Έντυπο εμβολιασμού -Τι να προσέξετε πριν το συμπληρώσετε

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εμβολιασμών και στην Ελλάδα, αφού πρώτα εγκριθεί το εμβόλιο από τον EMA που ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το θέμα στις 21 Δεκεμβρίου.

Ήδη τα σχετικά έντυπα που θα πρέπει να συμπληρώνουν οι πολίτεςπριν εμβολιαστούν έχουν σταλεί στα εμβολιαστικά κέντρα, μαζί με το εγχειρίδιο64 σελίδων για τον εμβολιασμό.

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο έντυπα:

το ερωτηματολόγιο το οποίο θα συμπληρώνει κάθε πολίτης πριν του χορηγηθείτο εμβόλιο αλλά και ένα έντυπο συναίνεσης «μετά από ενημέρωσηγια ενήλικες μη δυνάμενους να παράσχουν προφορική συγκατάθεση».

Κατά τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλοτο έντυπο πρέπει να αλλάξει στο σημείο που μπαίνουν οι υπογραφές, όπου εκτός από τον πολίτη που εμβολιάζεται υπογράφει και ο «επαγγελματίας υγείας».

«Εγώ δεν σπούδασα επαγγελματίας υγείας, σπούδασα ιατρική κι έχω σαφήεπαγγελματική θέση και βρίσκω προσβλητικό να υπογράψω κάτω από ένα χαρτίως επαγγελματίας υγείας και αρνούμαι να το κάνω. Αυτό πρέπει να αλλάξει καιαπό κάτω να υπάρχει υπογραφή γιατρού ή νοσηλευτή, να γράφεται με σαφήνειααν αυτός ο οποίος πήρε το ιστορικό είναι γιατρός και πρέπει να είναι γιατρός» είπε χαρακτηριστικά.

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται με την προφορική ή τη γραπτή συναίνεση των πολιτών, σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν στην Επικράτεια.

Στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα, προβλέπεται ότι οι πολίτες που θα δεχτούν να εμβολιαστούν θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, επιβεβαιώνοντας πως έχουν ενημερωθεί σχετικά με το υπό χορήγηση εμβόλιο, ότι κατανοούν τις τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες και τον κίνδυνο μη εμβολιασμού αλλά και για τις αντενδείξεις.

Εάν κάποιος πολίτης δεν είναι σε θέση να παράσχει προφορική συγκατάθεση, τότε το εν λόγω έντυπο θα συμπληρώνεται από κάποιον οικείο του, από τον πάροχο φροντίδας ή από τον δικαστικό συμπαραστάτη.

Συγκεκριμένα στο έντυπο συγκατάθεσης αναφέρεται: «Έχω διαβάσει ή μου εξηγήθηκαν οι πληροφορίες σχετικά με το υπό χορήγηση εμβόλιο έναντι της Covid-19. Κατανοώ τα πλεονεκτήματα και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου και τον κίνδυνο μην εμβολιασμού. Έχω ενημερωθεί για τις αντενδείξεις εμβολιασμού με το παραπάνω εμβόλιο στο παραπάνω άτομο. Κατανοώ ότι στη σπάνια περίπτωση εμφάνισης αναφυλαξίας, θα γίνει παροχή επείγουσας θεραπείας. Είχα την ευκαιρία να θέσω ερωτήσεις, οι οποίες απαντήθηκαν ικανοποιητικά«.