Κώστας Τσιαμπάς: Η κακή μνήμη είναι χειρότερη από τη ΜΗ μνήμη

1. Ανακοινώθηκε, η υπογραφή της σύμβασης για τη κατασκευή του Δημαρχείου στην πόλη μας από τον Περιφερειάρχη Κο Γεώργιο Πατούλη και την ανάδοχο εταιρεία. Ένα όνειρο 60 ετών θα γίνει πραγματικότητα .

– Οι διαδικασίες άρχισαν το 1962  όταν το προάστιο ήταν κοινότητα με πρόεδρο τον αείμνηστο Παπαγιάννη που δέσμευσε το οικόπεδο για Δημαρχείο.

–  Το 1976 αγοράστηκε από τον αείμνηστο Δήμαρχο Κατσάρα Σωτήριο (είχε γίνει Δήμος η πόλη μας).

– Αναφέρω τις λέξεις δεσμεύτηκε- αγοράστηκε για να τονίσω ότι οι επόμενες διοικήσεις ήταν υποχρεωμένες να κατασκευάσουν το Δημαρχείο στο συγκεκριμένο χώρο.

Η επόμενη ενέργεια έγινε το 2000 επί Δημαρχίας κου Γιαννακόπουλου, που υλοποίησε  την προκήρυξη του Αρχιτεκτονικού  Διαγωνισμού, και το 2002  τη βράβευση  της καλύτερης ιδέας.

Το 2005 επί Δημαρχίας κου Σιδέρη Αντωνίου, γίνεται η ανάθεση της Αρχιτεκτονικής μελέτης στους μελετητές του 1ου Βραβείου, και εν συνεχεία γίνεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση των γεωλογικών, στατικών και ηλεκτρομηχανολογικών μελετών και των τευχών δημοπράτησης. Ολοκληρώθηκαν το 2014.

Το 2014 επί Δημαρχίας κου Ζορμπά, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια  στο στάδιο ολοκλήρωσης της οριστικής μελέτης και εν συνεχεία υπεβλήθη στο τεχνικό  Συμβούλιο του Υπουργείου Εσωτερικών προς έγκριση, η μελέτη εφαρμογής και η οποία ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας του, αφού ξεπεράστηκαν οι αντιρρήσεις για τεχνικά θέματα, όπως  το όφελος από την κατασκευή του τρίτου υπογείου.

– Οι παραπάνω μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Θησέας

Το 2017 επί Δημαρχίας κυρίου Σταθόπουλου ολοκληρώνεται και το τελευταίο σκέλος των τευχών δημοπράτησης και γίνεται η συνολική παραλαβή της μελέτης από το Δήμο. Η μελέτη αυτή παραδίδεται 2/3/2017 από τις υπηρεσίες του Δήμου στην περιφέρεια  για να χρηματοδοτηθεί και  δημοπρατηθεί από αυτήν. Η Περιφερειάρχης κα Δούρου  εγγράφει στο Τεχνικό Πρόγραμμα  της  Περιφέρειας  Αττικής, πίστωση 21,5 εκατομμυρίων περίπου  για την χρηματοδότηση της κατασκευής του Δημαρχείου.

Επί δημαρχίας κυρίου Σταθόπουλου προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός από την περιφέρεια και ολοκληρώθηκε στις αρχές Αυγούστου 2018. Στη συνέχεια προέκυψαν νομικά θέματα μεταξύ των μειοδοτών και οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν στις 17/12/2020 με την υπογραφή της σύμβασης από το Περιφερειάρχη κο Πατούλη Γεώργιο και την ανάδοχο εταιρεία.

2. Το παραπάνω ιστορικό βασίζεται σε στοιχεία υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου,  δικά μου  από τη περίοδο ενασχόλησής μου με τα δημοτικά δρώμενα και απόψεις – μαρτυρίες   πρωταγωνιστών και δεν διεκδικούν το αλάθητο. Μπορεί οιοσδήποτε από τους εμπλεκόμενους, εφόσον διαθέτει στοιχεία, να συμπληρώσει και να κάνει διορθώσεις, ώστε να διαμορφωθεί το ιστορικό και να γίνει το πλέον ακριβές.

3. Αναγκάστηκα να  δημοσιεύσω τα παραπάνω στοιχεία, επειδή για άλλη μια φορά αντί να χαρούμε το ευχάριστο γεγονός, ορισμένοι προσπάθησαν να καπηλευτούν την πατρότητά του λέγοντας μισές αλήθειες.

4. Δεν θα  ήταν  αναγκαίο, εάν ο κος Δήμαρχος ανακοίνωνε στους Δημότες το χαρούμενο γεγονός, χωρίς ιστορική αναδρομή. Από τη στιγμή που μπήκε στην διαδικασία να αναφερθεί σε ονόματα,  το δίκιο και ηθικό θα ήταν να αναφερθεί με λεπτομέρειες  στην εμπλοκή του καθενός και ο κάθε  Δημότης  να βαθμολογήσει και να αξιολογήσει  την συμμετοχή του και το ρόλο του.

5.Ρητορικό ερώτημα Κύριοι, ποιος έκανε τη σοβαρότερη δουλειά: αυτός που δέσμευσε το οικόπεδο, αυτός που το  αγόρασε , αυτός που έκανε τον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αυτός που δημοπράτησε όλες τις μελέτες,  αυτός που χρηματοδότησε και δημοπράτησε  την κατασκευή του έργου. ΠΟΙΟΣ;;;;;.

6. Και γιατί οι κατά τα άλλα λαλίστατοι, αφήνουν απέξω τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου (μηχανικοί ) με το ουσιαστικότερο έργο, οι οποίοι με αυταπάρνηση, αγάπη και υπηρεσιακό καθήκον, στήριξαν και υλοποίησαν τις πολιτικές αποφάσεις,   ποιος  θα τους συγχαρεί. Μη ισχυριστείτε ότι ήταν υπάλληλοι και πληρωνόντουσαν, διότι και εσείς πληρωθήκατε και πληρώνεστε και μάλιστα πολύ καλά.  

Πολύ θα ήθελα τις απόψεις σας !!!.

Το μπράβο ανήκει σε όλους που ενεπλάκησαν και θα εμπλακούν μέχρι τέλους , διότι κατασκευή πρέπει να είναι σωστή και επειδή την επίβλεψη την έχει η Περιφέρεια η δική μας παρουσία πρέπει να είναι συνεχής με επιμονή και υπομονή. Να σταματήσετε τη συγκρουσιακή νοοτροπία, η οποία συνήθως καθοδηγείται από τη ματαιοδοξία και τη μανία καταξίωσης. Η καταξίωση κερδίζεται και δεν επιβάλλεται.

Η Ιστορία δεν κρίνει , δεν κατακρίνει , δεν διεγείρει πάθη, αλλά διδάσκει στους ανθρώπους να μπορούν να διακρίνουν την αρετή από την κακία, το καλό από το κακό ,την ειρήνη από τον πόλεμο, την αγάπη από την βία ,την αλήθεια από το ψέμα.

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
τ.  Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος  Τεχνικών Υπηρεσιών