Το α΄ τρίμηνο του 2021 ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, μιλώντας στη Συνδιάσκεψη που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυριανουδάκη, ο νέος νόμος «θα λύσει τα προβλήματα κυβερνησιμότητας στους Δήμους». Στη συνδιάσκεψη που λόγω καραντίνας, έγινε με τηλεδιάσκεψη, μίλησε και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος αφού εξήρε το έργο των Δήμων στην στήριξη και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών και στις δύο φάσεις της πανδημίας δήλωσε ότι η οικονομική τους ενίσχυση είναι δεδομένη και θα επαναπροσδιοριστεί, με βάση τις νέες ανάγκες και μετά την έκτακτη επιχορήγηση των 50 εκατ. ευρώ που δόθηκε.

Επίσης υπογράμμισε ότι Δήμοι και Περιφέρειες είναι ισότιμες βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης και ότι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων που θα γίνει με τη συμμετοχή των προτάσεων της ΚΕΔΕ θα βάλει σε τροχιά ανάπτυξης την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη συνδιάσκεψη, τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η έκθεση Πισσαρίδη και οι επικείμενες αλλαγές στο νόμο 4412. Ιδιαίτερα το περιεχόμενο της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη, που παραδόθηκε πριν λίγες μέρες στην κυβέρνηση και στην οποία περιγράφεται ποιος πρέπει να είναι ο σύγχρονος ρόλος της αυτοδιοίκησης και ποια βήματα πρέπει να γίνουν στη χώρα, ώστε οι Δήμοι να συμβάλουν ουσιαστικά στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Ελλάδος. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ζήτησε επίσης μεγαλύτερη οικονομική χρηματοδότηση των Δήμων, λόγω της πανδημίας.