Πρόταση του Συλλόγου Γονέων Παιδικών Σταθμών Αγ. Παρασκευής για τους όρους φιλοξενίας για το 2022-23

Οι όροι φιλοξενίας που υπογράφουμε κάθε χρονιά για εμάς τους γονείς είναι θέμα ουσίας και όχι μια τυπική γραφειοκρατική διαδικασία, γιατί θα καθορίσει την οικονομική επιβάρυνση μας, αλλά και γιατί καθορίζει την διαδικασία επιλογής παιδιών για μια θέση στον παιδικό σταθμό.

Πριν από κάθε πρότασή μας εμείς οι γονείς ξεκινάμε την σκέψη μας χωρίς κανένα υποκειμενισμό. Παίρνουμε υπόψη μας τις σύγχρονες ανάγκες που έχει μια οικογένεια σήμερα και ιδιαιτέρα τα μικρότερα μέλη της, τα παιδιά, αλλά και τις τεράστιες επιστημονικές δυνατότητες του 21ου αιώνα που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος τους.

  • προσχολική αγωγή διαμορφώνει και βοηθάει το παιδί στην τόσο εύπλαστη και σημαντική περίοδο της ζωής του, γιατί σε αυτά τα χρόνια μπαίνουν τα θεμέλια για την ανθρώπινη προσωπικότητα, την γνωστική, κοινωνική, σωματική ανάπτυξη του.

Μέσα από την προσχολική αγωγή γίνεται η μετάδοση γνώσεων, δεξιοτήτων και αξιών για την μετάβαση στο σχολείο, αλλά και την ένταξη του παιδιού στην κοινωνία. Είναι μια τόσο σημαντική διαδικασία που δεν μπορεί να την αναλάβει, όσο και να έχει την καλή θέληση, μονομερώς μια οικογένεια, γιατί πέρα από τον χρόνο δεν υπάρχουν και οι γνώσεις της παιδαγωγικής επιστήμης από το οικογενειακό περιβάλλον.

Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς το παιδί μπορεί πιο ολοκληρωμένα να μάθει όσα είναι αναγκαία για την ανάπτυξή του, να σκέπτεται, να παρατηρεί το περιβάλλον, να συμβιώνει αρμονικά, να λειτουργεί ομαδικά, να πειθαρχεί, να διεκδικεί, να κάνει φίλους.

Ταυτόχρονα, το δικαίωμα στην εργασία και των δύο γονέων πέρα από απαραίτητο, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που βιώνουν όλες οι οικογένειες, είναι και ουσιαστικό ζήτημα για την ισοτιμία της γυναίκας.

Με βάση τα παραπάνω δεν έχει κανένας το δικαίωμα να στερήσει την ισότιμη πρόσβαση κάθε παιδιού στην προσχολική αγωγή, δηλαδή την ένταξή του σε ένα παιδικό σταθμό. Η Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού, είναι ένα κοινωνικό δικαίωμα κάθε οικογένειας και ο δήμος έχει την αποκλειστική ευθύνη να το παρέχει χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Με άξονα τα παραπάνω δεδομένα καταθέτουμε το εξής πλαίσιο.

Κανένα εμπόδιο σε αυτό που είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να «μετράμε» στην εποχή μας το δικαίωμα ενός παιδιού για μια θέση σε παιδικό σταθμό με βάση οικονομικά η κοινωνικά κριτήρια.

ΖΗΤΑΜΕ

  • Κατάργηση των τροφείων, γιατί είναι ένα επιπλέον βάρος στο εισόδημα των οικογενειών με δεδομένο το κόστος ζωής και τους φόρους. Δεν μπορεί να

μπαίνει στο ζύγι, αν μια οικογένεια θα στείλει τα παιδιά της στον παιδικό ή θα τα κρατάει η γιαγιά με τον πάππου, όταν δύο μισθωτοί των 920 ευρώ χρειάζονται μαζί με χρήση σχολικού 2.200 ευρώ (1/10 του οικογενειακού εισοδήματος) για δύο παιδιά στην, κατά τα αλλά, δημόσια υπηρεσία του Δήμου μας.

  • Κάλυψη του σχολικού λεωφορείου από το Δήμο δωρεάν για όσες οικογένειες το έχουν ανάγκη. Δεν είναι ευθύνη του γονέα που λόγω ελάχιστων θέσεων στο σταθμό της γειτονιάς του, ο δήμος στέλνει το παιδί σε άλλο σταθμό που μπορεί να είναι στην άλλη άκρη του δήμου.
  • Να καταργηθεί η μοριοδότηση. Δεν είναι δυνατόν να ζυγίζουμε σήμερα αν έχει μεγαλύτερη ανάγκη να μπει το παιδί του ενός ή του άλλου γονέα (πχ άνεργης μάνας ή εργαζόμενης). Έχουν ευθύνη η σημερινή και οι παλαιότερες δημοτικές αρχές, που εδώ και δεκαετίες ο δήμος αφήνει εκατοντάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Καμία δικαιολογία το κτιριακό πρόβλημα είναι δεκαετιών. Τώρα να δοθεί λύση για ανέγερσησύγχρονων και ασφαλών κτηρίων με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση και ξεκούραση των παιδιών. Είναι ντροπή και απαράδεκτο για την ισότιμη αντιμετώπιση απέναντι σε όλα τα παιδιά του δήμου μας να έχουμε σταθμούς όπως της Αφροδίτης ή σταθμούς με αίθουσες μικρότερες από παιδικά δωμάτια.
  • Δυνατότητα ένταξης βρεφών από 6 μηνών σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Η κάλυψη των αναλωσίμων που χρειάζονται στην καθημερινή λειτουργία των σταθμών να γίνεται εξολοκλήρου από των προϋπολογισμό των παιδικών σταθμών.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

——–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων