Κρίθηκε παράνομη μέχρι τις 10 το πρωί λόγω… Πανελληνίων η απεργία της ΑΔΕΔΥ

Συνεδριάζει τώρα η ΑΔΕΔΥ για να επαναπροκηρύξει την απεργία, εξαιρώντας την ΟΛΜΕ – Αλλαγές την τελευταία στιγμή για να μην διαταραχθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις- Στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ – Παράνομη κρίθηκε η απεργία στα πλοία της ακτοπλοΐας – Επιμένει η ΠΕΝΕΝ και καλεί τους ναυτεργάτες να απεργήσουν – Συλλαλητήριο το απόγευμα στο Σύνταγμα

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε παράνομη την απεργία που έχει εξαγγείλει για την Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ στο Δημόσιο, έπειτα από προσφυγή του υπουργείου Παιδείας.

Το υπουργείο διαμαρτυρήθηκε καθώς σύμφωνα με το ίδιο μπαίνει σε κίνδυνο η εύρυθμη διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων στον βαθμό που σ’ αυτή συμμετέχουν καθηγητές και ΜΜΜ.

Η ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε την εξαίρεση των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετέτρεψαν την απεργία τους σε στάση εργασίας ώστε να εξυπηρετήσουν τους μαθητές, αυτό όμως δεν άλλαξε την κρίση του δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι μέχρι τις 10 το πρωί η απεργία είναι παράνομη λόγω της συμμετοχής σ’ αυτήν εκπαιδευτικών και ΜΜΜ που όμως έχουν… εξαιρεθεί.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΕ

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες που δίνουν Πανελλήνιες.

Συγκεκριμένα:

  • Τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό (γραμμές 1,2&3) και Τραμ, θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10 το πρωί.
  • Λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 13:00 – 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.
  • Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00. Στο διάστημα αυτό δε θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.

Απεργία ναυτεργατών

Nέα εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την ίδια μέρα από τις 00:01 τα ξημερώματα έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα, εξήγγειλαν και τα 13 ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο.

Και αυτή η απεργία – όπως και οι δύο προηγούμενες στο λιμάνι – κρίθηκαν παράνομες από το Πρωτοδικείο Πειραιά. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κάλυψε την απεργία, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί όπως εξαγγέλθηκε. 

Οι συγκεντρώσεις της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στις 16 Ιουνίου στο Σύνταγμα – στις 10.30 π.μ και στις 5 το απόγευμα – ανακοίνωσε το ΠΑΜΕ.

Οι προσυγκεντρώσεις για την πρωινή συγκέντρωση θα είναι όλες στις 10.00 πμ στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ομόνοια: ΟΒΣΑ και σωματεία αυτοαπασχολουμένων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι συνταξιούχων, Μαζικοί φορείς των δήμων της Αθήνας

Πλατεία Κοραή: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ

Και για την συγκέντρωση το απόγευμα 17.00 στο Σύνταγμα: Για όλα τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της Αττικής οι προσυγκεντρώσεις θα είναι 16.30 μ.μ. στα Προπύλαια.