ΔΑΠΑΧΟ 4, ένας παλιός μας γνώριμος!

Γράφει η Λένα Μαρκή

Το πυροσβεστικό όχημα της φωτογραφίας μπορεί να απέκτησε όνομα – ΔΑΠΑΧΟ 4 – και να λάμπει σαν καινούργιο, είναι όμως ένας παλιός μας γνώριμος. Είναι το όχημα που επί μια τετραετία (19-9-2016 έως 18-6-2020) βρισκόταν ακινητοποιημένο και άχρηστο στο δημοτικό πάρκινγκ του δήμου μας, απέναντι από την κεντρική πλατεία.

Το πως έγινε και το χάσαμε αναφέρεται λεπτομερώς στο άρθρο “Ο ΣΠΑΥ πήρε πίσω το επί σειρά ετών ακινητοποιημένο Πυροσβεστικό όχημα“. Η ουσία είναι ότι παρότι η Αγία Παρασκευή και ο όμορος δήμος Παπάγου-Χολαργού βρίσκονται υπό τη σκέπη του Υμηττού, εκείνοι ξέρουν να αξιοποιούν όλα τα μέσα για την προστασία του.

Το εν λόγω όχημα στις 9/9/2020 παραδόθηκε επίσημα στον γείτονα δήμο από τον ΣΠΑΥ, από όπου οι φωτογραφίες και το δελτίο τύπου που ακολουθεί. Στην Αγία Παρασκευή μένει η πικρία και η απογοήτευση, αλλά και οι χαρές και οι τυμπανοκρουσίες από τη στιγμή της παράδοσης το 2016 επί δημαρχίας Γιάννη Σταθόπουλου. Έκτοτε η τότε δημοτική Αρχή και οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας δεν κατάφεραν να το αξιοποιήσουν. Άραγε τόσο μεγάλα ήταν τα εμπόδια ώστε να γίνει χρηστικό το όχημα; Ή απλά καταλήγουμε για μια ακόμη φορά στην αδιαφορία και στην πολιτική ανικανότητα;

ΣΠΑΥ – Δελτίο Τύπου

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΠΑΥ και Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτου, η νέα διοίκηση του Συνδέσμου ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Δήμου Παπάγου – Χολαργού και της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Παπάγου -Χολαργού (ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.) για την παραχώρηση ενός πυροσβεστικού οχήματος ειδικού τύπου, με σκοπό την αμεσότερη προσέγγιση δασικών πυρκαγιών σε δύσβατα σημεία.

Κατόπιν κοινής προσπάθειας ΣΠΑΥ και Δήμου Παπάγου – Χολαργού, το όχημα συντηρήθηκε και παραδόθηκε άμεσα προς χρήση. Πρόκειται για ένα όχημα που βρισκόταν σε ακινησία τα τελευταία χρόνια, καθώς λόγω του ειδικού του τύπου απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορεί να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο πυροφυλάκιο του Δήμου Παπάγου – Χολαργού για την παραχώρηση του οχήματος, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε:

«Είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, καθώς ως νέα διοίκηση του ΣΠΑΥ, υλοποιούμε μια κοινή πολιτική, που έχω την τιμή να συντονίζω και νιώθω ευγνώμων που έχω στο πλευρό μου ανθρώπους όπως ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος που προσφέρει εξαιρετικό έργο στο Δήμο του. Αυτό όμως που με έχει εντυπωσιάσει ακόμα περισσότερο, είναι το πόσο καλή και οργανωμένη ομάδα έχετε. Είναι σημαντικό, άνθρωποι όπως εσείς, οι εθελοντές, που καταθέτετε την ψυχή σας, να μπορείτε να έχετε και ανάλογη υποστήριξη. Εμείς ως ΣΠΑΥ, επικουρικά ερχόμαστε να σας ενισχύσουμε και να συνδράμουμε στην προσπάθειά σας, καθώς ο Υμηττός είναι ενιαίος και η αντιμετώπιση μιας καταστροφής, δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου, ενός Προέδρου, ενός Δημάρχου αλλά μιας ομάδας. Είναι ένας κοινός αγώνας. Ότι και να κάνουμε εμείς ως πολιτική ηγεσία, εσείς οι εθελοντές, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία του περιβάλλοντος, για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές».

Ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος δήλωσε:

«Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα, καθώς προστίθεται στο στόλο της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Παπάγου – Χολαργού, άλλο ένα πυροσβεστικό όχημα. Να είστε σίγουροι, ότι αν χρειαστεί να επέμβουμε, τότε θα είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε το καθήκον μας. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά τον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ Γιάννη Κωνσταντάτο, γιατί ειλικρινά δεν πίστευα, ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο όλα αυτά τα οποία είπε τον Γενάρη που παρουσίασε το όραμα του, θα γινόντουσαν πράξη μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ευχαριστώ επίσης τους εθελοντές μας, αυτούς τους ανθρώπους που ότι και να πούμε, όσες φορές και να σας πούμε ευχαριστώ, όσες φορές και να σας συγχαρούμε, δεν θα είναι ποτέ αρκετό».

Ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Δήμου Παπάγου – Χολαργου κ. Στέλιος Φούρναρης δήλωσε:

«Θέλω να καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας στην αποψινή παραλαβή ενός Πυροσβεστικού Οχήματος με τη χορηγία του ΣΠΑΥ στη δασοπροστασία Παπάγου – Χολαργού, όπου τα τελευταία χρόνια ήθελε να εντάξει στον στόλο της, ένα ακόμα πυροσβεστικό όχημα, το οποίο να έχει μεγάλες δυνατότητες για το ανάγλυφο του βουνού μας. Ομολογώ ότι μοιάζει λίγο ιστορία που δεν πιστεύεται. Είδαμε το όχημα, το ζητήσαμε και μέσα στα πλαίσια της μεγάλης αλλαγής που έχει επιτελεστεί στον ΣΠΑΥ, από την ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Κωνσταντάτο και την ομάδα του, το αίτημά μας έγινε σε πολύ σύντομο χρόνο πραγματικότητα. Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά τον κ. Κωνσταντάτο και τους συνεργάτες του αλλά και τον Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, ο οποίος έκανε ότι έπρεπε, μαζί με τους συνεργάτες του, για να έχουμε άμεσα το όχημα που να μπορεί να επιχειρήσει σε οποιοδήποτε σημείο του Υμηττού».

Παρόντες στην τελετή ήταν:
-Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος
-ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος
-ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παπάγου – Χολαργού κ. Χρήστος Πετράκης
-ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας της Δημοτικής Κοινότητας Χολαργού κ. Βασίλης Σιαμάνης
-ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου κ. Δημήτρης Οικονόμου
-ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Παπάγου – Χολαργού κ. Μιχάλης Τράκας
-ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Βασίλης Κρητικός
-ο Ειδικός Συνεργάτης του Προέδρου του ΣΠΑΥ κ. Νίκος Κιούσης
-ο Συνεργάτης του Προέδρου του ΣΠΑΥ σε θέματα πυροπροστασίας κ. Φώτης Δημαρέσης
-η Πρόεδρος της Κοινότητας Χολαργού κ. Κατερίνα Γκούμα
-ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ κ. Θανάσης Αυγουρόπουλος
καθώς επίσης και σύσσωμη η ομάδα εργαζομένων του ΣΠΑΥ.

Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού: 11 Δήμοι Μία Αποστολή, το έργο για την Αναγέννηση του Υμηττού συνεχίζεται δυναμικά!