Αυγενάκης προς δημάρχους: Ή μπαίνουν στο αθλητικό μητρώο τα σωματεία, ή μένουν άστεγα!

Ο Υφυπουργός αποπέμπει όσα σωματεία δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τα ερασιτεχνικά σωματεία να βρίσκονται σε αναστολή των δραστηριοτήτων τους, ένα έγγραφο με ημερομηνία 3/2 από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη έκανε την εμφάνισή του, που απευθύνεται προς τους δημάρχους όλης της χώρας και με το οποίο τους ζητά να αποφασίσουν, κάνοντας χρήση σχετικού νόμου την αποχώρηση από τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις για όσα σωματεία δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο!

Μεταξύ άλλων, η σχετική επιστολή του κ. Αυγενάκη, που απευθύνεται σε όλους τους δημάρχους της χώρας με κοινοποίηση στη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και τους προέδρους των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, αναφέρει: 

«Στο πλαίσιο των αρχών της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θέτει για πρώτη φορά σε λειτουργία το “Μητρώο Αθλητικών Σωματείων”, το οποίο αποτελεί την πρώτη επίσημη καταγραφή του συνόλου των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων.
Ήδη έχουν εγγραφεί στο Μητρώο 4.022 ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.
Μάλιστα, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια αυτή, στο άρθρο 3 Παρ. 4 του ν. 4726/2020, προβλέπεται ρητά ότι:”… Αθλητικό σωματείο που δεν φέρει την κατά το παρόν ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου”.
Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας που καταβάλλουμε όλοι μαζί, και με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, για την επικράτηση συνθηκών νομιμότητας και διαφάνειας στον αθλητισμό, σας καλούμε να συστρατευθούμε όλοι μαζί και να ενημερώσετε τα μη εγγεγραμμένα στο Μητρώο ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που κάνουν χρήση των αθλητικών σας εγκαταστάσεων, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες της αίτησης ένταξής τους σε αυτό.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, δύναστε με αναλογική εφαρμογή του άρθρου 3 παρ. 4 του ν. 4726/2020, να αποφασίσετε να αποχωρήσουν από τις εγκαταστάσεις σας».