Ένας αντιδήμαρχος με πλούσιο έργο

Γράφει η Λένα Μαρκή

Νίκος Ζόμπολας – η πορεία προς την Αντιδημαρχία

Ο Νικόλαος Αθανασίου Ζόμπολας, παρά την παρθενική του εμφάνιση στις δημοτικές εκλογές του 2019 στην Αγία Παρασκευή, δεν είναι νέος στην ενασχόληση με τα κοινά. Προέρχεται από παλαιά «πολιτικοποιημένη» οικογένεια της Αγίας Παρασκευής και διαμένει στην πόλη για 40 χρόνια.

Η εμπειρία του στα κοινά, σε βουλευτικά και υπουργικά γραφεία, σε κόμματα και τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας (Αθηναίων)*, του έδωσε προσωπικό κίνητρο και την ευκαιρία να ασχοληθεί άμεσα και πρακτικά, με την Αγία Παρασκευή.

Στις εκλογές του 2019 κατεβαίνει με τη δημοτική παράταξη «Αγία Παρασκευή, μια γενιά μπροστά», έρχεται πρώτος σε ψήφους στην παράταξη και καταλαμβάνει τη δεύτερη από τις δύο θέσεις της παράταξης στο Δ.Σ. μετά τον επικεφαλής κ. Μουστόγιαννη.

Από την αρχή ήταν υπέρ της συνεργασίας και συνεννόησης για να υπάρξει κυβερνησιμότητα στο Δήμο τόσο με τις δυνάμεις που θέλουν να προκαλέσουν αλλαγές στην πόλη και να δημιουργήσουν ένα «σοκ», αλλά και με αυτούς που διαθέτουν την εμπειρία, «που θα πρέπει να την παντρέψουμε, να την ξυπνήσουμε και να δημιουργήσουμε», όπως είχε δηλώσει. Έτσι, αμέσως μετά τις εκλογές προχωρά σε δήλωση προσωπικής στήριξης στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά για το συμφέρον της πόλης, βεβαίως πάντα με κριτική σκέψη και προσωπική γνώμη και ψήφο.

Στις 9-9-2019 έρχεται η ανεξαρτητοποίηση από την «Μια Γενιά μπροστά».

Με απόφαση του Δημάρχου κ. Ζορμπά στις 26 Νοεμβρίου 2019 ορίζεται ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος χωρίς αντιμισθία με αρμοδιότητες που αφορούν την εποπτεία και το συντονισμό θεμάτων που αφορούν στη Νεολαία και στο τοπικό συμβούλιο Νέων, των μισθώσεων ακινήτων του Δήμου, κληροδοτημάτων και ακινήτων για αγορά και αξιοποίηση, οικοπέδων για απαλλοτρίωση, τη δημιουργία Δημοτικού μητρώου ενεργών συλλόγων και σωματείων και το συντονισμό της συνεργασίας του Δήμου με το Αμερικάνικο κολέγιο και τη Γαλλική σχολή.

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς 2020, στις 10 Ιανουαρίου, με απόφαση που ανεβαίνει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ορίζεται ως άμισθος Αντιδήμαρχος Νεολαίας με τις ίδιες υποχρεώσεις.

Το έργο στην Αντιδημαρχία Νεολαίας

Κύριο και σημαντικό έργο του η δημιουργία και έναρξη του «Φεστιβάλ Νεολαίας» ενός θεσμού που πραγματοποιείται πρώτη φορά σε επίπεδο δήμων σε όλη την Ελλάδα. Έγινε δύο συνεχόμενες χρονιές με σημαντικές παρουσίες, με άπειρη συμμετοχή νέων, αλλά και ατόμων διαφόρων ηλικιών και με τη στήριξη σοβαρών πανελλαδικών φορέων.

Πραγματοποιήθηκε υπό τις Αιγίδες του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Για πρώτη φορά δυνατά ονόματα πανελληνίων φορέων όπως ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθηση κ. Κώστας Δέρβος,  ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Νίκος Κουγιουμτζής, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κ. Γιώργος Νούνεσης,  ο κ. Στάθης Σταθόπουλος, πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ο Εθνικός συντονιστής #eSafetyLabel, κ. Άρης Λούβρης και ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κατερίνας, Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής έδωσαν αίγλη στην πόλη και μαζί με τους τοπικούς παράγοντες βράβευσαν αθλητές και μαθητές που διακρίθηκαν και σωματεία. Για να συμπληρωθούν στο 2ο Φεστιβάλ Νεολαίας τα ονόματα των κ. Λουκία Κεφαλογιάννη Αντιπεριφερειάρχη Β/Τ, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Νίκη Αραμπατζή πρόεδρου του ΟΠΑΝΔΑ, κ. Θοδωρή Ζηνέλη Ομοσπονδιακού Προπονητή της Εθνικής ομάδας Tae Kwon Do, κ. Πάνου Βλάχου Γραμματέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ.

Πως να ξεχάσουμε και την συναυλία των ΟΝΙΡΑΜΑ που συγκέντρωσαν πολίτες και από άλλους δήμους στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Μια επίσης αξιόλογη πρωτοβουλία υπήρξε η δημιουργία της «Ομάδας Εθελοντών Νεολαίας» καλώντας πολίτες ηλικίας 18-35 να συμβάλουν και να ασχοληθούν ενεργά σε δράσεις του δήμου και των δράσεων της Αντιδημαρχίας Νεολαίας. Μεταξύ των δραστηριοτήτων της ήταν και ο καθαρισμός του λόφου Τσακού σε συνεργασία με το Εθελοντικό Πανελλαδικό Κίνημα  «Save your Hood» και τον ομώνυμο σύλλογο.

Διοργανώθηκε η επιτυχημένη εκδήλωση σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «ΑΡΓΩ» και τη Β’ βάθμια Σχολική Επιτροπή για τις συγκρούσεις της εφηβείας, για την ταυτότητα, την ικανότητα και για τις αναγκαίες αλλαγές στην ζωή τη δική μας ως γονείς και των παιδιών μας.

Εν μέσω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και των τραγικών επιπτώσεων που είχε για την πόλη ο Αντιδήμαρχος κ. Ζόμπολας διέθεσε το γραφείο του στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής για όποιον θέλει να περάσει λίγες ώρες ζεστασιάς και να κάνει χρήση του ίντερνετ.

Τοποθετήσεις – Προτάσεις με ποικίλη θεματολογία

Στο 11ο OTS Forum 2019 με επίκεντρο τη Δημόσια Διοίκηση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων, ως δημοτικός σύμβουλος, εκπροσωπεί το Δήμο μαζί με την επίσης δημοτική σύμβουλο, κ. Μαρία Κοντοπούλου (Νίκη των πολιτών), και εισηγούνται το θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση: Σήμερα».

Συμμετείχε ως ομιλητής στο ανοιχτό Συνέδριο «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Το Μέλλον είναι Τώρα», που συνδιοργάνωσε το Ίδρυμα Χατζηγάκη με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θεματικές: Βιώσιμη Ανάπτυξη | Κυκλική Οικονομία | The Case of Zero Waste Fashion.

Πήρε θέση για την νόσο Covid-19 συστήνοντας ψυχραιμία και υπομονή από όλους απέναντι σε έναν ιό που θα δοκιμάσει πολλές αντοχές μας, όπως την πίστη μας, τις ικανότητες μας, την ατομική μας ευθύνη και θα θέσει διλήμματα. Δίνοντας συγχαρητήρια σε νέους και γονείς για τη στάση που κράτησαν.

Πρότεινε

  • διενέργεια δωρεάν τεστ COVID-19 σε σχολεία ή δομές που εμφανίζονται κρούσματα.
  • στήριξη των επαγγελματιών με την πλήρη απαλλαγή Τελών κοινόχρηστων χώρων για το έτος 2020 και δημιουργία τοπικού γραφείου εξυπηρέτησης επαγγελματιών και εμπόρων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
  • τα tablets των δημοτικών συμβούλων να δοθούν σε μαθητές για τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης και οι υπόλοιπες ανάγκες να καλυφθούν από τη δημοτική Αρχή.
  • την ίδρυση «Κέντρου Στήριξης Νεολαίας», η οποία δυστυχώς καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση.
  • δημιουργία Κέντρου Νεανικής Επιχειρηματικότητας που θα προσανατολίζεται στον επαγγελματικό προσανατολισμό και θα συνδέεται με αρμόδιους φορείς.
  • να ιδρυθεί Υπουργείο Νεολαίας ή ίσως να επανιδρυθεί η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
  • ψήφισμα για την κατασκευή στάσης ΜΕΤΡΟ-ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ «ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ».
  • να φιλοξενηθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία στο δήμο μας.

Πήρε δημόσια θέση για πράξεις – αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης.

Πήρε δημόσια θέση ασκώντας αυστηρή κριτική σε ένα δήμο που λειτουργεί σε συνθήκες δεκαετίας ’80! Επισημαίνοντας τα σημεία που χωλαίνει σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο. Όπως επίσης υπήρξε ξεκάθαρος για τα σοβαρά προβλήματα του δήμου όπως την αποπεράτωση του κολυμβητηρίου και την κατασκευή του νέου δημαρχείου.

Επιμύθιον

«Η Νεολαία μας, θα μας δείξει τον δρόμο, να ακούτε τους νέους, έχουν να πουν πολλά και να μας διδάξουν και αυτοί. Να προσέξουμε τους νέους μας, είναι το μέλλον όλων μας».

Οι κουβέντες αυτές προέρχονται από τον Αντιδήμαρχο κ. Ζόμπολα και αφορούν τους νέους, θεωρώ όμως ότι αντικατοπτρίζουν ξεκάθαρα και τον ίδιο. Και ο ίδιος είναι ένας νέος άνθρωπος με φρέσκιες ιδέες και όρεξη για δράση. Είναι ένας από αυτούς που οι παλαιότεροι θα πρέπει να ακούσουν και να προσέξουν, είναι ένας από αυτούς που μπορούν να μας δείξουν έναν νέο δρόμο προς το μέλλον.

Η μέχρι τώρα πορεία του στο Δήμο Αγίας Παρασκευής παρουσιάζει έναν έμπειρο, έντιμο και αποτελεσματικό δημοτικό σύμβουλο, με ιδέες και απόψεις για την πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης. Είναι τολμηρός και ενωτικός παράλληλα, η ανεξαρτησία του από τα δεσμά δημοτικών παρατάξεων τον οδηγεί σε εξωστρέφεια, σε τολμηρές τοποθετήσεις, σε φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον της πόλης. Δείχνει να κινείται με αυτογνωσία και σιγουριά, παρακολουθεί όσα συμβαίνουν γύρω του και έχει τεκμηριωμένη άποψη.

Διαθέτει σύγχρονες αντιλήψεις και μπορεί να συγχρονιστεί με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της εποχής δημιουργώντας ένα ποιοτικό μέλλον για την πόλη. Η τοποθέτησή του στην Αντιδημαρχία Νεολαίας ομολογουμένως ήταν πολύ επιτυχημένη κίνηση από τη διοίκηση Ζορμπά και ο Νίκος Ζόμπολας ήρθε και «κούμπωσε» πάνω της και της έβαλε γερές βάσεις.

Ο Νίκος Ζόμπολας αποτελεί ένα «πολυεργαλείο» που με ήθος και αξιοπρέπεια, με δυναμισμό, μεθοδικότητα και θέληση, αποτελεί το εχέγγυο της επιτυχίας και που κάθε δεινός ηγέτης οφείλει να αναγνωρίσει και να αξιοποιήσει ευρέως.  Όπως όμως οφείλει αντίστοιχα να ανταμείψει αυτή την εργατικότητα, ως αναγνώριση του τεράστιου αγώνα που κάνει ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος, παρόλο που δεν είναι ενταγμένος στη διοικούσα παράταξη. Ή αν θέλετε, η ανταμοιβή θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και αποτελεσματικότητα από την οποία σαφώς, σαφέστατα, θα έχει όφελος ολόκληρη η παράταξη.

Εν όψη λοιπόν των επερχόμενων εκλογικών διαδικασιών στους ΟΤΑ άτομα του ήθους και της ενεργητικότητας του Αντιδημάρχου κ. Ζόμπολα δεν είναι να μένουν στην άκρη και ενίοτε να βάλλονται εκ των έσω. Ας εισακουστεί λοιπόν ο νέος, γιατί ανήκει στο μέλλον γενικά και ειδικά …  

*Ο κ. Ζόμπολας είναι Πτυχιούχος Στατιστικολόγος με ειδίκευση στην Αναλογιστική. Είναι δεύτερη γενιά διακεκριμένος ασφαλιστικός πράκτορας, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ν. Αττικής. Είναι μέλος στην επιτροπή ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο ΕΕΑ και μέλος του ΟΕΕ. Το 2007-2009 ήταν συνεργάτης του Υπουργού Τουρισμού και μετέπειτα Παιδείας. Το 2014 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την παράταξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου, στην οποία ήταν Τομεάρχης Εμπορίου και Ανάπτυξης και μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων. Το 2016 ήταν υποψήφιος για την Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. και διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης της Ν.Δ. και συντονιστής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων.

Σ.Σ. Οι αναφορές στο έργο του Αντιδημάρχου είναι συνοπτικές. Αναλυτικά μπορείτε να τα διαβάσετε στο aparaskevi-images.gr.

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.