Ο εκφοβισμός, η παρενόχληση και η κακοποίηση έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στις ζωές των γυναικών

Ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών στέκεται στο πλευρό της Σοφίας και κάθε Σοφίας που βρίσκει το θάρρος να μιλήσει δημόσια για την σεξουαλική κακοποίηση που έχει βιώσει σε νεαρή ηλικία από αθλητικό παράγοντα, επιλέγοντας η ίδια τη χρονική στιγμή που αισθάνεται έτοιμη να το κάνει.

Η καταγγελία της Ελληνίδας αθλήτριας φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο για να βρουν τη δύναμη να μιλήσουν και άλλες αθλήτριες για ανάλογες κακοποιητικές συμπεριφορές από παράγοντες του αθλητισμού.

Αποδεικνύεται, για ακόμα μία φορά, ότι τα επίπεδα έμφυλης βίας σε όλες της τις μορφές παραμένουν ανησυχητικά υψηλά στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Ο εκφοβισμός, η παρενόχληση και η κακοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στις ζωές των γυναικών.

Το κίνημα #MeToo ανέδειξε την έκταση του σεξισμού και της σεξουαλικής κακοποίησης που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια από αυτούς που αρνούνται να αποδεχθούν τις επιλογές τους και την ελεύθερη βούλησή τους. Ταυτόχρονα, ενδυνάμωσε τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ώστε να μιλήσουν ανοιχτά και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, να ξεπεράσουν  τις κοινωνικές προκαταλήψεις που δικαιολογούν το βιαστή  και ενοχοποιούν το θύμα.

Η χώρα μας θα πρέπει άμεσα να επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας (ΔΣΕ) σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας, όπως έκανε πρόσφατα η Ιταλία.

Συγχρόνως, καταδικάζουμε όλους αυτούς που αναρωτιούνται «γιατί τώρα;» και τους απαντάμε: Γιατί ένα κορίτσι μπορεί να φοβήθηκε να τα  βάλει  με ένα μεγαλοπαράγοντα του αθλητισμού εκείνη τη χρονική στιγμή, μπορεί να  πάγωσε, μπορεί να δέχθηκε εκβιασμό έμμεσα ή άμεσα για να μη μιλήσει ή να μην μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες ενοχοποίησης του.

Θεωρούμε απογοητευτική και επικίνδυνη την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας που αντί να ενθαρρύνει παρόμοιες καταγγελίες και να δεσμευθεί για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης, θέτει ερωτηματικά για τη δήλωση της κορυφαίας αθλήτριας. Το γυναικείο κίνημα θα πρέπει να σταθεί, για άλλη μια φορά, στο πλευρό αυτών των γυναικών που βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν.

Να σπάσουμε  τη σιωπή. Να στηρίξουμε  τις γυναίκες που τολμούν να μιλήσουν.

Με τη Σοφία και με κάθε Σοφία!   

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ του Πολιτικού Συνδέσμου

   Η Πρόεδρος                                                                                      Η Γεν. Γραμματέας

Καναβού Ιωάννα                                                                                    Φωτεινή Βρύνα