Σπύρος Παπασπύρος: Περί του θερινού κινηματογράφου (1)

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του τ. Δημάρχου κ. Γιάννη Σταθόπουλου αλλά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις κάποιων άλλων, δεν μπορώ παρά να παρέμβω για να αποδείξω τον καιροσκοπισμό που επικρατεί .

Το θέμα του Δημοτικού Κινηματογράφου, απασχόλησε την διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ από τις αρχές Φεβρουαρίου, για να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες οργανωτικές και διοικητικές ενέργειες εγκαίρως. Εν συνεχεία, στα μέσα Μαρτίου και ενώ οι σχεδιασμοί μας είχαν τελειώσει, επεβλήθησαν οι αναστολές λειτουργίας και τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού. Κατόπιν αυτών, στις αρχές Απριλίου (7/4), πριν ακόμη έχουμε κάποια ένδειξη για το αν, πότε και με ποιόν τρόπο θα ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι (γενικά), απέστειλα έγγραφο προς τα μέλη του ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ που εκπροσωπούν ΟΛΕΣ τις παρατάξεις, με την οποία τους έθετα όλες τις παραμέτρους (που υπήρχαν τότε) και τους προβληματισμούς μου και ζητούσα, αφού τις μελετήσουν, να μου πουν τις δικές τους. (Το κείμενο που τους απέστειλα, δημοσιεύεται στο τέλος του άρθρου).

Η παράταξη του κ. Σταθόπουλου δεν απάντησε οπότε επανήλθα στις 10 Απριλίου με νέα παράκληση να μου πουν τις απόψεις τους, με το εξής ηλεκτρονικό μήνυμα: «Αγαπητοί φίλοι, σας παρακαλώ να μου αποστείλετε τις απόψεις σας για το θέμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων (όπως σας έχω ζητήσει με προηγούμενο ηλεκτρονικό μήνυμα μου), έως την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020.  Σπύρος Παπασπύρος» Και πάλι σιωπή.

Στην συνέχεια, στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ, της 23ης Απριλίου, επανέφερα το θέμα για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Εξέθεσα και πάλι όλες τις παραμέτρους αλλά και την σοβαρότερη πρόσφατη που αφορούσε στον περιορισμό του αριθμού θεατών. Ανέλυσα το νέο σοβαρότατο πρόβλημα που προστίθεται, αυτό του ελέγχου της εισόδου σε έναν ανοικτό ελεύθερο χώρο 40 στρεμμάτων που δεν ελέγχεται. Στη συζήτηση αυτή, και μόνο γιατί τους πίεσα, η παράταξη του κ. Σταθόπουλου εδέησε να καταθέσει τις   αντιρρήσεις  της στην εισήγηση να μην λειτουργήσουμε φέτος, χωρίς όμως σοβαρές αντιπροτάσεις. Μόνο νεφελώδεις θεωρητικολογίες.

Ερωτάται λοιπόν ο κ. Σταθόπουλος: Γιατί αν και κλήθηκε εγκαίρως, και μάλιστα ΔΥΟ φορές,  να καταθέσει προτάσεις δεν το έκανε; Ποιος είναι ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ λόγος για τον οποίο επιμένει, παρά τα υπαρκτά απαγορευτικά ζητήματα που υπάρχουν και ακόμη και κάποια στελέχη του αναγνωρίζουν; Για το δεύτερο ερώτημα, την απάντηση θα την αποκαλύψω εν καιρώ τω δέοντι,  εφ΄όσον προκληθώ (κάτι που πιστεύω ότι θα συμβεί, βλέποντας κάποιες «περίεργες» ανακοινώσεις άλλων).

Θα πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Σταθόπουλος, ότι δεν δικαιούται όχι μόνον να «καταγγέλει» αλλά ούτε καν να διαμαρτύρεται. Ρωτήθηκε εγκαίρως, αρνήθηκε να καταθέσει προτάσεις και ζητά και τα ρέστα; Αν τα στελέχη του στον ΠΑΟΔΑΠ, δεν του έδειξαν τις επιστολές μου (πράγμα που δεν το πιστεύω), ας τα βρουν μεταξύ τους.

Ακολουθεί το κείμενο της πρώτης μου επιστολής στις δημοτικές παρατάξεις:

«Τρίτη, 7 Απριλίου 2020, ώρα 15.00

Αγαπητοί φίλοι, καλημέρα.

Δυστυχώς, λόγω της καταστάσεως επικοινωνώ μαζί σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όχι δια ζώσης, για να σας θέσω κάποιους προβληματισμούς και την δική μου εισήγηση.

Βρισκόμαστε ήδη αρχές Απριλίου, με τα γενικότερα περιοριστικά μέτρα εν ισχύι και με άγνωστη την λήξη τους. Εάν δεν υπήρχε αυτή η κατάσταση, ήδη θα είχαμε τελειώσει ως ΠΑΟΔΑΠ όλες τις προκαταρκτικές ενέργειες για μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων του Οργανισμού, για τους καλοκαιρινούς μήνες:

Οι εκδηλώσεις-δράσεις αυτές είναι:

Α. Τελετή λήξεως προγραμμάτων ΠΑΟΔΑΠ (περί τα τέλη Ιουνίου)

Β. Εκδήλωση Τμήματος Latin χορών (Ιούνιο)

Γ. Εμφανίσεις Μεικτής Χορωδίας (Μάϊο-Ιούνιο)

Δ. Θερινός Κινηματογράφος (μέσα Ιουλίου-τέλος Αυγούστου)

Ε. Καλοκαιρινό camp παιδιών (μέσα Ιουνίου-Αύγουστο)

ΣΤ. Διαδημοτικό Θέατρο (μέσα Ιουνίου-μέσα Σεπτεμβρίου)

Υπάρχουν 2 υποθετικές περιπτώσεις:

• Να λήξουν τα περιοριστικά μέτρα και αυτό των συναθροίσεων, κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι (κάτι για το οποίο έχω ενδοιασμούς ότι θα συμβεί, τουλάχιστον μέχρι και τον Ιούλιο για τις συναθροίσεις). Ακόμη όμως και έτσι, αμφιβάλλω πολύ ότι ο κόσμος θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις-δράσεις αυτές, οπότε και αρκετά χρήματα θα έχουμε ξοδέψει και η ανταπόκριση του κόσμου θα είναι μικρή, με αποτέλεσμα διπλή αποτυχία (οικονομική και συμμετοχής). Πέραν αυτού, πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν ότι έχουν ανασταλεί εδώ και καιρό οι πρόβες για τα παραπάνω (πλην του camp και του κινηματογράφου, που δεν απαιτούνται), με προφανή αδυναμία να γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές.

• Να μην έχουν λήξει τα μέτρα, αλλά εμείς να προχωρήσουμε με την υπόθεση ότι θα λήξουν. Σε τέτοια περίπτωση κινδυνεύουμε να χάσουμε χρήματα ή να φανούμε ασυνεπείς σε προμηθευτές μας. Και αυτό γιατί για να γίνουν όλα τα παραπάνω, πρέπει ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 10 ημέρες (δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο) να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες και τις αναθέσεις. Π.χ., για τον Κινηματογράφο πρέπει να βρούμε τις ταινίες για να νοικιασθούν, τον άνθρωπο που θα κάνει τις προβολές, να κάνουμε τις διάφορες εργασίες και επισκευές στον χώρο κλπ. Και να τα αναθέσουμε. Αυτό σημαίνει, ότι αν τελικώς δεν γίνουν οι εκδηλώσεις, εμείς θα πρέπει να πληρώσουμε χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ή, ας πούμε για το Διαδημοτικό, θα πρέπει να παραγγείλουμε τα σκηνικά, τα ηχοφωτιστικά, τις μεταφορές κλπ με το ίδιο ως άνω αποτέλεσμα. Σε περίπτωση σκέψεως κάποιου ότι θα μπορούμε να αναθέσουμε με όρο ότι αν δεν γίνουν οι εκδηλώσεις δεν θα πληρώσουμε, ο αντίλογος είναι ότι κανείς προμηθευτής δεν θα δεχθεί ανάθεση με τέτοιον όρο, αφού και αυτοί θα δώσουν προκαταβολές για ενοικιάσεις υλικών, οπότε και κανείς δεν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Εν κατακλείδι, η εισήγηση της διοικήσεως είναι να ματαιώσουμε τις ανωτέρω φετινές εκδηλώσεις . Περιμένω το ταχύτερο τις δικές σας απόψεις. Θα προτιμούσα να έχω τις απόψεις σας συλλογικά, ως παρατάξεις».

Σπύρος Χρ. Παπασπύρος

Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ