Η Νέα Αρχή ζητά απαντήσεις από το σύλλογο “ΣΕΡΔΑΠ”

ΠΡΟΣ

ΣΕΡΔΑΠ- ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΛΕΩΦ. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 415-417

ΤΚ 11543-ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση επί των καίριων προβλημάτων των εργαζομένων στον ευαίσθητο τομέα της Καθαριότητας και της Διαχείρισης Απορριμμάτων.

ΣXETIKA:

α) To υπ’ αρ. 974/2020/24-4-2020 έγγραφο του ΣΕΡΔΑΠ προς το Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής.

                        Σε συνέχεια του από 24-4-2020 (α) σχετικού εγγράφου του ΣΕΡΔΑΠ προς το Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, με θλίψη διαπιστώσαμε τα δυσάρεστα/απαράδεκτα γεγονότα, τα οποία οδήγησαν λόγω πλημμελειών και παραλείψεων, στη μεγάλη καθυστέρηση της μισθοδοσίας των οκτώ υπαλλήλων της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Διαχείρισης Απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να περάσουν τις ημέρες των εορτών  του Πάσχα ευρισκόμενοι σε απόλυτη ένδεια και κυρίως νιώθοντας την αδιαφορία από πλευράς Δημάρχου – Διοίκησης του Δήμου στις προτάσεις σας!!

Καθίσταται προφανές ότι, θα αναμενόταν στοιχειωδώς ένα απαντητικό έγγραφο εκ μέρους του Δημάρχου, (το οποίο δεν γνωρίζουμε αν έγινε) αλλά και η παρέμβασή του προς βελτίωση των οργανωτικών και οικονομικών θεμάτων με αντίστοιχες δράσεις, προς αποφυγή παρόμοιων δυσάρεστων καταστάσεων, που προσβάλλουν και απαξιώνουν ανεπανόρθωτα τους εργαζόμενους στον ευαίσθητο τομέα της Καθαριότητας και της Διαχείρισης Απορριμμάτων (Εμείς ως παράταξη έχουμε κάνει προτάσεις για το θέμα αυτό). Είναι αντιληπτό πλέον από όλους ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, εργάζονται κάτω από αντίξοες και άκρως ανθυγιεινές συνθήκες και η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να μεριμνά  για την τήρηση της εφαρμογής των κατά νόμο οριζομένων μέτρων και κανόνων για την υγεία και ασφάλειά τους!  

            Κατόπιν τούτων, στην προσπάθειά μου να συμβάλλω μέσω του έργου μου ως μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου και επικεφαλής της ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, θα ήθελα να παρακαλέσω, όπως με ενημερώσετε για τα ακόλουθα θέματα:

  1. Aναγνωρίζοντας ότι εργάζεσθε ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΩΣ με ευσυνειδησία, διακινδυνεύοντας την ασφάλεια και την υγεία την προσωπική σας και της οικογένειάς σας, θα παρακαλούσα να μας πληροφορήσετε : α) για πόσο χρονικό διάστημα δεν έχετε λάβει αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης  και β) εάν σας παρέχονται αδιαλλείπτως όλα τα απαιτούμενα ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ/ΜΑΠ, που προβλέπονται βάσει των κείμενων διατάξεων και πόσο συχνά το τελευταίο διάστημα; (Η προμήθεια του Δήμου με απευθείας ανάθεση για μέρος των παραπάνω καθυστέρησε υπερβολικά και παραδόθηκαν υλικά τέλος Απριλίου, σχεδόν δύο μήνες από την επίσημη λήψη μέτρων της πανδημίας)
  2. Εάν και κατά πόσον εφαρμόζονται τα μέτρα της πολιτείας, λόγω ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ, σύμφωνα με τις εκδοθείσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου  και τις ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ με τίτλο ‘’Κορωνοϊός (SARS-CoV-2) Οδηγίες και μέτρα πρόληψης σε εργασιακούς χώρους’’, του ΕΛΙΝΥΑΕ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, http://www.elinyae.gr/arthro-neon/ypoyrgeio-ergasias-elinyae-kateythyntiries-odigies-koronoios-sars-cov-2-odigies-kai
  3. Σε ποια κατάσταση βρίσκονται κατά την άποψή σας, τα απορριμματοφόρα, μηχανήματα έργου και λοιπά οχήματα, από μηχανικής, λειτουργικής και τεχνικής πλευράς, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (πχ. Λειτουργούν με τεχνικά προβλήματα και με κόκκινη την φωτεινή ένδειξη στο ταμπλό τους; κινούνται με ένα ή δύο λάστιχα καινούργια και τα υπόλοιπα επικινδύνως φθαρμένα; κλπ,).
  4. Εάν το σύνολο των απορριμματοφόρων, μηχανημάτων έργου και λοιπών οχημάτων καθαρίζονται σωστά-επιμελώς, ώστε να αφαιρείται όλο το ρυπαντικό φορτίο, το οποίο επικάθεται επί αυτών σε καθημερινή βάση, προκειμένου να έχει θετικό αποτέλεσμα η οιαδήποτε επιβαλλόμενη κατά νόμο απολύμανση, ενόψει της ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ  του κορονοϊού COVID 19. Εάν όχι, από πότε περίπου δεν έχουν καθαρισθεί κατά τα ανωτέρω, τα εν λόγω οχήματα/μηχανήματα, εξ όσων γνωρίζετε; Έχει διαφοροποιηθεί η συχνότητα και ο τρόπος πλύσης-καθαρισμού το τελευταίο διάστημα;
  5. Εάν υφίστανται για τους εργαζόμενους, περιστατικά διακριτικής μεταχείρισης ή καταχρηστικής συμπεριφοράς εκ μέρους της Διοίκησης ή υπηρεσιών  του Δήμου.

Αναμένοντας την απάντησή σας, παραμένω πάντα στη διάθεσή σας για ό,τι χρειασθείτε, αναγνωρίζοντας το εξαιρετικά σημαντικό έργο σας για την πόλη μας και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Με εκτίμηση  

Γιώργος Οικονόμου         

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή