Ερευνα: Οι περιοχές με τα περισσότερα νεόδμητα ακίνητα..5η η Αγία Παρασκευή ανα τ.μ

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η αγορά των νεόδμητων ακινήτων τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη. 

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Spitogatos για όσους αναζητούν νεόδμητα ακίνητα, τονίζεται ότι στην Αττική η πλειονότητα προσφοράς νεόδμητων καταγράφεται εκτός κέντρου, στα Βόρεια και Νότια Προάστια, ενώ στη Θεσσαλονίκη κυρίως ανατολικά του κέντρου.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης δεδομένων του Spitogatos, η νούμερο ένα περιοχή με τα περισσότερα νεόδμητα ακίνητα διαθέσιμα προς πώληση στην Αττική είναι το Ελληνικό. Η μέση τιμή για ένα νεόδμητο ακίνητο στην εν λόγω περιοχή είναι υψηλή και κυμαίνεται στα 4.613 ευρώ/τ.μ. 

Στη λίστα με τις τιμές των νεόδμητων ακινήτων ακολουθεί ο γειτονικός Άλιμος με μέση τιμή €3,812 ανά τ.μ., τρίτος έρχεται ο Χολαργός, όπου η μέση τιμή προσφοράς είναι στα €2,894, τέταρτη σε πλειονότητα νεόδμητων είναι η Λυκόβρυση με €2,560 και έπεται η Ηλιούπολη με μέση τιμή €2,630 ανά τ.μ.  Τη δεκάδα συμπληρώνουν τα Βριλήσσια με μέση τιμή €2,821/τ.μ., το Ηράκλειο στα €2,518/τ.μ., η Πεύκη στα €2,827/τ.μ., η Γλυφάδα με την υψηλότερη μέση τιμή στα €4,534 και η Αγία Παρασκευή στα €2,888 ανά τ.μ.

Τα νεόδμητα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, οι περιοχές όπου εντοπίζεται μεγαλύτερη πλειονότητα σε νεόδμητα ακίνητα – κατοικίες προς πώληση διαμορφώνονται ως εξής: η Θέρμη προηγείται με μέση τιμή € 1,381 ανά τ.μ. και ακολουθούν η Ευκαρπία με € 1,066, η Τούμπα με € 1,995, η Χαριλάου με € 2,018 και η Πυλαία με € 1,821.

O πίνακας του Spitogatos για τα νεόδμητα ακίνητα: 

image002.png

Ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, τοποθετήθηκε σχετικά με τις ετήσιες μεταβολές: 

«Παρατηρούμε μέσα από τα δεδομένα μας ότι καταρχάς έχουν αυξηθεί συνολικά οι αγγελίες νεόδμητων κατοικιών, αλλά και ότι το ενδιαφέρον για νεόδμητες κατοικίες έχει στραφεί σε συγκεκριμένα προάστια της Αττικής. Το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού δείχνει να έχει παίξει ρόλο στην πρωτιά της περιοχής όσον αφορά στην πλειονότητα νεόδμητων, ενώ το έχει φέρει ψηλότερα και στη ζητούμενη αξία ανά τ.μ.. Το κέντρο της Αθήνας απουσιάζει από τη δεκάδα περιοχών με τα περισσότερα νεόδμητα, καθώς έχει επέλθει οικοδομικός κορεσμός. Στη Θεσσαλονίκη πάλι, που έχει τελείως διαφορετικό πολεοδομικό σχεδιασμό και αναπτυξιακό περιθώριο, πολλά νεόδμητα ακίνητα καταγράφονται σε περιοχές πέριξ του Κέντρου και κυρίως ανατολικά. Αυτά είναι και τα ακριβότερα».

.economistas