Ξαφνικά μαζεύτηκαν πολλοί μνηστήρες για την Επιτροπή Ιόλα

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στο προσκήνιο βρέθηκε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα η Επιτροπή Ιόλα μετά από εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο θέματος αλλαγής δύο μελών της. Επρόκειτο για την αντικατάσταση του κ. Σταθόπουλου από τον κ. Ζορμπά που είναι πλέον ο Δήμαρχος της πόλης και της κ. Στέλλας Ψύλλα που δεν αποτελεί πλέον μέλος του δημοτικού συμβουλίου. Αφορμή για την ανακαίνιση του ζητήματος ήταν η ομόφωνη έγκριση που έλαβε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η μελέτη μετατροπής της ιστορικής βίλας σε χώρο εκθέσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Για να γίνει αντιληπτή η ανάγκη της αλλαγής να θυμίσουμε ότι η δημιουργία της Επιτροπής αυτής υπήρξε πρόταση των τότε δημοτικών συμβούλων Ελισάβετ Πετσατώδη και  Ιωάννη Σιδέρη προς τον τότε δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο στις 18-7-2017 (αρ. πρ. 25205), χάρη στην οποία εν τέλει πραγματοποιήθηκε η αγορά της βίλας και του κτήματος Ιόλα το 2017.

Η Επιτροπή είναι 9 μελής με μέλη:

  1. Εκπρόσωπο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας
  2. Εκπρόσωπο της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ή άλλου αντίστοιχου ιδρύματος ειδικευμένου στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  3. Εκπρόσωπο του Τμήματος Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ή άλλου αντίστοιχου τμήματος και ιδρύματος.
  4. Νομικό Σύμβουλο ειδικευμένο σε θέματα ΟΤΑ
  5. Πέντε (5) εκπροσώπους του Δήμου Αγίας Παρασκευής εκ των οποίων οι 2 θα είναι δημοτικοί σύμβουλοι.

Βέβαια όσον αφορά το 5ο σκέλος, και τους δημοτικούς συμβούλους ο κ. Σταθόπουλος, ως δήμαρχος τότε, έθεσε ως μέλος και τον εαυτό του, παρότι υπήρξαν αντιδράσεις αφού οι αποφάσεις-προτάσεις της Επιτροπής θα κατέληγαν στον Δήμαρχο. Δηλαδή στην ουσία προέκυπτε κατά κάποιο τρόπο «Γιάννης να κερνάει και  Γιάννης να πίνει»!

Πολλοί βέβαια αναρωτήθηκαν αν το Διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε ποτέ και αν έλαβε ποτέ κάποια απόφαση, χωρίς να ληφθεί ξεκάθαρη απάντηση. Στη δημοσιότητα τουλάχιστον δεν προέκυψε από τη σύστασή της έως τώρα κάποια ανακοίνωση ή δελτίο τύπου.

Το πιο ουσιώδες όμως είναι ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση που τέθηκε το θέμα της αντικατάστασης, φάνηκε να απαξιώνουν τη σύσταση της Επιτροπής Ιόλα, τα ίδια άτομα που την είχαν δημιουργήσει. Και ξαφνικά βρέθηκαν να ζητούν την εκ νέου σύστασή της με τη συμμετοχή επιπλέον μελών από όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Βέβαια όπως είπε και ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς, όταν εκείνος πρότεινε ως αντιπολίτευση το 2017 να συμμετέχει στην Επιτροπή και η κ. Έφη Καψοκεφάλου (δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης το 2017), ο κ. Σταθόπουλος αρνήθηκε. Πως αλλάζουν οι καιροί τελικά…

Ο Δημάρχος Βασίλης Ζορμπάς, αφού εξήγησε πολλάκις την ανάγκη της αντικατάστασης των 2 μελών μιας και δεν γίνεται να συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Επιτροπής μέλη που δεν διατηρούν πλέον την ίδια ιδιότητα, δεσμεύτηκε ότι θα επανεξεταστεί η σύστασή της και πιθανόν θα διευρυνθεί. Δεσμεύτηκε επίσης να επικοινωνήσει με όλα τα μέλη και να εξετάσει εάν εξακολουθούν να είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν. Τόνισε δε, ότι εκείνον δεν τον ενδιαφέρει να αποτελεί μέλος του Δ.Σ., διότι ως Δήμαρχος μπορεί να συμμετέχει όποτε το επιθυμεί και πως άποψή του είναι τα μέλη που θα συμμετέχουν να αποτελούν πρόταση των παρατάξεων, αλλά να είναι τεχνοκράτες με γνώση στο αντικείμενο και όχι απλοί δημοτικοί σύμβουλοι για να επιτευχθούν οι σκοποί ύπαρξής της.

Στη δέσμευση αυτή βασίστηκαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ.κ. Γιώργος Οικονόμου και Γιάννης Μυλωνάκης και υπερψήφισαν το θέμα.

(Σχετικά άρθρα με τη βίλα Ιόλα ΕΔΩ)