Όταν η μιζέρια καλύπτει τα συγχαρητήρια!

Γράφει η Λένα Μαρκή

Είναι γεγονός ότι η πρώτη προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης στα πλαίσια λειτουργίας του δημοτικού κινηματογράφου «Θανάσης Βέγγος», στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Σε αυτό φυσικά βοήθησε η επιλογή της ταινίας, μιας και η «Ευτυχία», του βραβευμένου σκηνοθέτη Άγγελου Φραντζή, που σκιαγραφεί τον πολυτάραχο βίο της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, έλαβε πολύ καλές κριτικές όταν παρουσιάστηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αποτέλεσμα το προαύλιο του 2ου Γυμνασίου να γεμίσει (πάντα τηρώντας τους κανόνες προφύλαξης) και αρκετοί κάτοικοι να αναγκαστούν να φύγουν άπραγοι.

Το κλου της βραδιάς όμως ήταν η παρουσία εκεί του επικεφαλής της «Νίκης των πολιτών», κ. Γιάννη Σταθόπουλου και αυτό γιατί έλαμψε δια της απουσίας του στην πρεμιέρα του θερινού σινεμά. Ως γνωστόν ο κ. Σταθόπουλος και η παράταξή του ήταν κάθετα εναντίον της λειτουργίας του σινέ «Θανάσης Βέγγος» στο 2ο Γυμνάσιο, αφού γι’ αυτούς ο μόνος κατάλληλος χώρος είναι το πάρκο Στ. Κώτσης (τα γεγονότα τους διαψεύδουν οικτρά). Δεν έκαναν ούτε ένα βήμα πίσω, ούτε θέλησαν να συμπεριφερθούν στα πλαίσια της λογικής του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να απομονωθούν ως παράταξη από όλες τις υπόλοιπες. Δεν ψήφισαν καμία εισήγηση στο Δ.Σ. από όσες αφορούσαν την λειτουργία του κινηματογράφου και φυσικά κανείς, εκτός της κ. Δημητρίου – Καβρουδάκη, δεν παρουσιάστηκε στην έναρξη.

Ο κ. Σταθόπουλος επέλεξε όμως να παραστεί στην πρώτη βραδιά της Κινηματογραφικής Λέσχης, προφανώς για να αποδείξει ότι εξακολουθεί να την στηρίζει, όπως και όταν ήταν δήμαρχος. Και συμπερασματικά να απαξιώσει το σύνολο του δημοτικού κινηματογράφου μόνο και μόνο γιατί δεν λειτούργησε στο χώρο που εκείνος είχε επιλέξει.

«Μικροί» άνθρωποι, ακόμα μικρότερες κουβέντες

Έτσι σε σχόλιο σε ιστό κοινωνικής δικτύωσης, αφού  συνεχάρη τη Λέσχη, το σκηνοθέτη και τους συντελεστές, πέταξε και την κακιούλα. Η φουσκωτή οθόνη, ο ακατάλληλος χώρος και άλλα τεχνικά θέματα (ποια άραγε;; ) δεν βοηθούν σε ποιοτικές προβολές, έγραψε!!! Έτσι τα συγχαρητήρια επισκιάστηκαν και … «πήγαν περίπατο»!!!! Σκέπτομαι όμως πως ο κ. Σταθόπουλος μάλλον δεν αναφέρεται στη φουσκωτή οθόνη που χρησιμοποίησε ο ίδιος επί δημαρχίας του στον κινηματογράφο στο πάρκο Στ. Κώτσης, ούτε στα πρόστιμα που έλαβε από την Υπηρεσία Δόμησης για παράνομες κατασκευές στο πάρκο Στ. Κώτσης που λειτουργούσε έναν παράνομο κινηματογράφο (το παραδέχτηκε ο ίδιος) μέχρι που βγήκε το ΦΕΚ. Προφανώς η αίσθηση της ποιότητας για τον κ. Σταθόπουλο έχει δικά της μέτρα και σταθμά. Δεν μας εκπλήσσει η «παιδιάστικη» στάση του, γιατί την έχουμε συναντήσει και άλλες φορές στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστική συμπεριφορά όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα θέλει εκείνος.

.

Τα ευχάριστα

Από την άλλη μας εκπλήσσει ευχάριστα η θέση της Κινηματογραφικής Λέσχης που μέσω της προέδρου της μιλάει για «ένα δυνατό πρόγραμμα του Δήμου» (σ.σ. αυτό του δημοτικού σινεμά). Βέβαια δυσκολεύεται λίγο, γιατί δεν είναι “σε βάρκες όπως οι Παριζιάνοι“, αλλά μάλλον το αντιπαρέρχεται, αφού η επιχορήγηση από το Δήμο αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εγώ πάλι ποτέ δεν κατάλαβα, γιατί επιχορηγείται μια ομάδα ανθρώπων, ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού της πόλης, για να παρακολουθεί ταινίες κάνοντας το χόμπι του, όταν μάλιστα έχει ΔΩΡΕΑΝ το χώρο προβολής και τα μόνα λειτουργικά έξοδα είναι η ενοικίαση ταινιών, που ο καθένας μπορεί να βρει πάλι ΔΩΡΕΑΝ στο ίντερνετ …..

Υ.Γ. Διευκρινιστικά, ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς παρέστη στην έναρξη του δημοτικού κινηματογράφου «Θανάσης Βέγγος», καλωσόρισε τους θεατές και παρακολούθησε την συναυλία της Φιλαρμονικής, αλλά και την ταινία προς τιμή του αείμνηστου Θανάση Βέγγου. Επίσης επισκέφτηκε και άλλες βραδιές το χώρο του 2ου Γυμνασίου για να ελέγξει αν όλα κυλούν ομαλά. Ήταν φυσικό και επόμενο να είναι παρών στην πρώτη προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Αγίας Παρασκευής τιμώντας την, αλλά και ως καλός οικοδεσπότης μιας και αυτή έγινε στα πλαίσια λειτουργίας του κινηματογράφου για το 2020. Χωρίς να υπονοώ κάτι διαφορετικό, θεωρώ πως είναι σαφές πως μια φωτογραφία με την παρουσία ορισμένων ατόμων δεν αποδεικνύει και την «αγαστή συνεργασία» με αυτά τα άτομα. Εννοείται, πως δεν σημαίνει και το αντίθετο.