Ο ΣΠΑΥ πήρε πίσω το επί σειρά ετών ακινητοποιημένο Πυροσβεστικό όχημα

Γράφει η Λένα Μαρκή

Για ένα μεγάλο διάστημα περίπου τριών ετών στο δημοτικό πάρκινγκ υπήρχε ένα πυροσβεστικό όχημα που περίμενε ματαίως την αξιοποίησή του.

Είχε παραχωρηθεί στο δήμο Αγίας Παρασκευής με την υπ. αρ. 82/6-6-16 απόφαση του ΣΠΑΥ για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας.

Αρχικά η πρόθεση της Διοίκησης του ΣΠΑΥ ήταν να παραχωρηθεί στο Δήμο Βύρωνα, δεδομένου όμως ότι μεγάλη έκταση του δάσους καταστράφηκε από την πυρκαγιά στις 17/7/2016 και τα 3 πυροσβεστικά οχήματα που του παραχωρήθηκαν κάλυπταν τις ανάγκες του, αποφασίστηκε να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δήμου Αγίας Παρασκευής γιατί στα όριά του υπάρχει πυκνό δάσος και δεν διέθετε οχήματα για την κάλυψη της Πολιτικής Προστασίας.

Έτσι τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  αντιπροσωπία του ΣΠΑΥ με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Παν.  Αγγελόπουλο παρέδωσε το πυροσβεστικό όχημα στον τότε δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο και την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας κ. Στέλλα Ψύλλα.

Έκτοτε το όχημα παρέμενε σταθμευμένο στο δημοτικό πάρκινγκ. Παρά τις συχνές επισημάνσεις που έκανε το aparaskevi-images.gr τα επόμενα 3 χρόνια της Διοίκησης Σταθόπουλου, δεν έγινε εφικτό να αξιοποιηθεί, αν και αρκετές φορές ο Υμηττός βρέθηκε στις φλόγες και η παρουσία του εκεί ήταν αναμφισβήτητα απαραίτητη. Να υποθέσουμε ότι η εξεύρεση ενός οδηγού ήταν πάρα πολύ δύσκολος στόχος για τη δημοτική Αρχή Σταθόπουλου, έστω και εποχικού… Προφανώς οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας και η τότε δημοτική Αρχή δεν κατάφεραν να ενδιαφερθούν αρκετά μένοντας παντελώς αδρανείς με φόντο τις χαμογελαστές φωτογραφίες την ώρα της παραλαβής και τους μετέπειτα κομπασμούς.

Αποτέλεσμα, την αδράνεια αυτή να εκμεταλλευτεί ο ΣΠΑΥ και να ζητήσει την επιστροφή του πυροσβεστικού οχήματος, όπως και έγινε.

Κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ στις 18/6/2020 αποφασίζεται «η λύση της παραχώρησης του Πυροσβεστικού οχήματος και η εκ νέου παραχώρησή του στο Δήμο Παπάγου -Χολαργού προκειμένου να καταστεί λειτουργικό». Να επισημάνουμε ότι ο όμορος δήμος έχει μια άρτια και λειτουργική Πολιτική Προστασία και την αξιοζήλευτη  ΔΑΠΑΧΟ, με εθελοντές και οχήματα που αντιμετώπισαν τις φωτιές στον Υμηττό και συνέδραμαν σε πολύ μεγάλες φωτιές στο λεκανοπέδιο Αττικής (π.χ. στο Μάτι), την ώρα που η Αγία Παρασκευή ήταν άφαντη.

Χάθηκε λοιπόν μέσα από τα χέρια μας ένα πολύ χρήσιμο όπλο για την πυροπροστασία και μάλιστα σε εποχή υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, εξαιτίας της αδράνειας και της αδιαφορίας ορισμένων. Μένουμε έτσι ανοχύρωτοι στις παρυφές του Υμηττού, δίπλα σε ένα δάσος που έχει απειληθεί από τη φωτιά ουκ ολίγες φορές.

Σαφώς ο ΣΠΑΥ προέβη στην καλύτερη για κείνον λύση, η οποία όμως κοστίζει την αξιοπιστία της Αγίας Παρασκευής και κάνει έκδηλη την αδυναμία της να λειτουργήσει ως ένας δήμος που αξιοποιεί τις ευκαιρίες.

Και το τραγελαφικό είναι, ότι το πυροσβεστικό όχημα το είχαμε ζητήσει από τον ΣΠΑΥ!!!