Ανδρέας Γκιζιώτης: Για τον πολύτιμο χώρο των 23 στρ. στα Πευκάκια

1. Η έκταση των 23 στρεμμάτων στα Πευκάκια είναι περιουσία των κατοίκων της πόλης μας και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί σε ιδιώτες ούτε σε αθλητικές ομοσπονδίες . Η προϋπόθεση του ιδιώτη είναι το κέρδος με προφανώς ακριβό αντίτιμο για να καλύψει τα έξοδα της επένδυσης, άρα θα παρέμβει στον σχεδιασμό με τις ανάλογες  χρήσεις που θα ”φορτώνουν” τον χώρο. Θα πληρώνουμε για την χρήση του δικού μας χώρου. Το αποτέλεσμα, όπως το έχουμε δει στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι η κακομεταχείριση και τελικά η εγκατάλειψη του χώρου.

Όσες παρατάξεις το ισχυρίζονται και όσες το θέλουν αλλά το ”κρύβουν” να το ξανασκεφτούν. Για μας είναι ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ ΟΡΟΣ η διαχείριση του χώρου από το Δήμο δωρεάν για τους κατοίκους.

2. Η σημαντική αυτή έκταση δεν πρέπει ούτε μπορεί να είναι φορτωμένη από αθλητικές εγκαταστάσεις, ούτε να λειτουργεί μόνο σαν ένας ελεύθερος χώρος γειτονιάς. Είναι απαράβατος όρος η απόλυτη τήρηση των όρων της πολεοδομικής μελέτης σε σχέση με το ποσοστό κάλυψης και την αναλογία πρασίνου.

Είναι προφανές πως οι υποδομές, ο ελεύθερος χώρος πρασίνου η επισκεψιμότητα και η χρήση αφορούν σε όλους τους κατοίκους χωρίς προτεραιότητες.

3. Όσο αφορά στις αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρξει μια εκτίμηση για το σύνολο των αναγκών, σε σχέση με τα αθλήματα, το πλήθος των αθλουμένων και την προτεραιότητά τους, στην έκταση όλης της πόλης στις υπάρχουσες υποδομές, σε όσες ”χρονίζουν” και στις σχεδιαζόμενες.

Για την μεγαλύτερη εγκατάσταση που προτείνεται στο αθλητικό κέντρο, του γηπέδου ποδοσφαίρου, δεν είναι λύση ούτε η ”εξάντληση” της έκτασης με ένα γήπεδο επαρκών διαστάσεων, ούτε η αλλαγή του ”Σταύρος Κώτσης” από χώρο πρασίνου με αθλητικές υποδομές  με έμφαση στον κλασικό αθλητισμό, σε γήπεδο ποδοσφαίρου με λίγο πράσινο. Για να καλυφτούν οι πραγματικές ανάγκες για τους αθλούμενους στο ποδόσφαιρο και τους αγώνες που απαιτούνται, να σκεφτούμε την πρόταση για αλλαγή του τάπητα στο γήπεδο της Νότου, σε συνθετικό τελευταίας γενιάς, που δίνει άμεσα συνολική λύση και που προοπτικά είναι σαφώς πιο οικονομική για τον Δήμο.

4. Τα παιδιά της πόλης μας έχουν κάθε δικαίωμα στην άθληση και πρέπει να τους εξασφαλισθεί χωρίς αποκλεισμούς, με τις απαραίτητες υποδομές και την αξιοποίηση κάθε πρόσφορου χώρου. Δεν υπάρχει σωματειακός αθλητισμός ”ενάντια” στην απλή ελεύθερη ενασχόληση. Το ένα συμπληρώνει το άλλο και καλύπτουν όλες τις ηλικίες. Άλλη επιλογή παίζω με την παρέα μου, άλλη προπονούμαι συστηματικά με πρόγραμμα και συμμετέχω σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

5. Το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τους φορείς και τους κατοίκους οφείλουν να διεκδικήσουν την χρηματοδότηση από τα αρμόδια Υπουργεία. Ο τελικός σχεδιασμός πρέπει να σεβαστεί τη γειτονιά των Πευκακίων, να προκρίνει λύσεις χωρίς υπερβολές, να φροντίσει και για την πολιτιστική ”ματιά” που έχει ανάγκη η περιοχή.

Aνδρέας Γκιζιώτης

Δημοτικός Σύμβουλος

Λαϊκή Συσπείρωση