“Νέα Αρχή”: Οι Κακοί σύμβουλοι και οι κωλοτούμπες. Η κάτι άλλο

Κατά καιρούς έχουμε ασκήσει έντονη κριτική στην δημοτική αρχή για πάρα πολλά θέματα της πόλης μας και έχουμε αποδώσει προσωπικά στον δήμαρχο πολλές ευθύνες για την κατάσταση αυτή. Δεν μπορεί όμως ένας άνθρωπος με τέτοια θεσμική θέση να είναι τόσο αδαής και ακραία ανόητος. Σίγουρα κάτι άλλο συμβαίνει. Κάποιοι από το στενό του περιβάλλον και κάποιοι οικονομικοί του σύμβουλοι τον παραπληροφορούν και τον εκθέτουν διαρκώς. Δεν μπορεί επίσης κανείς να πιστέψει πως οι στενοί του συνεργάτες και σύμβουλοι, που του εισηγήθηκαν την αύξηση των δημοτικών τελών, είναι τόσο άσχετοι και ανενημέρωτοι.

Αφού του έκρυψαν την πραγματικότητα, τον έβαλαν να υπογράψει την εισήγηση με την οποία:

 Α. Παράνομα και καταχρηστικά εξαφανίστηκαν από τα έσοδα ποσά 883.000 ευρώ από επιχορηγήσεις του υπουργείου Εσωτερικών

 Β. Υποτιμολογήθηκαν τα έσοδα από τα αδήλωτα τετραγωνικά, τα οποία είχαν ήδη καταχωρηθεί, ώστε η αύξηση των δημοτικών τελών να είναι μονόδρομος.

 Στην συνέχεια, τον έβαλαν να κατηγορήσει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την αναβολή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ το μόνο που ζητούσαν ήταν να συζητηθεί η κοινή πρότασή τους (χωρίς αυξήσεις δημοτικών τελών και μείωση για τα μικρά καταστήματα). Και πριν κοπάσει η κατακραυγή από τους δημότες, την ΕΝΕΒΑΠ και τις παρατάξεις, ήρθε ο νέος διασυρμός. Τον έβαλαν να αποσύρει οι ίδιος το θέμα την επόμενη ημέρα στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί επιτέλους τα χρήματα της επιχορήγησης βρέθηκαν!!! Όχι όμως όλα. Μόνο τα 660.000 ευρώ. Έτσι οδηγηθήκαμε σε ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής και σε νέα εισήγηση στην 56η Συνεδρίαση της Ο.Ε. στις 30 Νοεμβρίου, όπου δεν υπήρχε η μείωση των δημοτικών τελών κατά 20% για τα μικρά καταστήματα. Εκεί μέσα, αφού ακούστηκε ένα απίστευτο υβρεολόγιο με απειλές και χαρακτηρισμούς για τους επαγγελματίες που “κλέβουν, ενθυλακώνουν, καταχρώνται τα λεφτά του Δήμου “, προσπάθησε να συνδέσει την μείωση των δημοτικών τελών με τα παραπάνω χρέη.

Μάταια προσπαθούσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων να του εξηγήσουν ότι η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών είναι μία διαδικασία ανεξάρτητη της απόφασης καθορισμού των δημοτικών τελών. Έδειχνε να μην καταλαβαίνει. Όμως μπροστά στην σταθερή στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στην Οικονομική Επιτροπή, να υποστηρίξουν την εναλλακτική πρότασή τους στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και την επισήμανση ότι κρύβουν την άλλη επιχορήγηση των 223.000 ευρώ, έγινε το θαύμα!!! Βρέθηκε ο “χαμένος θησαυρός” των 223.000 και ο Δήμαρχος προσχώρησε στην πρότασή μας και αποδέχτηκε την εν λόγω μείωση των δημοτικών τελών, αλλάζοντας πάλι την εισήγησή του, ώστε να ψηφιστεί ομόφωνα!!! Τι να σχολιάσει και τι τίτλο να δώσει κάποιος: Η αποθέωση της κωλοτούμπας και ο απόλυτος εξευτελισμός των διαδικασιών.

Πέραν όμως της φαιδρότητας, το όλο ζήτημα προκαλεί έντονο προβληματισμό για την “ελαστικότητα” των οικονομικών δεδομένων του Δήμου και την κατάρτιση του Προϋπολογισμού.

Για το θέμα των κλαδιών και των σκουπιδιών τι να σχολιάσουμε… Οι παλινωδίες και οι γκάφες δεν έχουν προηγούμενο. Αφού ξεχαρβάλωσαν τις υπηρεσίες καθαριότητας και δημιούργησαν απίστευτες κόντρες με τους εργαζόμενους, όπου πολλοί μετακινηθήκαν με την κινητικότητα, άφησαν την πόλη επί μήνες να βρωμάει, με τα κλαδιά να πνίγουν τα πεζοδρόμια και τους δρόμους και με τους δημότες να απογοητεύονται. Μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένων διαμαρτυριών, η δημοτική αρχή αντί να αναζητήσει λύσεις ή να αντιγράψει τι κάνουν άλλοι Δήμοι που έχουν προμηθευτεί ειδικό εξοπλισμό για την αποκομιδή κλαδιών, θυμήθηκαν τον κανονισμό και προσπάθησαν να φορτώσουν την δική τους ανεπάρκεια στους δημότες.

 Έβαλαν τον Δήμαρχο να βγάλει ανακοίνωση με την οποία εκτέθηκε ακόμη περισσότερο, ενώ ήταν προφανής η αδυναμία του Δήμου να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη. Επέβαλαν μάλιστα και πρόστιμα λίγα και μεγάλα, επιλεκτικά όπως πάντα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πελατειακές σχέσεις. Ακούσαμε φυσικά και θεωρίες συνωμοσίας και πολλά άλλα ευτράπελα, αλλά η κατάσταση διαρκώς χειροτέρευε. Μια πόλη στολισμένη με όγκους κλαδιών και σκουπιδιών, μία υγειονομική βόμβα εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. Και στην συνέχεια άλλη μία απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία που δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα προσθέσει ένα σημαντικό ποσό στην μέχρι τώρα δαπάνη των 200.000 ευρώ που έχει δοθεί μέχρι τώρα για την αποκομιδή κλαδιών!!! Η κατασπατάληση και η ανοργανωσιά δεν έχουν προηγούμενο. Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε ο Δήμος να έχει προμηθευτεί ειδικό εξοπλισμό και να δώσει λύση στο πρόβλημα.

 Ο δήμαρχος πρέπει πλέον να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο της “εσωτερικής δολιοφθοράς” με στόχο τον ίδιο. Να επαναξιολογήσει τον στενό πυρήνα των συνεργατών και συμβούλων του. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε άλλη εκδοχή, ότι είναι δηλαδή δήμαρχος μειωμένης αντίληψης και ενδεχομένως “μειωμένου καταλογισμού”. Είναι πολύ βαρύ για να το αντέξει η πόλη μας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ