Οι ΟΤΑ στην 1η γραμμή της μάχης του COVID-19: Διαδικτυακή εκδήλωση από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Στις 7 Δεκεμβρίου το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό, για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας (“Covid-19: local and regional authorities at the frontline”).

Δεδομένου ότι οι ΟΤΑ μέσα στην κρίση βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου και των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, στην εκδήλωση θα ακουστούν εμπειρίες – καλές πρακτικές. Τα συμπεράσματα των συζητήσεων θα τροφοδοτήσουν την Έκθεση του Κογκρέσου για τη διασφάλιση του σεβασμού του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας σε καιρό κρίσης, που θα παρουσιαστεί το Μάρτιο.

Για παράδειγμα, ένα από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν είναι πως μπορεί να αποφευχθεί το “lockdown” της τοπικής δημοκρατίας και να διατηρηθεί η νομιμότητα των Αιρετών Συμβουλίων και των Αιρετών Εκπροσώπων, όταν οι διαδικασίες στα Συμβούλια είναι δυνατόν να διεξάγονται μόνο ηλεκτρονικά και όταν τα μέσα της διαβούλευσης με τους δημότες μειώνονται.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τους συμμετέχοντες, τον τρόπο παρακολούθησης κλπ, ΕΔΩ

Σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που ανήρτησε η ΚΕΔΕ, είναι διαθέσιμο ΕΔΩ

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και η “Διακήρυξη των Αθηνών”, ενώ από ελληνικής πλευράς θα υπάρξουν ομιλίες και τοποθετήσεις από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, το Δήμαρχο Αθηναίων, Κ.Μπακογιάννη, και το Δήμαρχο Μυκόνου που είναι ο Επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Κ.Κουκά.