Ανάγκη για περισσότερα γήπεδα τένις στην Αγία Παρασκευή … τώρα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μετά τις μεγάλες επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη, παρατηρείται μια τρομερή ανάπτυξη στο άθλημα της Αντισφαίρισης και μάλιστα στο αγωνιστικό τένις.

Συν το ότι εν μέσω πανδημίας η αντισφαίριση, λόγω της απόστασης που προσφέρει μεταξύ των αθλητών, αποτελεί ένα ασφαλές άθλημα. Για το λόγο αυτό ήταν και το μοναδικό άθλημα το οποίο επιτρέπονταν μέσα στο lockdown.

Αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι πολίτες κάθε ηλικίας να στρέφονται προς το τένις δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερη ανάγκη για γηπεδικές εγκαταστάσεις. Έχουμε αναφέρει σε πρόσφατα άρθρα την μεγάλη έλλειψη γηπέδων τένις που υπάρχει στο Δήμο Αγίας Παρασκευής και τονίσαμε την ανάγκη δημιουργίας νέων. Για του λόγου το αληθές απευθυνθήκαμε στον Γενικό Γραμματέα του Ομίλου Αντισφαίρισης Αγίας Παρασκευής, κ. Λάμπρο Γκρέκα, ο οποίος μας είπε τα εξής:

ΓΗΠΕΔΑ ΤΕΝΙΣ ΤΩΡΑ

Το ερασιτεχνικό τένις στην Ελλάδα αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και υπάρχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, για επιπλέον χώρους άθλησης. Δηλαδή, γήπεδα τένις…

Η πανδημία, δίχως αμφιβολία, έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζει το άθλημα τους τελευταίους μήνες ενώ οι συνεχιζόμενες επιτυχίες των Στέφανου Τσιτσιπά και Μαρίας Σάκκαρη δημιουργούν μια επιπλέον ώθηση σε όλο και περισσότερους Έλληνες να ασχοληθούν με το τένις.

Σύλλογοι, ακαδημίες, ιδιωτικά κλαμπ, δημοτικά γήπεδα, είναι όλα γεμάτα και μάλιστα από πολύ νωρίς το πρωί. Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι πολλοί σύλλογοι αναγκάζονται να “διώξουν” κόσμο αφού δεν μπορούν να τον εξυπηρετήσουν ενώ το πρόβλημα θα διογκωθεί όταν θα αρθούν οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού και επιστρέψουν σε φουλ ρυθμούς οι ακαδημίες και τα μικρά παιδιά.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερους χώρους τενιστικής άθλησης. Περισσότερα courts.

Η Πολιτεία  καλείται να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη ραγδαία άνοδο και ζήτηση, συντονίζοντας φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την αύξηση των γηπέδων.

Οι Δήμοι δέχονται  την ανάλογη πίεση από τους δημότες για βελτίωση και ανάπτυξη των υφιστάμενων εγκαταστάσεων αλλά και την παραχώρηση γης ακόμα και σε ιδιώτες για τη δημιουργία νέων γηπέδων, με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας προς όφελος των δημοτών αλλά και των επενδυτών σε μια ιδανική ισορροπία.

Η πολιτεία να δώσει κίνητρα και διευκολύνσεις σε ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν στο τένις, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερο κόσμο να γνωρίσει το τένις και τα σημαντικά του οφέλη που πέρα από τη σωματική υγεία προσφέρει και πνευματική χαλάρωση/εκτόνωση κάτι που έχει πολύ ανάγκη ο κόσμος με όσα συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο.

Μια χώρα σαν την Ελλάδα, θα πρέπει να έχει πολλά περισσότερα από τα 1,300 γήπεδα που διαθέτει αυτή τη στιγμή, έχοντας μάλιστα το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών του τουρισμού και των ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών για μεγάλο μέρος του χρόνου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Τσεχία με λίγο λιγότερο πληθυσμό, διαθέτει 10,000 γήπεδα και η Αυστρία 9,000.

Η δημιουργία νέων γηπέδων τένις είναι το πρώτο και ίσως πιο σημαντικό και άμεσο μέτρο που πρέπει να δρομολογηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας.

Μετά και από τις τρομακτικές επιτυχίες του Στέφανου και της Μαρίας, έχει γίνει πλέον κοινή πεποίθηση ότι χρειάζονται οι κατάλληλες αθλητικές υποδομές και στην πόλη μας για να καλύψουν την πραγματικά ιλιγγιώδη αύξηση της ζήτησης για το τένις, το ευγενέστερο και ασφαλέστερο άθλημα.

Και μάλιστα, για το αγωνιστικό τένις, αφού πολλοί γονείς θέλουν να συνδυάσουν την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη και τα εξαιρετικά οφέλη για την υγεία του αθλητισμού στα παιδιά με την παροχή μιας ολοκληρωμένης και μεθοδικής σωματικής, διανοητικής και συναισθηματικής υγείας, που  προσφέρει  το αγωνιστικό τένις.

 Και βέβαια, το πρώτο που πρέπει να υπάρχει για να αναπτυχθεί ένα άθλημα είναι οι κατάλληλες αθλητικές υποδομές. Αθλητικές υποδομές που δεν πρέπει απλώς να καλύπτουν ανάγκες αλλά και να δίνουν τη δυνατότητα για την ανάπτυξη του αθλήματος μέσα από διασυλλογικά τουρνουά και πανελλήνιες διοργανώσεις. Χρειάζονται λοιπόν γήπεδα, κάτι που δυστυχώς ο δήμος μας υστερεί.

 Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αγίας Παρασκευής, ο Όμιλος του δήμου μας, έχει αποδείξει με τις μεγάλες επιτυχίες των αθλητών του ότι εγγυάται για την αγωνιστική ανάπτυξη του τένις. Και βέβαια, διαθέτει και όλα τα εχέγγυα για τη διοργάνωση μεγάλων τουρνουά, πανελληνίου χαρακτήρα, ακόμα και διεθνών.

Το μόνο που χρειάζεται είναι τις κατάλληλες γηπεδικές εγκαταστάσεις, τους κατάλληλους χώρους ώστε ο μεγάλος αριθμός των γονιών να μην αναγκάζεται να διανύει καθημερινά χιλιόμετρα και να σπαταλά χρόνο σε άσκοπες διαδρομές προς αναζήτηση γηπέδων, όπως για παράδειγμα σε όμορους Δήμους είτε σε γήπεδα στα νότια προάστια ή στα Μεσόγεια.

Είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευνοϊκή συγκυρία και περιβάλλον για να βάλουμε γερές βάσεις για ένα καλύτερο αύριο στην  ανάπτυξη του αθλητικού τένις στην Πόλη μας και για τους Δημότες που ενδιαφέρονται για υψηλές διακρίσεις.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΚΑΣ

Γ.Γ. ΟΑ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΥΠΔ/ ΝΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ