Περάστε την 1η του μηνός …

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ήταν Νοέμβρης του 2019 όταν αποκαλύφθηκε πως σε διαμερίσματα της κληρονομιάς Πρίγγουρη που ανήκουν στο Δήμο, είχαν εγκατασταθεί δύο οικογένειες με απόλυτη ευθύνη του τέως δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου, χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και εξ αυτού δημιουργήθηκαν οικονομικές υποχρεώσεις προς την ΕΥΔΑΠ. Τότε κ. Σταθόπουλος δημόσια στο δημοτικό συμβούλιο προσφέρθηκε να αποπληρώσει εκείνος το λογαριασμό. Το ποσό χρέωσης της ΕΥΔΑΠ στις 1/8/2019 ανέρχονταν στις 3.464,42€.

Φτάνοντας στον Μάιο του 2020 και ενώ αναρωτιόμασταν αν έχει εξοφληθεί ο λογαριασμός, την απορία μας έλυσε ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς στο πρόσφατο Δ.Σ., όταν ανέφερε, ότι  ο λογαριασμός έχει φτάσει στα 5.200€ και ρώτησε τον κ. Σταθόπουλο αν θα τον πληρώσει.

Όμως απ’ ότι φαίνεται, ο κ. Σταθόπουλος δεν χρωστάει μόνο το νερό …

Προέκυψε και ένα δεύτερο ποσό αρκετά πιο μεγάλο.

Σύμφωνα με το Φύλλο Μεταβολών & Ελλείψεων της Υπηρεσίας Επιτρόπου ΟΤΑ με αρ. πρωτ. 17089/11-3-2020, καταλογίζεται στον πρώην δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο το ποσό των 14.467,08€.

Αιτία ήταν 6 εντάλματα που αφορούν την καταβολή χρημάτων για υπερωριακή εργασία υπαλλήλων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2018 συνολικού ποσού 14.467,08€, τα οποία υπεγράφησαν από τον κ. Σταθόπουλο και με απόφασή του πληρώθηκαν, παρά την αντίθετη άποψη της Ταμειακής Υπηρεσίας.

Η Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου αρνήθηκε την εξόφλησή τους γιατί

  • Στο συγκεκριμένο τομέα δεν τηρούνταν βαρδιολόγιο και αντίγραφα ωρομέτρησης παρά την 24ωρη λειτουργία του.
  • Στις εγκριτικές αποφάσεις του δημάρχου δεν αναφέρονται οι ειδικές περιστάσεις που επέβαλλαν την υπερωριακή εργασία και
  • Αναφέρονται σε εργασίες που περιλαμβάνονται στα συνήθη καθήκοντα εντός ωραρίου.

Οι απαντήσεις που απέστειλε ο τέως δήμαρχος δεν έπεισαν την Επίτροπο, αφού εκ του νόμου έκτακτες ανάγκες είναι εκείνες που προκύπτουν αιφνιδίως και απαιτούν άμεση και δραστική διευθέτηση προκαλώντας καθήκοντα που δεν μπορούν να εκτελεστούν στο ωράριο εργασίας. Πέραν αυτού σε μια υπηρεσία που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, οφείλει να τηρείται βαρδιολόγιο και οι εργαζόμενοι να κατανέμονται στις βάρδιες ανάλογα κάθε φορά με τις συνθήκες (νύχτα, Κυριακές, αργίες). Η Επίτροπος δέχεται τα όσα αιτιολογεί η Λογιστική Υπηρεσία του Δήμου, κρίνει ότι δεν αναγράφεται από τον κ. Σταθόπουλο το επείγον της αιτιολόγησης και δεν θεωρεί, ότι οι συγκεκριμένες εργασίες που αναφέρονται, δικαιολογούνται να εκτελούνται κατά τις νυκτερινές ώρες και τις Κυριακές/εξαιρέσιμες.

Αποτέλεσμα να ζητά από τον κ. Σταθόπουλο να αναπληρώσει το ποσό υπέρ του Δήμου και κατόπιν να προωθήσει το γραμμάτιο είσπραξης στην Υπηρεσία Επιτρόπου.

Πληροφορίες λένε, ότι υπάρχει ακόμη ένα ένταλμα αξίας 5.000€ που αναμένεται στο Δήμο καταλογισμένο από την Επίτροπο.

Και η απορία είναι η εξής:

Τελικά θα πληρώσει ο κ. Σταθόπουλος τα περίπου 20.000€ που με ευθύνη του ζημίωσε το Δήμο;

Μέχρι στιγμής πάντως τηρεί σιγή ιχθύος!!! Δεν απάντησε ούτε στην ερώτηση του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο…