ακύρωση τριών αντίστοιχα αποφάσεων του Δ.Σ. του έτους 2018, για παροχή σε χρήμα των μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για τα έτη 2015, 2016 και γάλακτος για το έτος 2015 σε εργαζόμενους του δήμου που τα δικαιούνταν.

Στην εισήγηση που έγινε από τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης, κ. Γιάννη Αργυρό, και για τα τρία θέματα, εύλογη υπήρξε η ερώτηση του κ. Ανδρέας Γκιζιώτη (Λαϊκή Συσπείρωση) γιατί ακυρώνεται απόφαση που έχουν ήδη πάρει προγενέστερα; Δεν εκτελέστηκε δηλαδή;

Ανάλογη ερώτηση έγινε και από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Παπαμιχαήλ.

Η απάντηση του κ. Αργυρού ήταν εκείνη που προκάλεσε έκπληξη!

Ερευνώντας το θέμα λόγω του ότι τα ΜΑΠ και το γάλα πρέπει να αποδοθούν στους εργαζόμενους έως τις 13/12/2019 για να μην χαθούν, ανακαλύφθηκε, ότι οι αποφάσεις του Δ.Σ. που πάρθηκαν το 2018, δεν περιείχαν ΟΥΤΕ εισήγηση, αλλά ΟΥΤΕ την κατάσταση με τα ονόματα των δικαιούχων. Οπότε αυτόματα ακυρώνονται και δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η διαδικασία. Όπως δήλωσε ο κ. Αργυρός, οι τρεις αποφάσεις έχουν μόνο τον τίτλο και τον αριθμό που είχαν πάρει στο βιβλίο του Προεδρείου!!! Ουσιαστικά ήταν ελλιπείς και δεν μπορούσαν να εκτελεστούν.

Αποτέλεσμα να είναι αναγκαίο να εισηγηθούν εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο με πλήρη φάκελο αυτή τη φορά.

Ο κ. Γκιζιώτης τότε στράφηκε προς τα μέλη της παράταξης του κ. Σταθόπουλου που αποτελούσαν την Διοίκηση του Δήμου το 2018 και ρώτησε αν έχουν κάτι να απαντήσουν. Στο σχόλιό του «φωνή βοώντος εν τω συμβουλίω» (παραφράζοντας τη γνωστή ρήση) η κ. Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη, εκνευρισμένη, απάντησε ότι τουλάχιστον αυτή προσωπικά δεν ήταν ενήμερη. Και συμπλήρωσε ότι «δεν είμαστε ενήμεροι, δεν είναι κάποιος αρμόδιος εδώ για να το γνωρίζει. Μόνο ο Δήμαρχος (σ.σ. κ. Σταθόπουλος) θα μπορούσε να ήταν ή ο τότε Γενικός Γραμματέας ή ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Δεν είναι, συγνώμη, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό».

Σε ερώτηση του κ. Γκιζιώτη αν υπάρχουν κι άλλες τέτοιες αποφάσεις, η απάντηση του κ. Αργυρού ήταν ότι έχουν βρεθεί συνολικά 10 ….

Η ουσία

 Εξαιτίας παράληψης (; ), αμέλειας (; ), ανευθυνότητας (; ) των αρμοδίων της προηγούμενης δημοτικής Αρχής υπάλληλοι του δήμου κινδύνεψαν να μην λάβουν αυτό που νόμιμα δικαιούνται. Για άλλη μια φορά έλαμψε η απουσία της «φιλ-εργατικής ευαισθησίας» του κ. Σταθόπουλου και της Αριστερής παράταξής του.

Έλαμψε όμως και ο ίδιος δια της απουσίας του κατά τη συζήτηση του φλέγοντος θέματος. Δυστυχώς απουσίαζε από τα έδρανα του Δ.Σ. για να απαντήσει και πιθανά να λάβει την ευθύνη. Ευελπιστούμε να δώσει μια απάντηση στην επόμενη συνεδρίαση. Η κ. Ζωή Φωτεινού παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειές της δεν μπόρεσε να σώσει την κατάσταση, ούτε να τον αναπληρώσει.

Όσοι παρακολουθείτε τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου θα θυμάστε πόσες φορές ολόκληρη η αντιπολίτευση «φώναζε» για την έλλειψη εισηγήσεων και λοιπών στοιχείων στους φακέλους των θεμάτων που έρχονταν προς συζήτηση και ψήφιση. Τότε δεν «ίδρωνε το αυτί» του κ. Σταθόπουλου, ούτε του τότε προέδρου του Δ.Σ., κ. Γεράσιμου Βλάχου. Τώρα αρχίζουν να φαίνονται τα τραγικά αποτελέσματα  των πράξεών τους.

 Και πλέον μένει να μάθουμε τι αφορούν οι υπόλοιπες 7 (μέχρι τώρα τουλάχιστον) ελλιπείς αποφάσεις.