Κάτσαρης στο Futsalhellas: “Πιστεύω ότι είναι εφικτή η είσοδός μας στα playoffs τη νέα σεζόν”

Ο Πήγασος Αγίας Παρασκευής έμεινε στη Stoiximan Futsal Super League και την επόμενη αγωνιστική περίοδο, νικώντας εκ νέου τους Τράχωνες Αλίμου και με 2-0 νίκες κατάφεραν να σώσουν την… παρτίδα. Ο προπονητής της ομάδας, Αυγουστίνος Κάτσαρης, παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Futsalhellas και μίλησε για πολλά θέματα που αφορά την ομάδα του και όχι μόνο.

Ο Πήγασος παρέμεινε στα μεγάλα σαλόνια σε δύο ματς θρίλερ στα μπαράζ απέναντι σε ένα πολύ δυνατό σύνολο. Η ανακούφιση θα έλεγες ότι είναι αυτή που κυριαρχεί ή η χαρά για το ότι εντέλει σώσατε την παρτίδα;

“Πραγματικά ο Πήγασος Αγίας Παρασκευής παρέμεινε στη Α’ Εθνική κατηγορία, κάνοντας δύο παιχνίδια πολύ δυνατά, στη διαδικασία των μπαράζ και ανατρέποντας το πλεονέκτημα “έδρας” των Τραχώνων Αλίμου, κέρδισε την παραμονή του, τελικά στην έδρα του. Φυσικά το συναίσθημα της ανακούφισης συνυπάρχει με την ικανοποίηση ότι η ομάδα παρέμεινε στην Α’ Εθνική κατηγορία με πρώτη παρουσία της. Η χαρά της επίτευξης του στόχου κυριαρχεί σίγουρα”.

Ποια ήταν τα σημεία – κλειδιά κατά την άποψή σου σε αυτούς τους δύο αγώνες;

“Πρέπει να σημειωθεί ότι η ομάδα των Τραχώνων βρίσκονταν σε εξαιρετική αγωνιστική φόρμα, προερχόμενη από μια σειρά αγώνων, κατά τα οριζόμενα στην προκήρυξη της Β’ Εθνικής, προκειμένου να σχηματιστεί το τελικό final four. Ενώ εμείς περιμέναμε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία για περίπου ενάμιση μήνα. Η αγωνιστική μας δράση περιορίστηκε μόνο σε κάποια φιλικά παιχνίδια. Σίγουρα η αγωνιστική μας ετοιμότητα ήταν διαφορετική.

Αναφορικά με τα σημεία κλειδιά, το κάθε παιχνίδι είχε τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Στο παιχνίδι εκτός έδρας στον Κορυδαλλό, παρά τον αιφνιδιασμό που δεχτήκαμε στα πρώτα λεπτά, δεχόμενοι τρία γκολ στο 10λεπτο, αντιδράσαμε με ψυχραιμία και υπομονή, ανατρέποντας το σε βάρος μας σκορ, άμεσα στο πρώτο ημίχρονο και τελικά κάνοντας την ανατροπή νικήσαμε με 4-5. Η αποκτηθείσα εμπειρία από τη μεγάλη κατηγορία, η προσήλωση στο πλάνο μας και η ποιότητα των παικτών, της ομάδας μας, έκαναν τη διαφορά.

Στο δεύτερο εντός έδρας παιχνίδι, το λόγο πήραν οι κλειστές άμυνες και ο αγώνας κρίθηκε σε λεπτομέρειες. Το τελικό σκορ 2-1 είναι ενδεικτικό του κλειστού παιχνιδιού, σε ένα παιχνίδι όπου για εμάς κρίνονταν όλα. Έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να τελειώσουμε με αυτή τη σειρά των αγώνων στο γήπεδό μας. Έτσι ακριβώς έγινε. Το πάθος των παικτών, η κλειστή άμυνα μας, η ικανότητα να μην παρασυρθούμε από το ρυθμό των αντιπάλων και η δίψα για τη νίκη έφεραν το αποτέλεσμα που θέλαμε για δεύτερη συνεχόμενη φορά”.

Ποιος είναι ο στόχος της νέας σεζόν για τον Πήγασο; Η παραμονή ή θα κοιτάξετε και το βήμα παραπάνω, δηλαδή τα playoffs.

“Αξιοποιώντας την εμπειρία της φετινής αθλητικής χρονιάς πιστεύω ότι είναι εφικτή η είσοδός μας στα playoffs. Βασική προϋπόθεση είναι να ενισχυθεί το έμψυχο δυναμικό της ομάδας και προς αυτό το σκοπό θα κινηθούμε δυναμικά. Μπορούμε και θα το κάνουμε”.

Μια αποτίμηση της φετινής σεζόν για την ομάδα σας. Θεωρείς ότι θα μπορούσατε να έχετε τερματίσει πάνω από την 9η θέση ή ήταν υπερβατικό ακόμα και αυτό που πετύχατε μόλις στην πρώτη σας σεζόν;

“Κάνοντας ένα zoom out της φετινής αθλητικής χρονιάς, πρέπει να σημειωθεί ότι συμμετείχαμε στη Stoiximan Futsal Super League με συνθήκες που διαμορφώθηκαν και ήταν εντελώς διαφορετικές απ’ ό,τι είχε συμβεί στο παρελθόν με αντίστοιχες “ανόδους” άλλων ομάδων. Και εξηγούμαι. Τρείς ομάδες της μεγάλης κατηγορίας δυστυχώς διαλύθηκαν και από 12 ομάδες έμειναν μόνο 9 και μία η δική μας που ανέβηκε από τη Β’ Εθνική, σύνολο 10. Το εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό αυτών των ομάδων ενίσχυσε το δυναμικό των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας και όχι της νεοεισελθείσας ομάδας (για την ακρίβεια των λεγόμενων μόνο 2 παίχτες, εκ των περίπου 45 παικτών ενίσχυσαν την ομάδα μας), διαμορφώνοντας έτσι ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό με 9 αντιπάλους εξαιρετικά ενισχυμένους.

Η ομάδα μας, λοιπόν, στηρίχθηκε σε παίκτες που ήταν κοντά μας από τις υποδομές μας και από παίκτες με ποδοσφαιρική παιδεία του κλασσικού ποδοσφαίρου. Τέσσερις από αυτούς στο πρώτο μήνα έναρξης του πρωταθλήματος άρχισαν να υπηρετούν τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις. Επίσης, είχαμε τρεις σοβαρούς τραυματισμούς που μας στέρησαν σχεδόν σε όλη την χρονιά τους συγκεκριμένους αθλητές. Αυτά τα δύο στοιχεία που αφορούν στο δυναμικό της ομάδας μας ήταν καθοριστικά για την πορεία της. Στα 2/3 των αγώνων στερηθήκαμε την βοήθεια συνολικά 7 βασικών παικτών μας. Αποτέλεσμα αυτού να δώσουμε μέσα στη χρονιά αγώνες με 5 και 6 ή 7 παίκτες. Ευτυχώς προς το τέλος του πρωταθλήματος μπορέσαμε να έχουμε κοντά μας τους στρατεύσιμους μας, μόνο στους αγώνες χωρίς ιδιαίτερες προπονήσεις.

Βλέποντας, λοιπόν, από μακριά όλη αυτή την εικόνα, δεν μπορώ να πω ότι με τις διαμορφωμένες υπό αυτό το πρίσμα “συνθήκες”, θα μπορούσαμε να πετύχουμε την είσοδο μας στα playoffs. Ήταν πραγματικά υπέρβαση αυτό που κάναμε. Πήραμε όλα τα καθοριστικά παιχνίδια προκειμένου να παραμείνουμε στην μεγάλη κατηγορία με την πρώτη μας συμμετοχή. Κάτι που στο παρελθόν δεν έχει συμβεί με ομάδες πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς από τη δική μας. Ήταν υπέρβαση βάσει των συνθηκών”.

Ο κορονοϊός πόσο σας επηρέασε; Είναι κάτι βέβαια που αφορά όλες τις ομάδες.

“Η ομάδα μας δούλεψε όλη τη χρονιά με ένα πολύ αυστηρό εσωτερικό πρωτόκολλο και για αυτό το λόγο ευτυχώς δεν είχαμε προβλήματα, ώστε να επηρεαστεί η απόδοση και το ρόστερ”.

Ποια ήταν η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή φέτος; Αυτά τα δύο που έμειναν χαραγμένα στο μυαλό σου.

“Η καλύτερη στιγμή ήταν η τελευταία αγωνιστική με την Cobra στο γήπεδο μας, όπου θέλαμε μόνο νίκη για να έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία στην κατηγορία και το πετύχαμε. Αν θα μπορούσα να έχω μια δεύτερη καλή στιγμή, θα έλεγα το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό futsal όπου έληξε 5-5. Ισοφαρίζοντάς μας ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο λεπτό με 5ο παίκτη. Και η χειρότερη στιγμή η ήττα από τον Ηνίοχο στο δεύτερο μεταξύ μας παιχνίδι”.

Ένα σχόλιο για τους Τράχωνες που παίξατε, αλλά και για το επίπεδο των δύο κατηγοριών φέτος.

“Οι Τράχωνες Αλίμου υπό την τεχνική ηγεσία του Δημήτρη Κουνταρδά αποτέλεσαν ένα σύνολο με εξαιρετική αγωνιστική πορεία. Έδειξαν όλοι τους πως γίνεται εξαιρετική δουλειά και η πορεία τους το επιβεβαιώνει, ακόμα και στην κατηγορία της Κ18, από όπου χρησιμοποιεί αρκετούς παίκτες στο ρόστερ του. Είναι ένα πολύ φρέσκο σύνολο, με παιδεία στο futsal. Εύχομαι καλή συνέχεια στην πορεία τους και του χρόνου να συναντηθούμε και οι δύο μας, αντίπαλοι στην μεγάλη κατηγορία. Σχετικά με το επίπεδο των δύο κατηγοριών, η μεγάλη κατηγορία με την απόσυρση τριών ομάδων έγινε εξαιρετικά ανταγωνιστική και πολύ δύσκολη για εμάς. Επίσης, η Β’ Εθνική κατηγορία αναβαθμίστηκε και παρουσίασε ομάδες με πολύ καλά σύνολα και αγωνιστικό πάθος. Οι ομάδες που συμμετείχαν εκτός Αττικής έδωσαν εξαιρετική δυναμική σε όλη την κατηγορία. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι στο final four της κατηγορίας συμμετείχαν τρείς ομάδες από την επαρχία και μία από την Αττική. Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλες τις ομάδες για την προσπάθεια που κάνουν κάτω από δύσκολες και κοστοβόρες συνθήκες”.

Θα είσαι και τη νέα σεζόν στον πάγκο του Πηγάσου;

“Ο Πήγασος είναι παιδί δικό μου και του Γιάννη Μαραγκού. Η συμπόρευσή μας όλα αυτά τα χρόνια από το 2007 είναι άριστη και αποτελεί κομβικό συστατικό όλων όσων έχουμε πετύχει, σε επίπεδο υποδομών αλλά και στην πορεία της αντρική ομάδας. Ο Γιάννης είναι ψυχή της ομάδας μας και δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει χάσει προπόνηση σε καμία ηλικιακή κατηγορία. Είναι πάντα δίπλα μας και στηρίζει όλες τις επιλογές. Είμαστε και οι δύο καθηγητές Φυσικής Αγωγής και προπονητές ταυτόχρονα. Μαζί αποφασίζουμε τους στόχους και σχεδιάζουμε την πορεία της ομάδας μας. Έχουμε, λοιπόν, συναποφασίσει ότι και την επόμενη αθλητική χρονιά θα βρίσκομαι στον πάγκο του Πήγασου Αγίας Παρασκευής. Θέλω επίσης μέσα από το Μέσο σας να ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία τον Γιάννη Μαραγκό, πρόεδρο της ομάδας μας, αλλά και όλους τους αθλητές που συνεργάστηκαν μαζί μας με όλες τις ιδιαίτερες συνθήκες στη ζωή του καθενός (επαγγελματικές, εκπαιδευτικές υποχρεώσεις , στρατιωτικής θητείας κλπ), πετυχαίνοντας την υπέρβαση”.