Πατούλης προς Δημάρχους: Αναγκαία η εφαρμογή των μέτρων προστασίας για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με νέο κύμα πανδημίας

Επιστολή Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη προς τους Δημάρχους της Αττικής για την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό

Στην αναγκαιότητα να υπάρξει άμεση κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την πρόληψη μιας ανεξέλεγκτης αύξησης κρουσμάτων αναφέρεται ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην επιστολή του προς όλους τους δημάρχους της Αττικής.

Όπως επισημαίνει «τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στα όρια της Αττικής ένας διαρκώς αυξανόμενος ρυθμός μετάδοσης του covid-19, με εμφάνιση πολλών νέων κρουσμάτων».

Μάλιστα τονίζει ότι, «αυτό δεν οφείλεται στην αύξηση του αριθμού επισκεπτών στην Αττική, αλλά κυρίως στο γεγονός πως υπάρχει από πλευράς πληθυσμού μια χαλάρωση, όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν υιοθετήσει η Πολιτεία κατόπιν οδηγιών από τους ειδικούς επιστήμονες».

Με δεδομένη την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας και ειδικότερα η Αττική ο Περιφερειάρχης ζητά  με  την επιστολή του να υπάρξει άμεση κινητοποίηση.

Η Περιφέρεια Αττικής είναι σε διαρκή κινητοποίηση

Ήδη, όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο Περιφερειάρχης Αττικής έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο, ώστε με συντονισμένη συνεργασία να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα διαχείρισης της κατάστασης με αποτελεσματικό τρόπο.

Ακόμη, η Περιφέρεια Αττικής

  • έχει θέσει σε επιφυλακή την ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσης που έχει συστήσει, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η οποία σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ προτείνει τη λήψη μέτρων.
  • Εξακολουθεί να διενεργεί στοχευμένους ελέγχους καθημερινά , με τις 10 κινητές ομάδες που έχει δημιουργήσει, για την ανίχνευση κρουσμάτων covid-19.
  • διενεργεί ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Ο Περιφερειάρχης καλεί τους Δημάρχους αφενός να αναλάβουν τις επόμενες μέρες πρωτοβουλίες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών και αφετέρου, άμεσα να ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους, για να διαπιστώσουν αν τηρούνται τα μέτρα και να επιβάλουν όσα προβλέπει η νομοθεσία σε όσους επιμένουν να υιοθετούν ανεύθυνη συμπεριφορά. Ειδική μνεία κάνει στη διοργάνωση εκδηλώσεων και άλλων αφορμών συνωστισμού, όπου οι Δήμοι καλούνται να τηρήσουν απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αγαπητέ Δήμαρχε.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στα όρια της Αττικής ένας διαρκώς αυξανόμενος ρυθμός μετάδοσης του covid-19 , με εμφάνιση πολλών νέων κρουσμάτων,  ο οποίος δεν οφείλεται στην αύξηση του αριθμού επισκεπτών στην περιοχή μας από άλλες χώρες, αλλά κυρίως στο γεγονός πως υπάρχει από πλευράς πληθυσμού μια χαλάρωση, όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν υιοθετήσει η Πολιτεία κατόπιν οδηγιών από τους ειδικούς επιστήμονες.

Το γεγονός αυτό μας υποχρεώνει να κινητοποιηθούμε άμεσα, αν δεν θέλουμε τις επόμενες ημέρες να βρεθούν οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες μας αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα της πανδημίας, που θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνον στη δημόσια υγεία , αλλά και την τοπική μας οικονομία.

Μετά από επικοινωνία που υπήρξε με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο, αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη συνεργασία και δράση μεταξύ του Υπουργείου και της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, που θα μας επιτρέψουν να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα την υπάρχουσα κατάσταση, ώστε να την αντιστρέψουμε.

Στη λογική αυτή, η Περιφέρεια Αττικής και οι 66 Δήμοι , οφείλουμε να αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες, για να αποτρέψουμε στο μέτρο που μας αναλογεί, την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό , ήδη:

  • Η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει σε επιφυλακή την ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσης που έχει συστήσει, για την αντιμετώπιση του κορωνοιού, η οποία σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ προτείνει τη λήψη μέτρων.
  • Εξακολουθούμε να διενεργούμε στοχευμένους ελέγχους καθημερινά , με τις 10 κινητές ομάδες που έχουμε δημιουργήσει, για την ανίχνευση κρουσμάτων covid-19.
  • Τα στελέχη των Υπηρεσιών Υγείας της Περιφέρειας διενεργούν ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Οι Δήμοι με τη σειρά τους οφείλουν άμεσα να ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους , ιδιαίτερα όσοι διαθέτουν Δημοτική Αστυνομία, για να διαπιστώσουν αν τηρούνται τα μέτρα και να επιβάλλουν όσα προβλέπει η νομοθεσία σε όσους επιμένουν να υιοθετούν ανεύθυνη συμπεριφορά και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων μας. Στις περιπτώσεις Δήμων που δεν διαθέτουν δημοτική αστυνομία, είναι αναγκαία η συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

Πέραν όμως της επιβολής προστίμων, οφείλουμε όλοι, Περιφέρεια και Δήμοι, να αναλάβουμε τις επόμενες μέρες πρωτοβουλίες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών. Οφείλουμε να αναδείξουμε τη σημασία της ατομικής ευθύνης και της υιοθέτησης υπεύθυνης ατομικής συμπεριφοράς, απέναντι σε έναν υπαρκτό κίνδυνο, που έχει ήδη ανατρέψει τις ζωές και την καθημερινότητά μας.

Σε πολλούς Δήμους της Αττικής το επόμενο διάστημα πρόκειται να διοργανωθούν τοπικές εκδηλώσεις και πανηγύρια, με αφορμή θρησκευτικές εορτές. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να συμμετάσχουν με ασφάλεια στις θρησκευτικές λατρευτικές εκδηλώσεις και να αποφύγουν να συμμετάσχουν στα πανηγύρια , ώστε να αποτραπούν φαινόμενα συνωστισμού και περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν όλοι πως είναι προτιμότερο να χαθεί μια χρονιά πανηγυριού και διασκέδασης, από το να μπει σε περιπέτεια η υγεία μας και να χαθούν ανθρώπινες ζωές αγαπημένων μας προσώπων.

Αντίστοιχα , πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και σε εκδηλώσεις που αφορούν τους Δήμους μας , ιδιαίτερα όσους έχουν προγραμματίσει να διοργανώσουν το επόμενο κρίσιμο διάστημα πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Οι Δήμοι αυτοί οφείλουν να δώσουν το καλό παράδειγμα και να τηρήσουν απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Τις επόμενες μέρες έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη πρόκληση .

Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας Περιφέρεια Αττικής και Δήμοι και «να βάλουμε τα δυνατά μας»,  ώστε να βγούμε νικητές κι από αυτή τη δύσκολη μάχη, όπως το πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα.

Φιλικά

Γιώργος Πατούλης

Περιφερειάρχης Αττικής