Πραγματοποιήθηκε το 2ο “Φεστιβάλ Πολιτισμού Δήμου Αγίας Παρασκευής” στην κεντρική πλατεία

Στην κατάμεστη κεντρική πλατεία Αγίας Παρασκευής Αττικής πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο βράδυ 25/6/2022 με πολύ μεγάλη επιτυχία το 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ αφιερωμένο στη Μικρά Ασία, 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ».

Μέσα από θεατρικά και χορευτικά δρώμενα ταξιδέψαμε 100 χρόνια μετά από την καταστροφή της Σμύρνης στη Μ. Ασία, στα ματωμένα χώματα της σύγχρονης ιστορίας μας, σε Πατρίδες χαμένες, που παραμένουν όμως αξέχαστες .

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τα καλωσορίσματα και τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλη Ζορμπά, καθώς και του Προέδρου του ΠΑΟΔΑΠ κ Σπύρου Παπασπύρου εκ μέρους των Συλλόγων που συμμετείχανε. Η ορχήστρα αποτελούνταν από τους εξαίρετους μουσικούς Βαγγέλη Σαραντίδη στο βιολί, Βαγγέλη Παπαναστασίου στο κλαρίνο, Ιάκωβο Ηλιάδη στο λαούτο και Στρατή Σκουρέα στα κρουστά. Συμμετείχαν επίσης η Χορωδία «Χοροταξιδευτών» με μαέστρο τον κ. Β. Σαραντίδη, καθώς και οι ηθοποιοί: Δημ. Μπικιρόπουλος, Εύα Ζουμπουνέλη , Ν. Ζουμπουνέλης και η μικρή Άννα Μαρία Παπαδάτου. Τους χορούς της Μ. Ασίας χόρεψαν τα τμήματα παραδοσιακών χορών του:

Α)ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΠΑΟΔΑΠ) με χοροδιδάσκαλο την κ. Γεωργία Μανέλα. Παρουσίασαν χορούς από την Αρτάκη της επαρχίας Κυζίκου , καθώς και από τη Χερσόνησο της Ερυθραίας της Μ. Ασίας.

Β) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ «ΧΟΡΟΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ» με χοροδιδασκάλους τους Ιάκωβο Ηλιάδη και Νικόλαο Ζέκη. Παρουσίασαν χορούς από τη Σμύρνη, την Καππαδοκία και την Ανατολική Ρωμυλία.

Γ) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» με χοροδιδασκάλους την κ. Άννα Μακρή και τον κ. Στέφανο Μουστάκη. Παρουσίασαν χορούς από τα παράλια της Μ. Ασίας.

Το Τμήμα των παραδοσιακών χορών του Συλλόγου μας ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» αποτελούνταν εκτός από τη χοροδιδάσκαλο κ. Αννα Μακρή και τους χορευτές: Αγναντή Χρήστο, Ασκοξυλάκη Αντώνιο, Αρκόπουλο Χρήστο, Κοσμίδη Χρήστο, Πασινιό Σίμο, Αντωνία Λιάπη, Βοζίκου Χαρά, Ησαΐα Αγνή , Φανουράκη Μαρια, Ανδονίκου Γωγώ, Μαριάνθη Αποστολάτου , Μαρία Καραΐσκου, Μανταγαρη Μαριάννα, Παπαδάτου Ιωάννα, Σαϊτη Μίνα, Στασινοπούλου Βάνα και Μυταρά Αγγελική, τους οποίους το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συγχαίρει!

Σημειώνεται ότι την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων διακρίναμε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Γιαννακόπουλο, την Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευπρέπεια Καψοκεφάλου, τους Προέδρους Βασίλη Σαββίδη, Μάκη Κρασανάκη κ.α., το οποίο αφενός καταχειροκρότησε – ευχαρίστησε τους μουσικούς, τους χορευτές και τους διοργανωτές και αφετέρου μας δήλωνε: « Αξίζει σε όλες τις ομάδες που συμμετείχανε στην εκδήλωση ένα δυνατό χειροκρότημα. Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εκδήλωση και κρίμα που διακόπηκε λίγο νωρίτερα λόγω βροχής και έτσι δε δόθηκε η ευκαιρία στον κόσμο να χορέψει με τους ωραίους μουσικούς που υπήρχαν στην εκδήλωση.

Τιμή μας που συμμετειχαμε σε αυτή την όμορφη και πάνω απ΄όλα τιμητική εκδήλωση για τη Μ. Ασία, για τις χαμένες Πατρίδες. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, ήτοι τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων, τους χοροδιδασκάλους και τους χορευτές, τους μουσικούς κ.α. Οι τρεις φορείς: Π.Σ. «ΧΟΡΟΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ», ΠΑΟΔΑΠ και Π.Σ. «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» με πάνω από 100 συμμετέχοντες χορευτές, εντυπωσίασαν με τα περίτεχνα τσαλίμια και φιγούρες τους, καθώς και τα φανταχτερά παραδοσιακά κοστούμια τους, ανταμείβοντας με πλούσιο θέαμα τους θεατές που γέμισαν την κεντρική πλατεία Αγίας Παρασκευής.

Υ.Γ. «Τι κι αν σταμάτησε η εκδήλωση από ένα ψιλόβροχο. Εμάς τίποτε δεν μας σταματά, ούτε τη διάθεσή μας αλλάζει ούτε το κέφι μας. Συνεχίζουμε με τη ζωντάνια του νεανικού τμήματος των ΧΟΡΟΤΑΞΙΔΕΥΤΩΝ χωρίς φώτα και ήχο μόνο με το μεράκι και την καρδιά μας!» .

Ευχαριστούμε τον αγαπητό κ. Σάκη Θεοδοσίου όχι μόνο για τη συμπαράστασή του, αλλά και για τις ωραίες φωτογραφίες που μας έβγαλε.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.