Γιώργος Οικονόμου: Διαβούλευση για το αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια

Μετά από μία μακρά περίοδο απραξίας πολλών ετών με ευθύνη των τελευταίων διοικήσεων, η  σημερινή διοίκηση του Δήμου προχώρησε σε μία πρόταση χωροθέτησης  αθλητικών υποδομών και διαμόρφωσης του αθλητικού κέντρου στα Πευκάκια την οποία έθεσε πρόσφατα σε  δημόσια διαβούλευση. Η ίδια πρόταση, η οποία σημειωτέον διαφοροποιείται σημαντικά από την προεκλογική, υποβλήθηκε εν κρυπτώ και ερήμην των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για να εισπράξει ο Δήμος μία απάντηση κόλαφο (που κι αυτή την απέκρυψαν) που παραπέμπει στην τήρηση της νομιμότητας, των διαδικασιών και των προδιαγραφών που διέπουν τις αθλητικές υποδομές. Η απάντηση αυτή αλλά και οι πολλές προφορικές παρατηρήσεις επί του θέματος, ακύρωσαν την φιέστα του Φεβρουαρίου 2020 στον Δημόκριτο, που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Δήμαρχος στην γενική συνέλευση του συλλόγου των Πευκακίων. Και οι δύο προτάσεις, προεκλογική και μετεκλογική, παρά τις μεγάλες διαφορές (κολυμβητήριο, περιμετρικός διάδρομος περιπάτου και ποδηλάτου, κλπ) έχουν ένα κοινό σημείο. Είναι  σχεδιασμένες με προχειρότητα, στο πόδι κατά την λαϊκή έκφραση. Ως παράταξη το καταγγείλαμε δημόσια και ο επικεφαλής τοποθετήθηκε επικριτικά τόσο με δημόσιες ανακοινώσεις, όσο και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Χρειάστηκε να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος διαβούλευσης, για να γίνει πλέον αντιληπτό από όλους  ότι η πρόταση, δεν συνοδεύεται από τεχνική έκθεση, ούτε από μελέτη σκοπιμότητας, αγνοεί τα πολεοδομικά δεδομένα, παραβιάζει βασικές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για τις φυτεύσεις και την προσαρμογή στην μορφολογία του εδάφους και προβλέπει ενιαία υψομετρική χωροθέτηση στο επίπεδο της οδού Βρεττάκου που σημαίνει:

  • Καταστροφή όλης της υφιστάμενης φύτευσης
  • Κατασκευή θηριωδών τοιχείων  αντιστήριξης ύψους μέχρι επτά μέτρων
  • Εκτόξευση του κόστους
  • Βύθιση πολλών υποδομών
  • Αδυναμία προσαρμογής στην μορφολογία του οικοδομικού τετραγώνου

Το χειρότερο όμως από όλη αυτή την διαδικασία, που προωθεί μία ανέφικτη και στρεβλή εικόνα για το πλήθος και το μέγεθος των αθλητικών υποδομών που επιτρέπεται να χωροθετηθούν, είναι  ότι δημιουργούνται στην πόλη μας συνθήκες επικίνδυνου κοινωνικού αυτοματισμού, που μοιραία οδηγούν σε διχαστικές λογικές και ρήξεις μεταξύ αθλητικών σωματείων, δημοτών, δημοτικών παρατάξεων, περιοίκων και κοινωνίας, ενώ τέτοια θέματα απαιτούν την μέγιστη δυνατή συναίνεση και ομοψυχία. Επίσης η πρόωρη ανάμειξη της πρότασης χρηματοδότησης μέσω ΣΔΙΤ, χωρίς να ξεκαθαρίσουν τα ουσιώδη ζητήματα όπως, το τι θα περιλαμβάνει τελικά το αθλητικό κέντρο, ποιες δυνατότητες χρηματοδότησης υπάρχουν από άλλες πηγές και ιδίους πόρους, χωρίς να ολοκληρωθούν καν οι προμελέτες, δημιουργεί την βάσιμη υποψία ότι κάποιοι λειτουργούν με γνώμονα να προκριθούν αθλητικές υποδομές που δημιουργούν προϋποθέσεις ανταποδοτικής επένδυσης υπερτοπικής χρήσης και όχι για τις αθλητικές ανάγκες της πόλης μας.

Καλούμε τον Δήμαρχο να αναθέσει, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, στην τεχνική υπηρεσία ή σε έναν συμπολίτη μας μηχανικό, γνώστη των αθλητικών υποδομών και αναγκών της πόλης μας, την σύνταξη μίας νέας ρεαλιστικής πρότασης για το αθλητικό κέντρο, που θα σεβαστεί την ισχύουσα νομοθεσία, τις προτάσεις της διαβούλευσης και τις προδιαγραφές των αθλητικών εγαταστάσεων.Είμαστε πρόθυμοι να συνδράμουμε σ αυτή την προσπάθεια με εξειδικευμένες προτάσεις, που έχουν επεξεργασθεί ο επικεφαλής με τους μηχανικούς-στελέχη της Νέας Αρχής Στέφανο Σταματελόπουλο, Χρήστο Γούναρη και Ελένη Λύτρα. Με τις προτάσεις μας χωροθετούνται και αναπτύσσονται οι υποδομές σε τρία επίπεδα, ώστε να επιτευχθεί μία οικονομικότερη  λύση, με πολλές δυνατότητες αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης,  συμβατής  με το περιβάλλον και τις πραγματικές απαιτήσεις.  Προβλέπουμε κεντροβαρικά ένα σύγχρονο κτήριο διοίκησης με γραφεία, αίθουσες εκδηλώσεων, αποθηκευτικούς χώρους,που θα επαρκούν για την στέγαση των σωματείων και συλλόγων,αλλά και εξωτερικούς χώρους αναψυκτηρίου και εκδηλώσεων,  που θα φιλοξενούν αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Επίσης προβλέπουμε επαρκή διαμόρφωση χώρων κυκλοφορίας και πρόσβασης σε ειδικά οχήματα, πεζούς και ποδηλάτες.  Σκόπιμο επίσης θα ήταν να ξεκαθαρίσει το συντομότερο ο γενικός σχεδιασμός του συνόλου των αθλητικών υποδομών και των υποστηριζόμενων αθλημάτων στην πόλη μας,  ώστε να αποφύγουμε υπερβολές και αστοχίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τα δύο κολυμβητήρια που υποσχέθηκε προεκλογικά η παρούσα διοίκηση δεν προωθείται κανένα!!! Επί πλέον καθίσταται επιβεβλημένη η επανεξέταση της αξιοποίησης-χρήσης των αθλητικών υποδομών στο «Σταύρος Κώτσης»

Αποτελεί καθήκον όλων μας να σχεδιάσουμε και να προσεγγίσουμε το θέμα  με σύνεση, με σοβαρότητα και με σεβασμό στις πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες άθλησης και ιδιαίτερα της νεολαίας, γιατί αυτές οι υποδομές καθορίζουν το μέλλον και την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.