Οι δήμαρχοι πήραν τα ποδήλατα και βόλταραν στην Αθήνα ένεκα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου

Οι δήμαρχοι και οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συναντήθηκαν σήμερα Τετάρτη 3 Ιουνίου και ώρα 10:30, στο κέντρο της Αθήνας, για να ποδηλατήσουν μαζί πάνω στις διαδρομές που έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει ο Δήμος Αθηναίων. Η δράση αυτή, είναι ένα πρώτο “τεστ” των διαδρομών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου και της σχετικής καμπάνιας που έχει ξεκινήσει η ΚΕΔΕ.

Οι Δήμαρχοι με τα ποδήλατα τους ξεκίνησαν από το Δημαρχείο της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά, μέσω Αθηνάς έφτασαν την Ομόνοια, ανέβηκαν τη Σταδίου, πέρασαν από την Πλατεία Συντάγματος, μέσω Φιλελλήνων βγήκαν στην Αμαλίας και κατέληξαν στην είσοδο του Εθνικού Κήπου.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, του δήμαρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, του δήμαρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη αλλά και των δημάρχων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, Πεύκης,  Γαλατσίου, Καλλιθέας, Φαλήρου, Βουλιαγμένης, Ιλίου,  Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου, κ.α., οι οποίοι έκαναν ποδηλατάδα για να παροτρύνουν τους δημότες τους να κάνουν το ίδιο.

Δεν μπορούσε να λείπει από την εκδήλωση ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, που ανέβηκε στο ποδήλατο και συμμετείχε στην βόλτα μέχρι το τέρμα. Μην ξεχνάμε ότι η Αγία Παρασκευή διαθέτει ήδη περίπου 8 χλμ. ποδηλατόδρομο προς χρήση και εξυπηρέτηση των δημοτών της.

Δυο μεγάλοι ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει γρήγορα για δύο μεγάλους ποδηλατόδρομους στην Αθήνα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, από την πλατεία Κοτζιά, κατά την έναρξη ποδηλατοδρομίας στον υπό διαμόρφωση «Μεγάλο Περίπατο», που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή την Ημέρα Ποδηλάτου. Ταυτόχρονα, ο υπουργός, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των προβλέψεων της κυβέρνησης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, προανήγγειλε την επιπλέον παροχή ισχυρών κινήτρων για την απόκτηση ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση αποφάσισε «την ολοκλήρωση της ποδηλατικής διαδρομής, από το Φάληρο μέχρι την Κηφισιά, και ειδικότερα το τμήμα Γκάζι-Κηφισιά, με προϋπολογισμό 7 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, θα κατασκευαστεί άλλος ένας ποδηλατόδρομος, ένα έργο ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, με αφετηρία από το σταθμό του μετρό της Κατεχάκη και ο οποίος μέσω Πολυτεχνειούπολης και Πανεπιστημιούπολης, θα καταλήγει στο σταθμό του μετρό στον Ευαγγελισμό».

«Το ποδήλατο είναι το πιο οικολογικό μέσο μετακινήσεων και γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν μένει στα λόγια. Προχωράει μπροστά με έργα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ και επεσήμανε ότι και τα δύο αυτά έργα θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «την Παρασκευή ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την πολιτική μας για την ηλεκτροκίνηση». Όπως είπε, «στην πολιτική αυτή περιλαμβάνεται ένα οικολογικό bonus για όσους αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα, το οποίο θα είναι πολύ ισχυρότερο για όσους αγοράσουν ηλεκτρικά ποδήλατα». «Θέλουμε να κάνουμε επί της ουσίας ένα άνοιγμα στο ποδήλατο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα, ημέρα του ποδηλάτου, η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, δήμαρχοι από όλη την Αττική, αλλά και από όλη την Ελλάδα, συγκεντρωθήκαμε εδώ για μία κίνηση συμβολική: Μία ποδηλατοδρομία. Να δείξουμε ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος ζωής, ένας διαφορετικός, καλύτερος τρόπος ζωής», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Όπως είπε, «η δική μου ευχή και πεποίθηση είναι αυτή να είναι η τελευταία συμβολική κίνηση. Του χρόνου την ημέρα του ποδηλάτου να τη γιορτάσουμε όλοι μαζί εδώ στον Μεγάλο Περίπατο, σε μία διαδρομή που θα φθάνει τα 7 χλμ. Μία διαδρομή που θα απελευθερώσει 50 στρέμματα δημόσιου χώρου και θα αλλάξει την Αθήνα».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαστεργίου, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ «το ποδήλατο είναι μέσο μετακίνησης και όχι μόνο μέσο αναψυχής». Όπως τόνισε, «η ΚΕΔΕ παίρνει πρωτοβουλίες να δώσουμε το χώρο που θέλουμε για τον πεζό και για το ποδήλατο και χάρη στις πρωτοβουλίες και του ΥΠΕΝ, μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες για όλους μας, για να ξαναδούμε τις πόλεις όπως τις θέλουμε όπως τις ονειρευόμαστε, πόλεις ανθρώπινες, πόλεις για να ζεις».