Κώστας Τσιαμπάς: Πλατεία Αη Γιάννη ….επιτέλους να πρυτανεύσει η λογική

Η ανάγκη ανάπλασης της πλατείας Αγ. Ιωάννουως πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της παραμένου σας για πολλά χρόνια και αυξανόμενης παραβατικότητας, προέκυπτε, ως ομόφωνο συμπέρασμα,σε όλες τις συσκέψεις των δημοτικών παρατάξεων από το 2011έως το 2019,στις οποίες συμμετείχα μαζί και στελέχη της ΕΛΑΣ.

Σε όλες τις συσκέψεις υπήρχε ομοφωνία ότι η μελέτη  ανάπλασης πρέπει να αντιμετωπίζει την αισθητική  της  πλατείας, τη λειτουργικότητάς της και να  προβλέπει εργασίες για τον  περιορισμό και τη  σταδιακή  αποκλιμάκωση της  παραβατικότητας, που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την πόλη και  το οποίο συνεχίζει επιδεινούμενο, με τους τελευταίους άστοχους χειρισμούςτου κυρίου Ζορμπά.

Στη περίοδο του κυρίου   Σταθόπουλου έγινε το πρώτο βήμα αλλά με λάθος τρόπο :

   – Συντάχθηκε μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, χωρίς κόστος ,   παρακάμπτοντας μέσω ΣΥΠΟΘΑ την επιβαλλόμενη από το νόμο και  ενδεικνυόμενη από τους  κανόνες της τεχνικής επιστήμης, διαδικασίατου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, (προτάσεις ιδεών και διαλέγεις την καλύτερη).

  – Η μελέτηπαρότι  είχε συνταχθεί περίπου ένα χρόνο πριν δημοπρατηθεί το έργο,  δενσυζητήθηκε και δεν εγκρίθηκε από τοΔΣ.

 – Η προκήρυξη του   διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου έγινε παραμονές παράδοσης της διοίκησης του Δήμου,ενέργεια νόμιμη, αλλά  αντιδεοντολογικήκαι σωστά καταγγέλθηκε πολιτικά.

Ο κύριος Ζορμπάς έκανε σημαία τουτην ακύρωση του διαγωνισμού,υποστηρίζοντας ότι, η  διαδικασία ήταν παράνομη και ύποπτη, με τη γνωστή του τακτική,  χωρίςδηλαδή να κάνεισυγκεκριμένες καταγγελίες, και χωρίς να παραπέμψει,  τις παρανομίες στη δικαιοσύνη όπως οφείλειως διοίκηση, όπως όφειλε και ο ΣΑΤΕ (σύνδεσμος ανωνύμων τεχνικών εταιρειών) ως θεσμικό όργανο, αλλά αρκέστηκαν και οι δύο στις αοριστίες και τα υπονοούμενα, καθιερωμένη και αποδοτική τακτική στα δρώμενα της πόλης μας,ειδικότερα,από το 2003.

  Ο ισχυρισμός ότι εάν γίνει το έργο δεν θα   υπάρχουν χρήματα για εκτέλεση άλλων έργων τα επόμενα δύο χρόνια, μηδενίζει τον θεμελιώδη κανόνα της δημοκρατίας και της λογικής ότι δηλ. η διοίκηση έχει συνέχεια και τους δημότες τους ενδιαφέρει εάν το έργο είναι αναγκαίο και όχι ποιος θα το  κάνει.

  Η χρηματοδότηση των  έργων  εγκρίνεται  και βεβαιώνεται όπως και η συγκεκριμένη, από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, η οποία είναι νομικά αρμόδια  και υπεύθυνη, συνεπώς ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρχαν λεφτά, νομικά είναι αίολος.

Η μελέτη κατά τον έλεγχο για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια χαρακτηρίσθηκε ελλιπής και επέστρεψε στο Δήμο με πολλές παρατηρήσεις. Η διαδικασία αυτή είναι η συνήθης, το ίδιο   έγινε και με τη μελέτη κατασκευής του βρεφονηπιακού σταθμού στο Ο.Τ 328, στο Σταυρό,που υποβλήθηκετο 2014 από την τότε διοίκηση  Ζορμπά (ήμουν Αντιδήμαρχος) , στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση. Επεστράφη με πολλές παρατηρήσεις, διορθώθηκε από τηδιοίκηση Σταθόπουλου, επανυποβλήθηκε πλήρης  και αναμένεται η χρηματοδότηση.

Η  σκληρή  αντιπαράθεσηπρέπει να αντικατασταθεί από τη συναίνεση και σύνθεση ρεαλιστικών  προτάσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε δημόσια με όποιον τα αμφισβητεί, επανέρχομαι με συγκεκριμένες προτάσεις όπως είχα κάνει και στον κύριο Σταθόπουλο κατ΄επανάληψη:

ΠΡΟΤΕΙΝΩ

–   Εάν γίνει νέα  μελέτη να γίνει με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό .

– Οι κύριοι Δήμαρχος κι Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ναεπανεξετάσουν την επιχειρηματολογία τους,τις δηλώσεις και τις παρεμβάσεις τους σε θεσμικά όργανα,διότι άθελά τους προσφέρουν υπηρεσίες !!!.

– Να ερμηνεύουν σωστά τον χαρακτηρισμό της Περιφέρειας,¨ελλιπής μελέτη¨  διότι κάθε μελέτη  είναι επιστημονική διατριβή και δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ανύπαρκτη όπως την ονομάσατε δημόσια εσείς.!!!.

– Να αντιληφθείτε ότι είσθε διοίκηση του Δήμου,να σταματήσετε να κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση,δηλητηριάζοντας τη πολιτική ζωή της πόλης με υπονοούμενα και να ασχοληθείτε με τα προβλήματα και την καθημερινότητακαι όχι με την επικοινωνιακή προπαγάνδα.

 –  Ο κύριος Ζορμπάς ως Διοίκηση πλέον  να κάνειτο πρώτο βήμα προς την αντιπολίτευση(αυτό  ζητάγαμε ως αντιπολίτευση από τον κύριο Σταθόπουλο) να επιτευχθεί επιτέλουςη πολυπόθητη συναίνεση- συνεννόηση.

-Ηαντιπολίτευσηστα πλαίσια τηςθεσμικής και συνταγματική της υποχρέωση να συνεργαστεί με τη διοίκηση στην επίλυση των   σοβαρών  θεμάτων της πόλης,όπως η πλατεία του Αι Γιάννη, στα πλαίσιαδε των δυνατοτήτων που της δίνει ηισχύουσα νομοθεσία να πάρει πρωτοβουλίες στο ΔΣ και να δώσει λύσεις παρακάμπτοντας εάν χρειαστεί,την δυσκαμψία, και την μικροπολιτική σκοπιμότητα της όποιας διοίκησης.

 – Επιτέλους να πρυτανεύσει η λογική και να σταματήσειη εκτός ορίων  εκατέρωθεν αντιπαράθεση επιστρατεύοντας κάθε μέσο και ¨ ´οπλο¨κρατώντας τη πόλη καθηλωμένη στη μιζέρια και την κακομοιριά όταν άλλοι Δήμοι ανεβαίνουν συνεχώς τις πίστες  προόδου και ανάπτυξης

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς

τ. Αντιδήμαρχος  Τεχνικών Υπηρεσιών