Η πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών απαντά σε δημοσίευμα της “Νίκης των πολιτών”

Σχετικά με δημοσίευση στην σελίδα της παράταξης «Νίκη για την Αγία Παρασκευή»  του πρώην δημάρχου κ. Γ. Σταθόπουλου, αναφερόμενη στους Όρους Φιλοξενίας των ΠΑΙΣΔΑΠ, έχω την υποχρέωση, ως πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, να απαντήσω.

Δηλώνεται στη δημοσίευση ότι οι Όροι Φιλοξενίας 2020-2021 ψηφίστηκαν από την παράταξη του πρώην Δημάρχου,  για να μην υπάρξουν προβλήματα στην λειτουργία των Παιδικών Σταθμών. Η αιτιολόγηση ψήφου, είναι εσωτερικό θέμα της παράταξης και δεν υπεισέρχομαι σε αυτό.

Γεγονός είναι ότι οι Όροι Φιλοξενίας συζητήθηκαν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις. Για ποιό λόγο, λοιπόν, επανέρχεται στο θέμα και αισθάνεται την ανάγκη να αιτιολογήσει την ψήφο του;

Είναι γεγονός ότι με την ΚΥΑ 41087 ΦΕΚ 4249/5-12-2017 ορίζεται ως περίοδος εγγραφών το διάστημα μεταξύ 10 – 31 Μαίου, ενώ παράλληλα ορίζει ότι εγγραφές μπορούν να υποβληθούν και σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Άρθρο 3 παράγραφος 5 της ΚΥΑ 41087 ΦΕΚ 4249/5-12-2017.

’Οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται από 10 Μαΐου μέχρι 31 Μαΐου κάθε έτους και σε όλη τη διάρκεια του έτους, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις και δεν εκκρεμούν εμπρόθεσμες αιτήσεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί.’’

Είναι προφανές ότι οι έκτακτες καταστάσεις που δημιούργησε η ανάγκη λήψης μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, είχε ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία των υπηρεσιών, θέτοντας το θέμα της υγείας υπεράνω όλων των άλλων ζητημάτων και επέφερε μία μετάθεση των ενεργειών και των κινήσεων του Νομικού Προσώπου, όπως και ολόκληρου του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Είμαι βέβαιη ότι το γνωρίζει αυτό ο πρώην Δήμαρχος.

Το να χαρακτηρίζει όμως παράνομες τις εγγραφές είναι άτοπη και αθεμελίωτη άποψη, πολύ μακριά από την συνεργασία που ο ίδιος διαρκώς επικαλείται και πρεσβεύει.

Σχετικά με την, από ηλικίας 12 μηνών, φιλοξενία παιδιών στους ΠΑΙΣΔΑΠ από την νέα χρονιά, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, σύμφωνα με το νόμο, ώστε οι Σταθμοί να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτές.

Αναφορικά με τα τροφεία που πρέπει να επιστραφούν, και της πρότασης για συμψηφισμό τους με τις μελλοντικές υποχρεώσεις των γονέων και κηδεμόνων, είναι σαφές και συμφωνούμε. Η έκδοση ενταλμάτων επιστροφής είναι χρονοβόρα διαδικασία.

 ‘Ομως, το Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ αποφάσισε ομοφώνως να επιστραφούν  τα χρήματα που έχουν προπληρωθεί και να συμψηφιστούν, όπως άλλωστε ο νόμος ορίζει, εκτός αν κάποιοι γονείς αιτηθούν τον συμψηφισμό τους με την επόμενη χρονιά. Δεν θεωρούμε ότι ο κ. Σταθόπουλος, επικαλούμενος την χρονοβόρα διαδικασία επιστροφής, μας καλεί να παραβούμε τον νόμο.  

Επιμένει ο πρώην Δήμαρχος, ότι το κόστος επανεγγραφής των 25 ευρώ, είχε καταργηθεί επί της διοίκησής του. Το ίδιο είχε αναφέρει και η παράταξή του στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συζήτηση των Όρων Φιλοξενίας 2020-2021. Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι το κόστος επανεγγραφής συμπεριλαμβάνονταν στους Όρους Φιλοξενίας όπως είχαν δημοσιοποιηθεί στην Διαύγεια.

Εκτός, αν, ενώ υφίσταται ως όρος φιλοξενίας για το έτος έτος 2019-2020, και προφανώς προγενέστερα, η καταβολή τέλους επανεγγραφής, ουδέποτε ίσχυσε. Αν ναί, τότε θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη απόφαση του Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ, διαφορετικά, η μή είσπραξη εσόδου αποφασισμένου, καταχωρισμένου και ψηφισμένου στούς Όρους Φιλοξενίας 2019-2020 ή και προγενέστερα, συνιστά άλλου είδους ζήτημα, πολύ σοβαρότερο.

Σχετικά με τους οδηγούς: το θέμα ήταν και είναι γνωστό στην διοίκηση και το ΔΣ των ΠΑΙΣΔΑΠ. Υπήρχαν λύσεις στην περίπτωση που ήθελε χρειαστεί.

Αναντίρρητα το έσοδα από το ΕΣΠΑ αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων των ΠΑΙΣΔΑΠ και θα το λάβουμε υπ όψη μας. Παρεμπιπτόντως, παρατηρούμε μία καθυστέρηση και στο ΕΣΠΑ, προφανώς αποτέλεσμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιούργησαν τα μέτρα καταπολέμησης της διάδοσης του κορωνοϊού.

Όσον αφορά στον Σταθμό της Αγ. Γεωργίου, υπήρξε ενδιαφέρον από τον ιδιοκτήτη και είχαμε την συμμετοχή του στην δημοπρασία, που διενεργήθηκε για να εντάξουμε το κτήριο στους Παιδικούς μας Σταθμούς. Ελπίζουμε πως δεν θα παρουσιαστεί κανένα εμπόδιο και θα έχουμε στην διάθεσή μας και αυτόν τον Παιδικό Σταθμό.

Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί στο ότι υπάρχει συνέχεια στην Διοίκηση. Εχει γίνει καλή δουλειά στους ΠΑΙΣΔΑΠ. Η παρούσα διοίκηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να συνεχιστεί και να διευρυνθεί ο ρόλος και η προσφορά των ΠΑΙΣΔΑΠ.

Μην ξεχνάμε ότι οι καταστάσεις που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός είναι πρωτόγνωρες για όλους και έχουν επηρεάσει κάθε πλευρά ατομικής και συλλογικής ζωής και δράσης. Σε αυτό το περιβάλλον δρούμε και προσπαθούμε καθημερινά με γνώμονα την ποιοτικότερη και ασφαλή φιλοξενία των παιδιών.

Βοηθείστε με γόνιμη και εποικοδομητική κριτική αυτήν την προσπάθεια.

Καλό καλοκαίρι σε όλους.

Αντωνοπούλου – Πανάγου Ηλέκτρα

Πρόεδρος  ΠΑΙΣΔΑΠ