«ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ»: Ενός κακού μύρια έπονται κύριε Ζορμπά…

Ξεπέρασε κάθε όριο o δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

Η εξέλιξη της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής την περασμένη Τετάρτη 16/12, για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου, κατέστησε σαφές ότι ο δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς έχασε πολύ νωρίς τόσο την εμπιστοσύνη του Σώματος, όσο και την ψυχραιμία του.

Ο κ. Ζορμπάς, συνεχίζοντας να κλείνει τα μάτια του στο γεγονός ότι δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, για άλλη μια φορά, απέφυγε κάθε ουσιαστικό διάλογο με τις λοιπές δημοτικές παρατάξεις, επιχειρώντας να επιβάλει τη δική του άποψη. Και δεν έμεινε σε αυτό. Βλέποντας ότι οι προσωπικές εμμονές του οδηγούν τη διοίκησή του σε ξεκάθαρη πολιτική ήττα, προχώρησε σε μία απίστευτη και πολιτικά ανήθικη ενέργεια: πήρε τις εναλλακτικές προτάσεις της παράταξής μας και τις ενέταξε στη δική του πρόταση, προσπαθώντας να εκβιάσει τη συναίνεσή μας. Το γεγονός κατήγγειλε σε όλους τους τόνους ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ», Γιάννης Μυλωνάκης, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή είναι έξω από κάθε θεσμικό, αλλά και πολιτικό πλαίσιο.

Ακόμη κι έτσι, όμως, ο δήμαρχος δεν απέφυγε να υποστεί τις συνέπειες των ενεργειών του, βλέποντας την πρότασή του για το τεχνικό πρόγραμμα να μη συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα αντί αυτής να ψηφιστεί η εναλλακτική πρόταση των παρατάξεων «Νίκη των Πολιτών», «Νέα Αρχή» και «Μια Γενιά Μπροστά». 

Τώρα, ο δήμαρχος αναζητεί «σωσίβια» σε άρθρα και διατάξεις, προετοιμάζοντας το έδαφος για να αλλοιώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα πρέπει να θυμάται όμως ότι «ενός κακού μύρια έπονται» και το μόνο θα πετύχει με την τακτική που ακολουθεί θα είναι εκτεθεί ανεπανόρθωτα στην πόλη.

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ», Γ. Μυλωνάκης, σημειώνει:

«Οι προτάσεις που υποβάλαμε στο πλαίσιο του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού απέδειξαν ότι οι “ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ” μένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να εργαστούμε για το καλό της Αγίας Παρασκευής και των κατοίκων της, ασκώντας σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν θα επιτρέψουμε στο ξεπερασμένο πολιτικό κατεστημένο της πόλης να παίζει παιχνίδια εις βάρος μας.

Ας το συνειδητοποιήσουν όλες οι πλευρές ότι η παράταξή μας είναι πολύ μακριά από ευκαιριακές συμπράξεις και κουτοπόνηρες πρακτικές. Όσοι βιάζονται να μας εντάξουν σε κάποιο «άρμα» θα διαπιστώσουν σύντομα ότι ματαιοπονούν, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια…».

Ακολουθούν οι προτάσεις της δημοτικής παράταξης «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ» για το Tεχνικό πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου Αγίας Παρασκευής για το έτος 2021:

Αγία Παρασκευή, 14.12.2020

Προς: Οικονομική Υπηρεσία

        Δήμου Αγίας Παρασκευής

Θέμα: Υποβολή εναλλακτικής πρότασης για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2021.

Σας υποβάλλουμε την εναλλακτική πρόταση της παράταξης μας σχετικά με τη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2021 και παρακαλούμε για την εισήγηση της υπηρεσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου. Αναλυτικά το σκεπτικό της πρότασης μας έχει ως εξής:

Τεχνικό Πρόγραμμα

Στο Τεχνικό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή έχουν προβλεφθεί δαπάνες οι οποίες κατά την άποψή μας είναι ανέφικτό να υλοποιηθούν αφού δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες μελέτες, οι οποίες θα καθιστούν τα συγκεκριμένα έργα ώριμα προς υλοποίηση. Έτσι, θεωρούμε ότι δαπάνες αυτές έχουν εισαχθεί για λόγους εντυπωσιασμού και όχι ουσίας. Ειδικότερα, στον κωδικό 30.7311.10 (Κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού Ρούμελης & Ναυπακτίας) θεωρούμε εντελώς άστοχο να εντάσσεται στην κατηγορία: Α’ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΕΡΓΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ, ένα ακίνητο το οποίο δεν ανήκει στο δήμο, ούτε υπάρχει καταρχήν έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για κάτι τέτοιο.

Για τον λόγο αυτό αφαιρούμε από το Τεχνικό Πρόγραμμα τις εξής δαπάνες μη ώριμων προς υλοποίηση έργων:

Κ.Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΜΕΙΩΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ
30.7311.09Αποπεράτωση Κολυμβητηρίου-20.000,00 €
30.7311.10Κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού Ρούμελης & Ναυπακτίας-20.000,00 €
30.7322.18Κατασκευή πλατείας Ηλιάκη στα πευκάκια-25.000,00 €
30.7323.09Αναπλαση οδού Ειρήνης-20.000,00 €
30.7323.40Ανάπλαση της οδού Αρτέμωνος-15.000,00 €
30.7326.16Ανακατασκευή – συντήρηση κοινόχρηστου χώρου της οδού Ελευθ. Βενιζέλου (από οδό Λευκωσίας έως Νεαπόλεως)-100.000,00 €
30.7331.62Επισκευές Δημοτικών κτιρίων 2021 – 2022-40.000,00 €
 ΣΥΝΟΛΟ-240.000,00 €

Η άποψη μας διαχρονικά είναι για να είναι ο δήμος αποτελεσματικός θα πρέπει να γίνει σωστή ιεράρχηση. Ως παράταξη έχουμε θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα την ολοκλήρωση του ημιτελούς κολυμβητηρίου στο Ο.Τ. 111. Αποτελεί μια πληγή για την πόλη μας την οποία πρέπει να επουλώσουμε αποδίδοντας στους κατοίκους ένα σύγχρονο και λειτουργικό κολυμβητήριο. Η παράταξή μας πιστή σε όσα υποσχέθηκε προεκλογικά προτείνει την ένταξη της εκπόνησης ολοκληρωμένης μελέτης στο Τεχνικό Πρόγραμμα από ιδίους πόρους δείχνοντας έτσι την βούληση για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η αποπεράτωση.

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ
Μελέτη (Αρχιτ/κη, Στατ/κη, Η/Μ)  για την ολοκλήρωση των ημιτελών εγκαταστάσεων του Ο.Τ. 111 (κολυμβητήριο)240.000,00 €

Κατά τα λοιπά το Τεχνικό Πρόγραμμα παραμένει το ίδιο.

Προϋπολογισμός

Σχετικά με τον προϋπολογισμό, η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε δεκάδες απευθείας αναθέσεις για τις οποίες έχει εκδώσει Ανάληψη Υποχρέωσης για ένα μικρός μέρος του ποσού για το έτος 2020 και το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης το έχει μεταθέσει για το 2021 με αποτέλεσμα να δεσμεύσει με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Αν συνυπολογίσουμε και τις ανελαστικές δαπάνες, καταλαβαίνει κανείς εύκολα πως τα περιθώρια ένταξης νέων κωδικών είναι περιορισμένα.

Πάγια θέση μας αποτελεί το γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί που επικεντρώνονται στα τεχνικά έργα και μάλιστα με τρόπο όπως περιγράψαμε παραπάνω, ανήκουν στο παρελθόν και είναι αποτυχημένοι. Ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε με τόσο μεγάλη και μακρά ύφεση,  αυτό που πιστεύουμε ότι λείπει είναι η στροφή προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου, που διευκολύνει την επαφή και συνεργασία με τον πολίτη και καθιστά τον Δήμο αποτελεσματικότερο και ταχύτερο στην ανταπόκρισή του στις ανάγκες των πολιτών του και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποστήριξης των αναγκών των ευπαθών ομάδων και των πολιτών σε αναγκαστικό εγκλεισμό.

Σε αυτή την κατεύθυνση καταργούμε κάποιους από τους κωδικούς που είχαμε εισηγηθεί στο προϋπολογισμό του 2020, καθώς με υπαιτιότητα της δημοτικής αρχής χάθηκε μια ολόκληρη χρονιά χωρίς την αξιοποίηση των συγκεκριμένων εργαλείων. Τώρα πια πρέπει να προχωρήσουμε σε ακόμα πιο στοχευμένες ενέργειες.

Κ.ΑΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ
10.6142.92Παροχή υπηρεσίας για τη δημιουργία έξυπνης εφαρμογής (smart app) για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση δημοτών-5.000,00 €
10.6142.93Παροχή υπηρεσίας ανάπτυξης εφαρμογών ψηφιακής πόλης-5.000,00 €
 ΣΥΝΟΛΟ-10.000,00

Παράλληλα, επιδιώκοντας να αντιμετωπίσουμε σε τοπικό επίπεδο τα  αποτελέσματα  της κρίσης της πανδημίας, προτείνουμε την ένταξη στον προϋπολογισμό κωδικών για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της πόλης μας, την εξυπηρέτηση του πολίτη από τον υπολογιστή και το κινητό του τηλέφωνο, την εξομάλυνση και διευκόλυνση των τηλεδιασκέψεων, την υποστήριξη και παρακολούθηση των ευπαθών ομάδων, τη στήριξη ατόμων σε εγκλεισμό λόγω COVID-19 που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν καθώς και την αποσυμφόρηση των αθλητικών μας εγκαταστάσεων οι οποίες παρουσιάζουν φαινόμενα κορεσμού.

Οι πόροι για τις προτάσεις που παρουσιάζουμε θα αντληθούν από τις 10.000,00€ που προέρχονται από τους κωδικούς που καταργούνται παραπάνω και το υπόλοιπο ποσό των 167.000,00€ θα προέλθει από το χρηματικό υπόλοιπο, το οποίο αυξήθηκε σημαντικά από το ποσό των 267.210,63€ που έλαβε ο Δήμος ως επιχορήγηση για την κάλυψη εκτάκτων και επιτακτικών αναγκών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορονοϊού COVID-19.

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνεται αναλυτικά η πρότασή μας:

  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΝΕΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ
Παροχή υπηρεσίας για την ανάπτυξη πλατφόρμας ψηφιακού εμπορικού κέντρου (digital mall)30.000,00 €
Παροχή υπηρεσίας για την ανάπτυξη πλατφόρμας για την ψηφιακή  εξυπηρέτηση του πολίτη30.000,00 €
Ετήσια συνδρομή για την εξυπηρέτηση αναγκών τηλεδιάσκέψεων3.000,00 €
  Παροχής υπηρεσίας για την ανάπτυξη πλατφόρμας παρακολούθησης αναγκών ευπαθών ομάδων  30.000,00 €
Παροχή υπηρεσίας για την ανάπτυξη πλατφόρμας τηλειατρικής30.000,00 €
Παροχή υπηρεσίας για την υλοποίηση προγράμματος “κανείς μόνος του στην πανδημία”30.000,00 €
Παροχή υπηρεσίας τεχνικού συμβούλου για την υποστήριξη της Τ/Υ για την κατασκευή κλειστού προπονητηρίου24.000,00 €
 ΣΥΝΟΛΟ177.000,00€

Οι υπόλοιποι κωδικοί του προϋπολογισμού παραμένουν ίδιοι.

Παραμένω στη διάθεση σας για περισσότερες διευκρινήσεις.

Με εκτίμηση,

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε»

Γιάννης Μυλωνάκης

Δημοτικός Σύμβουλος