Μαθητικό Φεστιβάλ – “Εν βρασμώ ψυχής” και όχι “τυχαία” δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις

Γράφει η Λένα Μαρκή

Μετά τη γεμάτη ένταση ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων για τη μη διεξαγωγή του 14ου  Διαδικτυακού  Μαθητικού φεστιβάλ, αναζητήσαμε απαντήσεις από το Δήμο. Τι πιο έγκυρο λοιπόν από το να μιλήσουμε με τον ίδιο το Δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά.

Τον ρωτήσαμε τι συνέβη και γιατί ακυρώθηκε τελευταία στιγμή η διαδικτυακή εκδήλωση;

Μας ενημέρωσε ότι το πρόβλημα για τη διαδικτυακή προβολή εστιάζονταν στο ότι θα συμμετείχαν παιδιά γι’ αυτό θεωρήθηκε ως λύση η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων του κάθε παιδιού, τις οποίες και έλαβε. Η εταιρεία όμως που διαχειρίζεται και λειτουργεί το site του δήμου, μέσα από το οποίο θα δημιουργούνταν η πλατφόρμα για την προβολή του φεστιβάλ, δεν δέχτηκε να αναλάβει την ευθύνη.

Εξήγησε στο Δήμαρχο, ότι θα έπρεπε να δώσει μεγάλο αριθμό κωδικών, έναν σε κάθε γονέα, για να έχουν ατομική πρόσβαση στην διαδικτυακή προβολή. Το γεγονός αυτό θα ήταν επισφαλές, γιατί δεν θα υπήρχε η δυνατότητα για έλεγχο και θα μπορούσαν να διαρρεύσουν κωδικοί στα χέρια επιτήδειων ή χάκερ και να χρησιμοποιήσουν εικόνες των παιδιών με ανάρμοστο τρόπο.  Και πιθανά αυτό να επέφερε μηνύσεις ή αγωγές κατά της εταιρείας. Δεν θα σχολιάσουμε τη θέση της εταιρείας γιατί, λόγω της υπάρχουσας σύμβασης με το Δήμο, δεν δίνει το περιθώριο άλλης επιλογής, αντίθετα δεσμεύει την οποιαδήποτε τυχούσα αντίρρηση.

Κατόπιν αυτών η πρόταση του Δημάρχου ήταν να πραγματοποιηθεί η προβολή με τη συμμετοχή μόνο των θεατρολόγων και στους γονείς να μοιραστούν CD της εκδήλωσης μέσω των θεατρολόγων. Το οποίο δεν έγινε αποδεκτό.

Όσον αφορά την «τυχαία πληροφόρηση» που αναφέρει το θερμό κείμενο της Ένωσης Γονέων, δεν ήταν καθόλου «τυχαία», όπως προκύπτει.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας, κ. Αγγελική Τζανή, μας διαβεβαίωσε ότι η ίδια μίλησε την Παρασκευή το μεσημέρι με την πρόεδρο της Ένωσης κ. Μαρία Ξυνογαλά και την ενημέρωσε, ότι με εντολή Δημάρχου δεν θα πραγματοποιηθεί το διαδικτυακό φεστιβάλ (σ.σ. η ανακοίνωση μας εστάλη αργά το βράδυ). Προφανώς η Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «τυχαία».

Αντιλαμβανόμαστε την απογοήτευση των παιδιών που εργάστηκαν τόσους μήνες για την εκδήλωση αυτή, που όλοι περιμέναμε με αγωνία. Νοιώθουμε και την πικρία των γονιών που περίμεναν να απολαύσουν τον κόπο των παιδιών τους. Όμως γνωρίζουμε όλοι πως ζήσαμε ένα χρόνο ειδικών συνθηκών και μάλιστα πολύ σκληρών λόγω πανδημίας, από τον οποίο τώρα «βγαίνουμε» και μάλιστα σταδιακά. Γνωρίζουμε επίσης, ότι ο τομέας των παιδιών είναι πολύ ευαίσθητος  και η έξαρση της διαδικτυακής εγκληματικότητας εις βάρος των ανηλίκων μας υποχρεώνει να είμαστε πολλαπλώς προσεκτικοί. Όπως αναφέρεται, στην διαδικτυακή προβολή θα προβάλλονταν ταινίες με τους μαθητές τις οποίες είναι εύκολο κάποιος που έχει λίγες παραπάνω γνώσεις πληροφορικής να μπορεί να τις αποθηκεύσει στον υπολογιστή ή στο smartphone του με άγνωστο σκοπό. Για τους λόγους αυτούς θα ήταν σοφό να μην εκδίδονται δελτία τύπου και ανακοινώσεις “εν βρασμώ ψυχής” που οδηγούν σε λάθος εντυπώσεις.

Εντυπώσεις όπως, ότι «η δημοτική Αρχή δεν θέλησε να στηρίξει το θεσμό», όπως γράφεται στην ανακοίνωση. Η Ένωση αυτοαναιρείται, αφού, όπως γράφει πάλι η ίδια

«Ο Δήμαρχος δεσμεύεται για τη διεξαγωγή του μαθητικού φεστιβάλ στις προκαθορισμένες ημερομηνίες 26 & 27 Ιουνίου 2021 και διαμηνύει ότι θα βγάλει και «εντέλλεσθαι» εάν αυτό χρειαστεί.

Την ίδια ημέρα, ο Δήμαρχος δεσμεύεται εκ νέου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, για τη διεξαγωγή του διαδικτυακού φεστιβάλ στις 26 & 27 Ιουνίου 2021.».

Κινήσεις που δείχνουν τη θετικότητα της δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου για την πραγματοποίηση του Μαθητικού φεστιβάλ. Όμως ως γνωστόν κανένας Δήμαρχος δεν μπορεί να δώσει «εντέλλεσθαι» σε καμία ιδιωτική εταιρεία και να την αναγκάσει να πράξει κάτι που εκείνη δεν θέλει.

Η ψυχολογία όλων μετά τον πολύμηνο εγκλεισμό και τις ειδικές συνθήκες που έπρεπε να εφαρμόσουμε, ακροβατεί επικίνδυνα. Ας κάνουμε λοιπόν λίγη υπομονή ακόμη, ιδίως οι κατέχοντες σημαντικές θέσεις, και ας προσπαθήσουν να κρατήσουν τις ισορροπίες για χάρη όλων και ώστε μην οδηγούνται οι καταστάσεις στα άκρα.