Πρόγραμμα αντιμετώπισης και Διαχείρισης Κουνουπιών της Περιφέρειας Αττικής

Με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων, σύγχρονων μέσων, όπως είναι τα drones και υπό τη επίβλεψη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, συνεχίζεται το ολοκληρωμένο τριετές πρόγραμμα εφαρμογών προνυμφοκτονιών μέσω των Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής και των Τεχνικών τους Επιτροπών Παρακολούθησης-Παραλαβής των έργων που υλοποιούνται σε συνεργασία με τις ανάδοχες εταιρείες.
Σημαντικός αρωγός της προσπάθειας αυτής είναι και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) με το οποίο η Περιφέρεια Αττική έχει συνάψει αντίστοιχη προγραμματική Σύμβαση για την «Καταγραφή της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών της Περιφέρεια Αττικής».

Όπως επισημαίνει ο Γ. Πατούλης «Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η Ασφάλειας των πολιτών. Βασική ασπίδα προστασίας των πολιτών, είναι η έγκαιρη παρέμβαση και στοχευμένη στρατηγική πρόληψης. Αυτό γίνεται σε συνδυασμό με την συστηματική τήρηση των μέτρων σε ατομικό επίπεδο και την κοινότητα. Από την πρώτη ημέρα που βρεθήκαμε στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, με αποφασιστικότητα καταφέραμε να διαμορφώσουμε, ένα δυναμικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος και πράγματι, με τις έγκαιρες παρεμβάσεις μας, έχουμε πετύχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα».

Διεθνή εύσημα για το τριετές πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής

Το σχετικό πρόγραμμα έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στους πληθυσμούς κουνουπιών. Μάλιστα αξίζει να επισημανθεί ότι για το πρόγραμμα και για τις σχετικές δράσεις της Περιφέρειας Αττικής αποδόθηκαν εύσημα από τον ΠΟΥ στο Διεθνές Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη στην Ιταλία. Κατά την έναρξη του προγράμματος, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη είχε πραγματοποιηθεί και ειδική Ενημερωτική –Επιμορφωτική Ημερίδα με τη συμμετοχή, δημάρχων, Αντιπεριφερειάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Υπαλλήλων, στελεχών της Περιφέρειας, του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου καθώς και του ΕΟΔΥ.

Οι κύκλοι εφαρμογής ανά Περιφερειακή Ενότητα

Για κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ανάλογα με τα αποτελέσματα που συλλέγονται και καταγράφονται, διαμορφώνεται ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά το πρόγραμμα εφαρμογών της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και Αντιμετώπισης του Προβλήματος των Κουνουπιών στην ειδική υποενότητα της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Αττικής. Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη έχει δημιουργηθεί από την έναρξη του προγράμματος στην σελίδα της Περιφέρειας ειδική ενότητα με την ένδειξη «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Εφαρμογής Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κουνουπιών».

Έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί (ή πραγματοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα) οι κάτωθι κύκλοι εφαρμογών από εδάφους ή αέρος στους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής:

Περιφερειακή Ενότητα ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
-8 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα, στο Πεδίον του Άρεως και στο Αττικό Άλσος

Περιφερειακή Ενότητα ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
-10 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα,

Περιφερειακή Ενότητα ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
-8 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα και στο Πάρκο Τρίτση,

Περιφερειακή Ενότητα ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
-9 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα,

Περιφερειακή Ενότητα ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
-12 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές, σε εστίες περιαστικά των δήμων και 8 κύκλοι εφαρμογής προνυμφοκτονιών από αέρος με ελικόπτερο, του Εθνικού Πάρκου Σχινιά με χρήση εγκεκριμένου βιοκτόνου

Περιφερειακή Ενότητα ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
11 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα και εφαρμογές από αέρος (drone) στην περιοχή της Ψάθας (έλος ) και στη Λίμνη Κουμουνδούρου

Περιφερειακή Ενότητα ΠΕΙΡΑΙΩΣ
9 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα, παρόχθιες περιοχές και 5 κύκλοι εφαρμογών στα φρεάτια όμβριων υδάτων αρμοδιότητας Δήμου Πειραιά

Περιφερειακή Ενότητα ΝΗΣΩΝ
11 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε περιοχές των Δήμων Σαλαμίνας, Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, 2 κύκλοι σε περιοχές του Δήμου Σπετσών και 12 κύκλοι εφαρμογών σε περιοχές της Τροιζηνίας, Μεθάνων Δήμου Πόρου και 8 κύκλοι εφαρμογών από αέρος στην περιοχή της Λίμνης Ψήφτας, Βιδίου και Stella Maris

Παράλληλα με τις εφαρμογές προνυμφοκτονιών, προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται στοχευμένοι υπολειμματικοί ψεκασμοί ακμαίων κουνουπιών όπου κρίνεται αναγκαίο, κατόπιν και των αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών που πραγματοποιούν οι ανάδοχες εταιρείες αλλά και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, με τις παγίδες ακμαίων κουνουπιών που έχει τοποθετήσει σε επιλεγμένα σημεία των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής.

Το προηγούμενο διάστημα, μετά από το αίτημα της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, εκδόθηκε και η απόφαση της «Επιτροπής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Κατ’ εξαίρεση τροποποίηση του αριθμού εφαρμογών για το έτος 2022 των εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων που περιέχουν τη δραστική ουσία Bacillus thuringiensis (serotype H-14)» (ΑΔΑ: 6Ρ2Ε4653ΠΓ-ΚΑΕ ) και την επέκταση του αριθμού των ψεκασμών με εγκεκριμένο βιοκτόνο σκεύασμα από 8 σε 16 εφαρμογές, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο για την αντιμετώπιση των κουνουπιών
Οι τεχνικές επιτροπές, ως υπεύθυνες εφαρμογής των έργων, καταρτίζουν τον προγραμματισμό κύκλων εφαρμογών από εδάφους αλλά και αέρος όπου αυτό απαιτείται, με τη χρήση επίγειων και πτητικών μέσων (ελικόπτερα και drone) και εγκεκριμένων από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων βιοκτόνων σκευασμάτων και ενημερώνουν τις ανάδοχες εταιρείες και τους Δήμους αρμοδιότητάς τους. Με τους διαρκείς ελέγχους και αυτοψίες σε γνωστές αλλά και νέες περιοχές που μπορεί να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών, έχοντας συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους αρμοδιότητάς τους (οι οποίοι εφαρμόζουν και οι ίδιοι προγράμματα στον αστικό ιστό, σε κοιμητήρια κ.α.) και λαμβάνοντας πληροφόρηση από την εντομολογική επιτήρηση που πραγματοποιούν οι ανάδοχες εταιρείες αλλά και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (το οποίο συλλέγει στοιχεία από τις παγίδες ακμαίων κουνουπιών που έχει εγκαταστήσει σε διάφορα σημεία του αστικού ιστού), επιτυγχάνεται η έγκαιρη πρόβλεψη και άμεση αντιμετώπιση των κουνουπιών στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής.

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ως επιβλέπουσα αρχή του προγράμματος για τη διαχείριση των κουνουπιών 2021–2023, ενημερώνεται για την πορεία του, συντονίζει και κατευθύνει νέες δράσεις και συναντήσεις για την ομαλή εκτέλεση των έργων. Μετά από σχετική προκήρυξη έχουν παραληφθεί φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση του κοινού (ενήλικος πληθυσμός και παιδιά), τα οποία έχουν αποσταλεί στις Διευθύνσεις αρμοδιότητας όλων των ΠΕ προκειμένου να διατεθούν στους Δήμους, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κ.α., για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και την εξάλειψη εστιών κουνουπιών.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων