Πέφτουν οι τιμές στα ακίνητα, πού αγοράζει κανείς σπίτι με 150.000 ευρώ και σε ποιες περιοχές

Κατοικίες από 40 τμ στο Κολωνάκι και μέχρι 187 τ.μ στον Άγιο Ιωάννη στον Ρέντη μπορεί να αποκτήσει κανείς δίνοντας 150.000 ευρώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Όπως όλα δείχνουν ωστόσο τα ποσά αυτά θα μειωθούν μέσα στους επόμενους μήνες καθώς το 2021 αποκαταστάθηκε πλήρως ο ρυθμός ανόδου των τιμών που είχε ανακοπεί προσωρινά το 2020 λόγω της πανδημίας.  Ωστόσο, τα ακίνητα που θα μπορεί να αποκτήσει κάποιος με τα χρήματα αυτά θα γίνονται όλο και πιο μικρά ιδίως σε περιοχές υψηλής ζήτησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρούσες συνθήκες ευνοούν την αγορά μιας κατοικιας για μια νέα οικογένεια, καθώς αποτελεί το τελευταίο χρονικό «παράθυρο» για μια τέτοια κίνηση σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Σήμερα με 150.000 ευρώ μπορεί να αποκτήσει κανείς ένα αρκετά ποιοτικό ακίνητο, τόσο σε προδιαγραφές όσο και σε μέγεθος με βάση τον παραπάνω προϋπολογισμό, ικανό να φιλοξενήσει μια τετραμελή οικογένεια. Το ποσό αυτό αρκεί για την αγορά μιας κατοικίας 100. τ.μ στον Νέο Κόσμο, 107 τ.μ στην Καλλιθέα, 143 τ.μ στα Πατήσια, 111 τ.μ στην Κυψέλη, 100 τ.μ στη Νέα Ιωνία και 93 τ.μ στους Αμπελοκήπους.

Με ένα μικρό συμβιβασμό στους χώρους μπορεί μάλιστα να εξασφαλίσει κανείς κατοικία στην Αγία Παρασκευή (88 τ.μ)  στην Αργυρούπολη (83 τ.μ), στη Νέα Σμύρνη (83 τ.μ), και στο Νέο Φάληρο ( 77 τ.μ).

Ωστόσο, δεν αρκεί πλέον να στεγάσει με άνεση μια τετραμελή οικογένεια σε περιοχές των βορείων προαστίων ή και των νοτίων προαστίων όπως στο Χαλάνδρι (62 τ.μ), τα Βριλήσια (57 τ.μ), το Μαρούσι (66 τ.μ), το Νέο Ψυχικό (52 τ.μ), το Ελληνικό (62 τ.μ) και τη Γλυφάδα (45 τ.μ). Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν με βάση τη μέση τιμή πώλησης ενός μεταχειρισμένου διαμερίσματος (άνω των πέντε ετών), όπως αυτή διαμορφώθηκε το 2021 από πραγματικές αγοραπωλησίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσω του δικτύου μεσιτικών γραφείων της RE/MAX Ελλάς.

Πάντως τα 150.000 ευρώ αποτελούν το «ταβάνι» για το μεγαλύτερο μέρος των αγοραπωλησιών κατοικίας που πραγματοποιούνται από Έλληνες, καθώς οι ξένοι αγοραστές έχουν μεγαλύτερη οικονομική ισχύ και προτιμούν ακριβότερα ακίνητα. Κατά μέσο όρο στην Αττική, το μέσο αιτούμενο ποσό, χορήγησης στεγαστικού δανείου, διαμορφώνεται στα 100.000 -115.000 ευρώ με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από τα ίδια κεφάλαια, καθώς οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν πάνω από το 80% της αξίας του προς απόκτηση ακινήτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας IMS (Individuals Morals Solutions) που εξειδικεύεται στην εξασφάλιση στεγαστικού δανείου, σήμερα τα περισσότερα δάνεια που χορηγούνται είναι 30 ετών.

Υπολογίζοντας ένα σταθερό επιτόκιο της τάξεως του 3% για ποσό δανείου 100.000 ευρώ η μέση μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 428 ευρώ. Προϋπόθεση για την χορήγηση ενός τέτοιου δανείου είναι εφόσον πρόκειται για έγγαμο με δύο παιδιά είναι να διαθέτει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα της τάξεως των 20.000 – 22.000 ευρώ σημειώνει ο κ. Καμπούρης στην Καθημερινή.