Τοποθέτηση του Γιώργου Οικονόμου στην Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση (VD)

Κατά τη διάρκεια της Ειδικής Δημόσιας Συνεδρίασης τοποθετήθηκε ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή”, κ. Γιώργος Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι δεν επρόκειτο να επεκταθεί γιατί τα περισσότερα σοβαρά θέματα έχουν συζητηθεί αναλυτικά στο Δ.Σ.. Όπως είπε έκανε …

Μια εν συντομία τοποθέτηση για να διαφωτίσω περισσότερο αυτούς που παρακολουθούν εκτός του δημοτικού συμβουλίου, γιατί ως γνωστόν τα περισσότερα θέματα έχουν συζητηθεί στο Δ.Σ.. Εξάλλου η παράταξη έχει τοποθετηθεί, έχει εκδώσει ανακοινώσεις και οι πολίτες μπορούν να βρουν προτάσεις και κριτική και τοποθετήσεις σε όλα τα φλέγοντα θέματα στο site της «Νέας Αρχής».

Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω αυτά τα οποία είπε ο Δήμαρχος σήμερα στον απολογισμό.

  • Είπε ότι αυτό το ΔΣ δεν έχει πλειοψηφία και ότι αυτό από μόνο του αποτελεί ένα πρόβλημα για να μπορέσει να διοικήσει μια δημοτική Αρχή. Πράγματι θεωρητικά αυτό ισχύει και θα έπρεπε να δώσει το στίγμα στη δημοτική Αρχή ότι πρέπει να αναζητήσει τη συναίνεση. Κάτι το οποίο δεν το κάνει. Βέβαια για να ακριβολογούμε είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα θέματα στα οποία καταψηφίστηκαν θέματα της δημοτικής Αρχής. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε αυτό ως άλλοθι για άλλες αιτίες ανεπάρκειας ή καθυστερήσεων ή προβλημάτων που δημιουργούνται σε μια Διοίκηση.
  • Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα, αλλά φάνηκε και σήμερα, έναν πόλεμο ανακοινώσεων, έναν πόλεμο εντυπώσεων και ιδιαίτερα στις τελευταίες διοικήσεις και ιδιαίτερα για την πατρότητα των έργων. Είναι κανόνας ότι πρέπει μία δημοτική Αρχή η οποία παραλαμβάνει να αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης. Σίγουρα μια δημοτική Αρχή κάτι κάνει, δεν μπορεί υπάρχει ένας προϋπολογισμός, υπάρχει μια Περιφέρεια που χρηματοδοτεί, υπάρχουν φορείς χρηματοδότησης και σίγουρα όλες οι δημοτικές Αρχές προσθέτουν στην πόλη. Δεν πρέπει ούτε να απαξιώνουμε, αλλά ούτε και να δημιουργούμε την εντύπωση ότι όλα είναι δικά μας, εμείς βάζουμε τη σφραγίδα και δεν υπάρχει τίποτε άλλο στο μυαλό μας στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Με τον τρόπο αυτό χάνουμε την ουσία, αλλά αν θέλουμε πραγματικά να απαλλαγούμε από αυτή την προσέγγιση και αν θέλουμε να κάνουμε μία αξιολόγηση σωστή, με αντικειμενικούς όρους θα πρέπει ν’ αναζητήσουμε συγκριτικά στοιχεία με όμορους δήμους. Και πραγματικά αγαπητοί συνάδελφοι και εκπρόσωποι των φορέων και των συλλόγων, αν συγκρίνουμε την επίδοση του Δήμου της Αγίας Παρασκευής με την αντίστοιχη επίδοση του Δήμου Παπάγου-Χολαργού ή και πιο πέρα, είναι συντριπτική η υπεροχή των όμορων δήμων. Θα δούμε δυστυχώς ότι υστερούμε σε πάρα πολλά. Είναι, μπορούμε να πούμε, διαχρονικές οι ευθύνες.
  • Εγώ θα παραμείνω στη σημερινή Διοίκηση. Άσκησα προεκλογικά κριτική στην προηγούμενη Διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου, τώρα ας πούμε μια κριτική, αυτός είναι ο ρόλος μας, στη σημερινή Διοίκηση. Πραγματικά αυτά τα οποία ακούμε και ο τρόπος με τον οποίο τα παρουσιάζετε, θα μου επιτρέψετε να πω, και το λέω ήπια, ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί τέτοιες εντυπώσεις ότι είμαστε σε καλό δρόμο, ότι είμαστε καλά. Δεν είμαστε καθόλου καλά.
  • Αναφερθήκαμε στο Δημαρχείο. Σαράντα με σαράντα-πέντε χρόνια κάναμε για να δρομολογηθεί επιτέλους αυτό το Δημαρχείο. Και ξέρετε όλο αυτό το διάστημα ο λογαριασμός πέφτει στις πλάτες των δημοτών. Τα μισθώματα τα πληρώνει ο Δήμος από ιδίους πόρους, οι δημότες τα πληρώνουν. Επομένως δεν πρέπει να θεωρούμε ότι έχουμε κάνει ένα σημαντικό επίτευγμα. Όλοι βοηθήσανε, έγινε ο διαγωνισμός τον Αύγουστο του 2018 και αυτό τα λέει όλα. Ασκήσαμε τότε κριτική για τα λάθη που γίνανε και τώρα κριτική στην Διοίκηση είναι αυτό το οποίο παρακολουθούμε, ότι όπου ανακατεύτηκε ο Δήμος είχαμε παρενέργειες και δυσλειτουργίες. Άργησε να διώξει τις υπηρεσίες από κει, έκοψε τα δέντρα χωρίς την προβλεπόμενη αναθεώρηση αδείας με αποτέλεσμα να επιβληθεί και πρόστιμο, να έχουμε και άλλα γεγονότα, και είχαμε και μια προσπάθεια όλο αυτό το θέμα να το φορτωθεί η αντιπολίτευση, λες και διοικούμε εμείς, ενώ είναι έργο της Περιφέρειας. Τώρα μαθαίνουμε ότι και στο τοπογραφικό του Δήμου, όπου προσπαθεί να το λύσει, πάλι υπάρχει πρόβλημα. Και το αποτέλεσμα αγαπητοί συνδημότες και συνάδελφοι είναι ότι έχουμε έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και το λογαριασμό αυτό των μισθωμάτων πάλι θα τον πληρώσει ο δημότης. Θα αναφερθούμε ειδικότερα άλλη φορά για τα θέματα του Δημαρχείου.
  • Κολυμβητήριο. Το καταλαβαίνετε, φαίνεται από τη λύση που επιλέγετε και φαίνεται από τις προεκλογικές αλλαγές της σημερινής δημοτικής Αρχής, όπου άλλαξε οκτώ φορές. Είχαμε κολυμβητήριο στα Πευκάκια, κολυμβητήριο διαδημοτικό, κολυμβητήριο κλειστό, κολυμβητήριο ανοιχτό, κολυμβητήριο με την πρόταση συμπολίτη. Βλέπουμε μια πρόταση που δεν ενημερώθηκε το δημοτικό συμβούλιο και βλέπουμε να ξεκινάει από τα τελευταία και πηγαίνουμε από τα πίσω προς τα μπρος. Σίγουρα αυτή η λύση η οποία προωθείται από τη σημερινή δημοτική Αρχή παραβιάζει το νόμο 3057/2002, έχουμε εκδώσει ανακοίνωση, έχουμε κάνει και προσφυγή, έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στο Δ.Σ.. Δημιουργεί και άλλα θέματα, έχουμε κάνει συζήτηση εντός Δ.Σ.. Το κολυμβητήριο όπως το προωθείτε δημιουργεί πρόβλημα και νομιμότητας, αλλά και αποτελεσματικότητας. Δεν νομίζω ότι μπορεί να προωθηθεί έτσι ένα κολυμβητήριο.
  • Σχολική στέγη. Να σας θυμίσω ποιες ήταν οι αρχικές τοποθετήσεις του Δημάρχου, είναι καταγεγραμμένες στα Πρακτικά. Δεν ήθελε το «Μακρή». Ευτυχώς με την επιμονή των φορέων, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, όλου του Δ.Σ. φτάσαμε σ’ αυτή τη λύση και πιστεύουμε ότι αυτό το πράγμα πρέπει να προχωρήσει. Ήμασταν εμείς στο πρόγραμμα των τριών παρατάξεων που καταθέσαμε κοινή πρόταση, η δική μας εισήγηση η οποία πέρασε, να έχουμε και μια δαπάνη ώστε αν υπάρχει θέμα και πρόβλημα από τις υπηρεσίες του Δήμου να μπορούμε να συνδράμουμε και τώρα ο Δήμος το δέχεται εκ των υστέρων. Διαφωνούμε στα θέματα της σχολικής στέγης. Δεν διαφωνούμε με τον τρόπο για τα θέματα της προσχολικής αγωγής με τις υποδομές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε τις αδιαφανείς διαδικασίες που μας οδηγούν στις πανάκριβες υποδομές προσχολικής αγωγής με τις αίθουσες προκάτ, τύπου containers, και μην σας ενοχλεί ο όρος γιατί με πάνελ είναι, που κοστίζουν παραπάνω απ’  ότι κοστίζουν τα συμβατικά κτίρια και αυτό πρέπει να μας στενοχωρεί όλους. Η κριτική μας εστιάζεται στις αδιαφανείς διαδικασίες που έχω την ευχέρεια να σας το λέω με στοιχεία μες την Οικονομική Επιτροπή, όπου για το ίδιο έργο με τις ίδιες τιμές στην Αιγαίου Πελάγους προ δύο ετών είχαμε εκπτώσεις πάνω από 50% και τώρα παίρνουμε με ένα διαγωνιζόμενο 15% και δεν ενοχλείται η δημοτική Αρχή. Δηλαδή 40% διαφορά, την θεωρεί συμφέρουσα την προσφορά. Για τον παιδικό σταθμό στα Πευκάκια κατατέθηκε προσφυγή και αυτή η έλλειψη ανταγωνισμού που έχει επίπτωση στα οικονομικά του Δήμου, αυτή τη στιγμή αμφισβητείται η προσφορά του προσωρινού μειοδότη με 47%, οι ενδιάμεσες έχουν αποκλειστεί, και παραμένει ο γνωστός «εκλεκτός» ανάδοχος με 8%. Τέτοιους παιδικούς σταθμούς, τέτοια σχολική στέγη θα παραδώσουμε που θα κοστίσουν πανάκριβα στο δημόσιο και στο δημότη.
  • Έχω υπηρετήσει τον αθλητισμό και ως αθλητής εθνικής ομάδας, αλλά και ως παράγοντας του αθλητισμού, πρόεδρος των αθλητικών σωματείων. Ο αθλητισμός στην Αγία Παρασκευή καρκινοβατεί. Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές είναι τα τελευταία 30 χρόνια οι ίδιες. Ο πληθυσμός, οι νέοι μας δεν μπορούν να αθληθούν. Θα μου πείτε παραμένουμε μόνο στην κριτική; Ναι, κάνουμε και προτάσεις. Στίβος για να μπορεί κάποιος να κάνει αγώνες δεν υπάρχει και αυτός που γίνεται τώρα είναι με μειωμένες διαστάσεις. Το προπονητήριο που περιμένουν πάρα πολλοί σύλλογοι γιατί τα παιδιά πηγαίνουν σε συλλόγους εκτός δήμου, ακόμα με τα χίλια ζόρια προσπαθούμε να το ξεκολλήσουμε. Επισκέφτηκα τον ΓΓΑ και ήταν παρών και άνθρωπος του αθλητισμού της πόλης και στη συνέχεια στο Δήμαρχο που πήγαμε να δώσουμε λύση μου είπε «ναι», στη συνέχεια άλλαξε γνώμη και για τα επόμενα χρόνια όπως καταλαβαίνετε οι κακές αποφάσεις, και αυτό δεν είναι προσωπικό πρόβλημα της σημερινής δημοτικής Αρχής, είναι διαχρονικό, δεσμεύουν το δήμο, δεσμεύουν τον αθλητισμό, δεσμεύουν τα σωματεία, τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, δεν μπορούν να αθληθούν τα παιδιά της πόλης.
  • Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στις γειτονιές, στον Τσακό, στα Πευκάκια, στον Αη Γιάννη, στο Κοντόπευκο και γενικώς αυτός ο απολογισμός των πρώτων δύο ετών θα είναι φτωχός. Μέσα σ’ αυτά τα οποία ακουστήκανε ακούστηκε η δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν χρήματα. Θέλω να ενημερώσω και τους δημότες που μας ακούνε και τους φορείς, ότι δεν υπάρχει έργο δημοπρατημένο σήμερα, αυτό απαιτεί το δημόσιο λογιστικό, που να μην έχει εξασφαλίσει τις πιστώσεις. Άρα, ότι και για τον Αη Γιάννη δεν υπήρχαν πιστώσεις. Σας το λέω εν τάχει, τα 900.000€  της σύμβασης, αν  συμβασιοποιούνταν ο προηγούμενος διαγωνισμός, τα περίπου 360.000€ ήταν από το «Φιλόδημο» και περίπου 500.000€ από ιδίους πόρους με κατανομή σε δύο χρόνια. Το πως η δημοτική Αρχή βρήκε 5 εκ. και πλέον για να κάνει τις 200 και πλέον απευθείας αναθέσεις και λέει ότι δεν βρήκε 500.000€ για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει κάποια έργα. Τώρα να περιαυτολογούμε και να πανηγυρίζουμε γιατί πήραμε από το Πράσινο Ταμείο, το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί όλους τους δήμους. Και ο δικός μας ο δήμος πήρε αυτό που του αναλογεί, ίσως και λίγο λιγότερο.
  • Για τον Ιερό Ναό δεν έχω κάποια αντίρρηση.
  • Ακούστηκε ότι δημοπρατήθηκαν 2.200.000€ για τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Αναφερόμαστε στα ανταποδοτικά τέλη. Άφησε η προηγούμενη Διοίκηση κάποια ανταποδοτικά τέλη για να αποκτήσουμε αυτά που έχουν όλοι οι άλλοι δήμοι και δεν έχουμε εμείς. Να αποκτήσουμε αμαξοστάσιο δικό μας, σταθμό μεταφόρτωσης και Πράσινο Σημείο. Εμείς δεν αποκτήσαμε και αναλώνουμε τις πιστώσεις αυτές χωρίς να κάνουμε αυτό που πρέπει, πηγαίνοντας σε πανάκριβες μισθώσεις, αμφιβόλου νομιμότητας, θα κριθεί αυτό στο μέλλον, δεν έχουμε και πολλές επιλογές και όλα αυτά όπως καταλαβαίνετε είναι εις βάρος του Δήμου και της σωστής αξιοποίησης της χρηστής διοίκησης πάνω στο θέμα αξιοποίησης των πόρων αλλά και διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε ψηφίσει όλα τα θέματα τα οποία προάγουν το δήμο.  Και πραγματικά δεσμεύομαι ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα προσωπικών αντιπαραθέσεων, αυτό το έχουμε αποδείξει. Ότι πραγματικά συμφέρον για την πόλη θα έρθει την επόμενη διετία εμείς θα είμαστε θετικοί. Ο κόσμος, οι δημότες περιμένουν έναν καλύτερο απολογισμό την επόμενη διετία με θετικό πρόσημο κι εμείς θα συμβάλλουμε σ’  αυτό και με τη στάση μας και με προτάσεις.