Υποχρεωτικά self tests σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ και εστίαση & Δημόσιο-ΟΤΑ

Υποχρεωτικά θα είναι τα self tests σε μια σειρά επαγγελματικών χώρων του ιδιωτικού τομέα, τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε πως τα self tests θα επεκταθούν στις εξής δραστηριότητες: λιανεμπόριο (συμπεριλαμβάνονται τα σούπερ μάρκετ),εστίαση, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών. Τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την ερχόμενη Δευτέρα και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να τα προμηθεύονται με τον ΑΜΚΑ τους.

Για τις παραπάνω δραστηριότητες τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους αυτούς, μία φορά την εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα, της ΕΡΓΑΝΗ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.  

Με αρνητικό αποτέλεσμα ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του. Αν το τεστ είναι θετικό,  ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο εντός εικοσιτετράωρου, είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή, με επιβάρυνση του εργοδότη ή του ίδιου. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα. Αν αυτό παραμείνει θετικό εκδίδεται βεβαίωση για την καραντίνα του εργαζόμενου. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό εκδίδεται πάλι βεβαίωση για την προσέλευση στην εργασία. 

Τσουχτερά πρόστιμα στους εργοδότες

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεωτικότητα των self tests. «Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ» είπε ο κ. Χατζηδάκης. 

Self tests στο Δημόσιο

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε τη διενέργεια υποχρεωτικών self test και στους εργαζόμενους σε τομείς του δημοσίου τομέα. Υποχρεωτικά θα κάνουν τεστ οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ,  στους  ΟΤΑ (στα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι και στον τομέα  καθαριότητας) καθώς και οι  δικαστικοί υπάλληλοι και οι δικαστικοί λειτουργοί.  Από τη Δευτέρα αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν Βεβαίωση του αποτελέσματος του τεστ από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr

Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας, που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος πρέπει εκτάκτως να παρουσιαστεί στην εργασία του δύναται κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, την βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού τεστ. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα ο εργαζόμενος μπορεί να συμπληρώσει την δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr. Στους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε self test και δεν προσκομίζουν κατά την προσέλευσή τους δήλωση αρνητικού αποτελέσματος η υπηρεσία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου.

Το δωρεάν self test που διανέμεται από τα φαρμακεία είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και στόχος είναι ο εντοπισμός των αδιάγνωστων φορέων του ιού SARS-CoV-2, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία  ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης .

Έκανε λόγο για μια μορφή προσυμπτωματικού ελέγχου με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και εξήγησε ότι γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. Μίλησε για συμπληρωματικό εργαλείο με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Πηγή: zougla.gr