Γεροσκήπου – Αγία Παρασκευή: Ιστορική αδελφοποίηση με υψηλούς εθνικούς στόχους (VD)

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχοντας πλέον στο ιστορικό του δύο αδελφοποιήσεις με ευρωπαϊκές πόλεις, το Γαλλικό Saint Brieuc (το Σεπτέμβριο 1991) και την Γκρότσκα Σερβίας (το Μάιο 1993), κάνει ένα ακόμα ιστορικό βήμα στη λεωφόρο των αδελφοποιήσεων. Κάνει “αδελφή” του μιας πόλη από το ιστορικό και πολύπαθο νησί της Κύπρου, τη Γεροσκήπου.

?

Μετά από πρόταση του δημάρχου Γεροσκήπου, κ. Μενέλαου Χριστοδούλου, προς το δήμαρχο κ. Σταύρο Κώτση για μετάβαση αντιπροσωπίας του Δημοτικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Αδελφοποίησης και της Ομάδας Θεάτρου στη Γεροσκήπου το Σεπτέμβριο 1997, οι δύο δήμαρχοι αποφασίζουν να την αδελφοποίηση των πόλεων μέσα στο 1998. Και μάλιστα λόγω της προηγούμενης εμπειρίας της Αγίας Παρασκευής, αποφασίζεται η α΄ φάση να γίνει στο δήμο Αγίας Παρασκευής από 21-25 Μαΐου 1998.

Ποια είναι η Γεροσκήπου

H Γεροσκήπου είναι δήμος της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο και βρίσκεται πολύ κοντά στο Αεροδρόμιο Πάφου.

Η ονομασία της Γεροσκήπου προέρχεται από τους Ιερούς Κήπους της Αφροδίτης που βρίσκονταν στην περιοχή στα αρχαία χρόνια. Αποτελεί παραφθορά του αρχαίου ονόματος της πόλης Ιεροκηπία, η οποία σχηματίστηκε από τις λέξεις ιερός και κήπος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κοντά στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Αγίας Παρασκευής, του 9ου αιώνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο σχήμα του. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται τρία στρώματα τοιχογραφιών. Είναι πιθανόν ο ναός να είναι κτισμένος στη θέση ιερού της Αφροδίτης.

Αναλυτικά για την ιστορία της πόλης μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην αδελφοποίηση μαζί της

Γεροσκήπου και Αγία Παρασκευή αποκτούν σχέσεις αδελφοσύνης και φιλίας για τους εξής πέντε λόγους:

  • Πρώτα απ’ όλα εθνικούς, γιατί έτσι θα γνωστοποιηθεί ακόμα περισσότερο το Κυπριακό ζήτημα και σε άλλες χώρες με τις οποίες έχει σχέση ο Δήμος Αγ. Παρασκευής, όπως ήδη αναφέραμε.
  • Ιστορικούς που παραπέμπουν στην μακρόχρονη κοινή ιστορία των δύο λαών.
  • Πολιτισμικούς, αφού κοινά ήθη και έθιμα, παραδόσεις και συνήθειες συνδέουν τους Έλληνες με τους Κύπριους ομοεθνείς μας.
  • Η πεποίθηση ότι η ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών εντυπώσεων που θα γίνουν μέσα από κοινές δραστηριότητες θα είναι σημαντική συμβολή στην επιτυχία αυτού του σκοπού και στην ενδυνάμωση των σχέσεων.
  • Οι ανταλλαγές στον πολιτιστικό, κοινωνικό, αθλητικό, τουριστικό τομέα, αλλά και οι ανταλλαγές νέων μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση πιο ανθρώπινων σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων.

Οι λόγοι αυτοί έφεραν το θέμα της διδυμοποίησης στο δημοτικό συμβούλιο Αγίας Παρασκευής όπου με την απόφαση αρ. 12/98 εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ.

Α΄ΦΑΣΗ – εκδηλώσεις στην Αγία Παρασκευή

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρο 220 του ν.3463/2006) οι προς αδελφοποίηση πόλεις κατόπιν της αρχικής δέσμευσης, ακολουθούν την ουσιαστική, που σφραγίζεται με τον επίσημο όρκο. Ακολουθούν δε τελετές και εκδηλώσεις και στις δύο πόλεις.

Οι εκδηλώσεις στο Δήμο Αγίας Παρασκευής για τη διδυμοποίηση των πόλεων διήρκεσαν 5 ημέρες και με τη λήξη τους οι αντιπρόσωποι που παραβρέθηκαν αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για τη φιλοξενία και την άψογη οργάνωση.

Πλατεία Αγ. Παρασκευής: Οι σημαίες των χωρών που συμμετείχαν

Το γεγονός έγινε επίκεντρο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και παραβρέθηκαν αντιπροσωπίες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ήδη αδελφοποιημένες με την Αγία Παρασκευή πόλεις, Saint Brieuc και Grocka, αλλά και από τις πόλεις Alsdorf (Γερμανία), Aberystwyth (Ουαλία), Malmoe (Σουηδία), Gloucester (Μεγάλη Βρετανία) και Πάφος (Κύπρος).

Οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν από την ομιλία του προέδρου της ΕΔΕΚ, κ. Βάσου Λυσσαρίδη και τη συναυλία του γνωστού Κύπριου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα και της τραγουδίστριας Γλυκερίας.

Πλατεία Αγ. Παρασκευής- η συναυλία Μ. Τόκα & Γλυκερίας

Πρωταρχικός στόχος για τον οποίο δόθηκε τόσο μεγάλη βαρύτητα στην υπογραφή αυτής της αδελφοποίησης και στην παρουσία τόσο πολλών εκπροσώπων, ήταν η καλύτερη διαφήμιση και προβολή τοπικών και αυτοδιοικητικών θεμάτων, αλλά κυρίως εθνικών θεμάτων, και πιο συγκεκριμένα του κυπριακού ζητήματος.

Η επίσημη τελετή έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης το Σάββατο 23 Μαΐου 1998 στις 6:30μ.μ.. Εκεί δόθηκε η συναυλία και στήθηκαν περίπτερα με υλικό δράσεων από τους δύο Δήμους.

Πλατεία Αγ. Παρασκευής – τα περίπτερα των δήμων

Για τη διοργάνωση αυτή η Αγία Παρασκευή έλαβε το βραβείο «Χρυσά Αστέρια της Αδελφοποίησης» στο Μπιλμπάο της Ισπανίας στις 3-6/12/1999. Το βραβείο δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενέργεια «Επίσημη Τελετή αδελφοποίησης με την πόλη Γεροσκήπου Κύπρου». Η βράβευση έγινε κυρίως για τη διοργάνωση πολλών στρογγυλών τραπεζιών με ποικίλα θέματα.

Β΄ΦΑΣΗ – εκδηλώσεις στην Γεροσκήπου

Ένα χρόνο μετά, την Παρασκευή 7 Μαΐου 1999 στην Γεροσκήπου τελείται η β΄ φάση του κοινού πολιτιστικού, πολιτισμικού, αθλητικού, τουριστικού μέλλοντος των δύο πόλεων.

Οι δήμαρχοι Σταύρος Κώτσης και Μενέλαος Χριστοδούλου υπογράφουν για δεύτερη φορά τον όρκο, επισφραγίζοντας την απόφαση για ανάδειξη των κοινών αξιών και των παραδόσεων των δήμων τους.

Πίσω από τους δύο Δημάρχους διακρίνονται: Αριστερά ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Αδελφοποίησης Αγ. Παρασκευής, Νίκος Παγώνης, και δεξιά ο νυν Δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου κ. Χριστοδούλου, αναφερόμενος στη σημασία της αδελφοποίησης και τη μεγάλης σημασίας γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, επισήμανε  ότι στόχος των αδελφοποιήσεων αποτελεί η σηματοδότηση της Κυπριακής Ειρηνικής συνεισφοράς  στις προκλήσεις των καιρών, όπως και η υποχρέωση για συνέχιση του αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου, το 37% της οποίας εξακολουθεί να είναι υπό τουρκική κατοχή για 25 χρόνια (το 1999).

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Κώτσης χαρακτήρισε «έγκλημα και ντροπή» για τη Διεθνή Κοινότητα η οποία «κόπτεται» για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή των Βαλκανίων και βομβαρδίζει ανελέητα για σχεδόν δύο μήνες στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους στη Ν. Γιουγκοσλαβία, δημιουργώντας ατελείωτες συμφορές, μεγάλο πόνο και καταστροφές στον περήφανο λαό της και αναρωτήθηκε αν «έχει ο Ελληνισμός της Κύπρου τα ίδια δικαιώματα με τους Κοσσοβάρους».

Πενθήμερες και στην Κύπρο οι εκδηλώσεις που συμπεριέλαβαν τη σύγκλιση τεσσάρων (4) Επιτροπών για θέματα α) πολιτιστικής υποδομής, β) διάστασης του τεχνικού κόσμου μέσα από την αδελφοποίηση, γ) κοινωνικής πολιτικής και δ) οργάνωσης και λειτουργίας παιδικών σταθμών.

Από το Δήμο Αγίας Παρασκευής συμμετείχαν συνολικά 36 άτομα μεταξύ των οποίων το Χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων-παράρτημα Αγ. Παρασκευής. Στήθηκαν κι εκεί δύο περίπτερα που αφορούσαν τις δράσεις των δύο δήμων.

Οι αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν πολιτιστικά, τουριστικά και ιστορικά μνημεία του νησιού. Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν η επίσκεψη στα γνωστά ψηφιδωτά της Πάφου, το οδοιπορικό στο μονοπάτι της φύσης στον Ακάμα, η επίσκεψη στην πεντάτρουλη σε σχήμα σταυρού βυζαντινή εκκλησία του 8ου μ.Χ. αιώνα της Αγίας Παρασκευής και η επίσκεψη στο σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Εθνάρχης Μακάριος.

Από το 2000 έως το παρόν

Από το 2000 και έπειτα οι δύο πόλεις εδραιώνουν ακόμη πιο ισχυρούς δεσμούς με αποστολές εκατέρωθεν, με συμμετοχή σε εκδηλώσεις, ακόμη και με ανεπίσημες επισκέψεις του νυν Δημάρχου της Γεροσκήπου κ. Μιχάλη Παυλίδη στην Αγία Παρασκευή, όπου έχει αναπτύξει δεσμούς προσωπικής φιλίας.

Οι κάτοικοι της Γεροσκήπου παραμένουν σταθεροί φίλοι ακόμα και στα δύσκολα, όπως ο αναπάντεχος χαμός του δημάρχου Σταύρου Κώτση, αλλά και η οικονομική κρίση που ταρακούνησε την Ελλάδα και το Δήμο μας. Ήταν αυτοί που το 2012 έστειλαν τόνους τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Το 2001 με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας από την Αγία Παρασκευή στην Γεροσκήπου έγινε η ονοματοδοσία ενός δρόμου της πόλης σε “Λεωφόρο Σταύρου Κώτση“, στη μνήμη του αποβιώσαντος Δημάρχου και πρωτεργάτη αυτής της αδελφοποίησης.

Τις αλληλεπιδράσεις Αγίας Παρασκευής – Γεροσκήπου τα τελευταία χρόνια (2012-2020) μπορείτε να δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.  Η σχέση αυτή αδράνησε μόνο τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας που πλήττει την υφήλιο. Η φλόγα όμως υποβόσκει και αναμένει να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο και να συνεχιστεί απρόσκοπτη η δραστηριότητα των δύο πληθυσμών.

Αρχείο των ομιλιών και εκδηλώσεων κατά την αδελφοποίηση των πόλεων Αγίας Παρασκευής Αττικής και Γεροσκήπου Κύπρου το Μάιο του 1998.

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Αδελφοποίησης, κ. Νικόλαο Παγώνη, για τα στοιχεία που μας εμπιστεύτηκε. Επίσης τον κ. Φίλιππο Λέτζη που μας εμπιστεύθηκε το αρχείο της τοπικής εφημερίδας «ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ».

Σχετικά άρθρα:

Υ.Γ. Το υλικό που δημοσιεύεται αποτελεί αυστηρά ιδιοκτησία του aparaskevi-images.gr. Σε περίπτωση που κάποιος/οι επιθυμούν να αναδημοσιεύσουν ολόκληρο ή τμήμα του είναι υποχρεωμένος/οι να αναφέρουν ευανάγνωστα την πηγή. Σε περίπτωση χρήσης του υλικού με οικονομικό όφελος θα πρέπει να ζητηθεί η έγγραφη άδεια της εταιρείας SmartiT, ιδιοκτήτριας του aparaskevi-images.gr. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθούν άμεσα νομικές διαδικασίες.