Έκτακτη συνάντηση είχαν οι Δήμαρχοι της χώρας λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης

Δ. Παπαστεργίου: Απαιτείται σχέδιο άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των Δήμων

Η έκτακτη Συνάντηση Δημάρχων επιβεβαίωσε ότι το ψήφισμα του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση των διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού από την Κυβέρνηση

Έκτακτη Συνάντηση είχαν σήμερα οι δήμαρχοι της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, με βάση την απόφαση που λήφθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ της  Θεσσαλονίκης, καθώς οι έκτακτες καταστάσεις  που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία απαιτούν, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την έναρξη των εργασιών, την άμεση εφαρμογή εκτάκτων σχεδίων δράσης, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των δήμων αλλά και να αποφευχθεί το κλείσιμο ζωτικών υποδομών για την λειτουργία μεγάλων και μικρών δήμων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων της χώρας, παραβρέθηκε και μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν οι Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γιώργος Πατούλης περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Μαρκόπουλος, πρόεδρος ΠΕΔ Αττικής, δήμαρχος Γαλατσίου, Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηναίων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και τα οποία πλήττουν καθολικά και καθοριστικά και τους δήμους της χώρας, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περιέγραψε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, διατυπώνοντας παράλληλα τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή ενός εκτάκτου σχεδίου δράσης, το οποίο θα ανανεώνεται αναλόγως με τις εξελίξεις.

Καταδικάζουμε απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την απερίφραστη και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο η Ελληνική Αυτοδιοίκηση να εκφράσει ομόθυμα την πλήρη αποδοκιμασία της σε χώρες και καθεστώτα που επιχειρούν ασκώντας βία, να αλλάξουν τα σύνορα στην Ευρώπη, σήμερα στην Ουκρανία και πιθανόν αύριο και κάπου αλλού στην ευρύτερη γειτονιά μας, παραβιάζοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις διεθνείς συνθήκες καθώς και την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της στον Ουκρανικό λαό και ιδιαίτερα στους δημάρχους της Ουκρανίας.

«Για μας, για την Ελληνική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου,  πρώτο ζητούμενο είναι να τελειώσει σήμερα ο πόλεμος για να αναχαιτιστεί η τεράστια ανθρωπιστική κρίση και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που προκαλεί. Ενώ δηλώνουμε έτοιμοι να βγούμε και πάλι μπροστά για την ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού, συμβάλλοντας με όλες μας τις δυνάμεις στη διαχείριση μιας κρίσης που μας αφορά άμεσα, γιατί δοκιμάζει τις αντοχές δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας, που ζουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Ουκρανία».

Πρόγραμμα οικονομικής στήριξης Δήμων και ΔΕΥΑ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Το άνοιγμα των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης προκαλούν πολλαπλά εγκεφαλικά στους Δημάρχους, επισήμανε αναφερόμενος στα νέα δεδομένα και τις έκτακτες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, ο κ. Παπαστεργίου. «Αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτίρια, οδοφωτισμός ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη» ανέφερε, παρατηρώντας ότι η  kWh από 6,3 λεπτά, έφτασε τα 26 σήμερα. Έτσι δηλαδή οι δήμοι από 360 εκ. ευρώ το χρόνο για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση, αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, το κόστος θα εκτοξευτεί στο 1 δις ευρώ!

Αναλυτικά όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.