Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 16,1 μονάδες η διαφορά

Την απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και για την οικονομική κατάσταση που εκτιμάται ότι θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες, αποτυπώνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Η κρίση του κορονοϊού εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των πολιτών στην έρευνα η οποία άλλωστε διεξήχθη σε μια περίοδο που καταγράφονταν σημαντικά γεγονότα γύρω από την πανδημία. Όπως π.χ. το lockdown, η εισαγωγή του Αρχιεπισκόπου στο νοσοκομείο, η επίταξη κλινικών, τα αρνητικά ρεκόρ με τους 100 και πλέον θανάτους ημερησίως και τους εκατοντάδες διασωληνωμένους.

Η δημοσκόπηση που αναλύθηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Metron, Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο με τη Ράνια Τζίμα, έχει και ορισμένα ανησυχητικά στοιχεία.

Όπως π.χ. ότι πάνω από 4 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο για τον κοροναϊό.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 16,1 μονάδες η διαφορά

Επίσης, ανησυχία στην κοινή γνώμη εκφράζεται και για την οικονομία με το 66% να πιστεύει ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση ενώ το 80% εκτιμά ότι θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα και μετά το 2021.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη, ωστόσο, τα πρώτα “καμπανάκια” για τη διαχείριση της κρίσης έχουν αρχίσει να κτυπούν.

Στην πρόθεση ψήφου, συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 35,1% έχοντας χάσει 1,1 μονάδες από την έρευνα του Οκτωβρίου και πληρώνοντας ίσως κάποια λάθη που έγιναν με την πανδημία.

pin

Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να “σηκώσει κεφάλι” και να πλησιάσει το κυβερνών κόμμα. Συγκεκριμένα, παίρνει ποσοστό 19% από 18,2% τον Οκτώβριο με τη διαφορά να κινείται στα επίπεδα των 16,1 μονάδων ενώ στην προηγούμενη έρευνα ήταν στις 18 μονάδες.

Τρίτο κόμμα παραμένει το ΚΙΝΑΛ, σταθερά στο χαμηλό 6,1% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,8%, η Ελληνική Λύση με 4,2%, το ΜέΡΑ25 με 2,9% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1%.

pin

Δημοφιλίες

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός επιλέγεται ο Κ. Μητσοτάκης με 45% και ακολουθεί “κανένας” με 23% και ο Αλέξης Τσίπρας με 17%. Όμως, ο πρωθυπουργός έχει χάσει 5 μονάδες από τον Ιούνιο και 7 μονάδες από το ανώτερο σημείο (52%) τον Απρίλιο.

pin

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, κινείται σε πολύ ρηχά νερά, μεταξύ 15%-17%.

Ως προς τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ποσοστό 59%, στις θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες και 40% στις αρνητικές ή μάλλον αρνητικές.

Ακολουθεί η Φ. Γεννηματά με 41% θετικές και 55% αρνητικές γνώμες, ο Αλέξης Τσίπρας με 61% αρνητικές και 37% θετικές, ο Δ. Κουτσούμπας με 59% αρνητικές και 32% θετικές, ο Γ. Βαρουφάκης που αποδοκιμάζεται από το 71% ενώ είναι αποδεκτός από το 26% και ο Κυριάκος Βελόπουλος για τον οποίο αρνητική γνώμη έχει το 74% και θετική το 20%.