Grocka – Αγία Παρασκευή: Η αδελφοποίηση που δεν ολοκληρώθηκε (VD)

Στις 22 Μάιου 1994 ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε την προσπάθεια αδελφοποίησης με την πόλη Γκρότσκα της Σερβίας υπογράφοντας τον μεταξύ τους όρκο. Σκοπός της κίνησης αυτής ήταν η κοινωνική προσέγγιση των δύο πόλεων και η προσφορά βοήθειας και φιλοξενίας. Όμως η αδελφοποίηση ολοκληρώθηκε μόλις ως προς την α΄ φάση, γιατί προέκυψαν οι Γιουγκοσλαβικοί πόλεμοι και τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ των εθνοτήτων στην ευρύτερη περιοχή.

Η Γκρότσκα στο Δούναβη

Γκρότσκα – Grocka Σερβίας

Η Γκρότσκα (σερβικά : Гроцка) είναι ένας από τους 17 δήμους της πόλης του Βελιγραδίου. Βρίσκεται στα ανατολικά του Βελιγραδίου στη δεξιά όχθη του Δούναβη σε υψόμετρο 71 μέτρα και είναι ένα από τα χαμηλότερα σημεία του Βελιγραδίου. Ο δήμος της Γκρότσκα καλύπτει μια έκταση 289 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιλαμβάνει 15 οικισμούς οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως αγροτικοί, εκτός από την δημοτική έδρα του Γκρότσκα η οποία είναι αστική.

Στην περιοχή υπάρχουν ερείπια από ρωμαϊκές βίγλες. Η πόλη πρώτη φορά αναφέρεται το 878 υπό το σλαβικό όνομα Gradec.

Έγινε δήμος το 1956 και το 1957 διερευνήθηκε, έχει πληθυσμό 83.398 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η περιοχή που βρίσκεται ο δήμος είναι από τις πιο γνωστές περιοχές καλλιέργειας φρούτων στη Σερβία. Υπάρχουν πολλές βιομηχανίες μεταποίησης φρούτων, επίσης πολλά εργοστάσια και μια βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας.

Η αρχή

Η ιδέα αδελφοποίησης με τη συγκεκριμένη πόλη ξεκίνησε από ένα μέλος της Επιτροπής Αδελφοποίησης, τον κ. Αχιλλέα Χιωτόπουλο. Αυτός είχε έναν φιλοξενούμενο που εργαζόταν στην Ελλάδα και κατάγονταν από τη Γκρότσκα. Έγινε η πρόταση στον αείμνηστο Στ. Κώτση και έτσι ξεκίνησαν κάποιες συζητήσεις και οι πρώτες επαφές. Το σκεπτικό ήταν μεταξύ των δύο πόλεων να γίνουν πιθανές ανταλλαγές στον τομέα του αθλητισμού και η Αγίας Παρασκευή θα μπορούσε να προσφέρει σε γνώσεις πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα.

Οι εκδηλώσεις στο Δήμο Αγίας Παρασκευής (α΄ φάση)

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρο 220 του ν.3463/2006) οι προς αδελφοποίηση πόλεις κατόπιν της αρχικής δέσμευσης, ακολουθούν την ουσιαστική, που σφραγίζεται με τον επίσημο όρκο. Ακολουθούν δε τελετές και εκδηλώσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πόλεων, που αποτελούν την έναρξη της αδελφοποίησης.

Με την Γκρότσκα πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις μόνο στο Δήμο Αγίας Παρασκευής και συγκεκριμένα στην πλατεία Αγίου Ιωάννη.

Ως ένδειξη της αδελφοσύνης δε, πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία ενός δρόμου ως «Λεωφόρος Ελληνοσερβικής Φιλίας» (η σημερινή οδός Σουλίου που είναι προέκταση της Δερβενακίων έως τη Χαλανδρίου) με την εκφώνηση ομιλιών και από τις δύο πλευρές και την τοποθέτηση μαρμάρινης επιγραφής.

Η επιστολή – πρόσκληση του 1997

Σύμφωνα με μαρτυρία του τότε προέδρου της Επιτροπής Αδελφοποίησης, κ. Νίκου Παγώνη, στις 24 Ιουνίου 1997 ο αείμνηστος Δήμαρχος Σταύρος Κώτσης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ενημέρωσε για επιστολή που δέχτηκε από τον Δήμαρχο της Γκρότσκα. Σύμφωνα με αυτή έγινε πρόσκληση σε αντιπροσωπεία του δήμου και της Επιτροπής να μεταβούν στην Γκρότσκα όπου θα συμμετείχαν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Ημέρες Γκρότσκα» στις 26-30 Ιουλίου 1997. Επί τη ευκαιρία θα μπορούσαν να καθορίσουν το χρόνο που θα γίνονταν η β΄ φάση της αδελφοποίησης και θα αντάλλασσαν απόψεις για θέματα κοινωνικά, παιδείας, αθλητισμού, πολιτισμού, κ.λπ. Εν τέλει πήγε αποστολή, αλλά όχι με τη μορφή εκπροσώπησης της Επιτροπής Αδελφοποίησης.

Η συνέχεια

Κάποια στιγμή το 1998 φιλοξενήθηκαν στο Δήμο Αγίας Παρασκευής κυρίως παιδιά από ευπαθείς οικογένειες που είχαν πληγεί από τον πόλεμο.  Παρέμειναν για ένα με ενάμιση μήνα πριν αναχωρήσουν για την πατρίδα τους.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παγώνης στη συνέχεια έκανε κάποιες προσπάθειες να ανακτήσει επικοινωνία μέσω διερευνητικών επιστολών χωρίς αποτέλεσμα. Απευθύνθηκαν και στην Πρεσβεία της Σερβίας, αλλά καθώς δεν είχαν διευθύνσεις παρά λίγα ονόματα, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Θα μπορούσε ίσως σήμερα να γίνει μια ακόμα προσπάθεια επικοινωνίας με τον Δήμαρχο της πόλης και μια βολιδοσκόπηση, σχετικά με την επιθυμία ή όχι για την ολοκλήρωση της αδελφοποίησης. Εξάλλου η επικοινωνία είναι σημαντικά πιο εφικτή με την μεγάλη ανάπτυξη του διαδικτύου. Αρκεί να υπάρχει θέληση.

Επίσκεψη αντιπροσωπίας της Αγίας Παρασκευής στην Γκρότσκα

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής κ. Νικόλαο Παγώνη για τα στοιχεία που μας εμπιστεύτηκε, καθώς και τον κ. Φίλιππο Λέντζη για τα  στοιχεία από την εφημερίδα ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ.

Σχετικά άρθρα:

Υ.Γ. Το υλικό που δημοσιεύεται αποτελεί αυστηρά ιδιοκτησία του aparaskevi-images.gr. Σε περίπτωση που κάποιος/οι επιθυμούν να αναδημοσιεύσουν ολόκληρο ή τμήμα του είναι υποχρεωμένος/οι να αναφέρουν ευανάγνωστα την πηγή. Σε περίπτωση χρήσης του υλικού με οικονομικό όφελος θα πρέπει να ζητηθεί η έγγραφη άδεια της εταιρείας SmartiT, ιδιοκτήτριας του aparaskevi-images.gr. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθούν άμεσα νομικές διαδικασίες.