Σκέψεις για το κτιριακό μέλλον των παιδικών μας σταθμών. Της Φανής Παναγιωτοπούλου

Κάθε χρόνια ο Νοέμβριος είναι ο μηνας που μπορούμε να έχουμε στον Δήμο μας,πλήρη αποτύπωση-καταγραφή της ανταπόκρισης των Παιδικων μας σταθμών στις αιτήσεις φιλοξενίας.
Τι μας δίδαξε ίσως αυτό το διάστημα; Στην πραγματικότητα μας δίδαξε,νομίζω,αυτό που θα μπορούσε εξ αρχής να προβλέψει όποιος γνωρίζει το πρόβλημα.
Το πρόβλημα ήταν και παραμένει η πληθώρα αιτήσεων φιλοξενίας βρεφών, όπου σταθερά περί τα 60-65 παιδιά  παραμένουν σε λίστα επιλαχόντων.
Ως προς τα νήπια,η πορεία εγγραφών και διαγραφών, κατέληξε στο να έχουμε 45 κενές θέσεις.Αυτό αναφέρεται και στις πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου των Σταθμών,για εγγραφή παιδιών που συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας σε κενά νηπιακά τμήματα.
Σίγουρα,επίσης,κάποιοι γονείς δεν ικανοποιήθηκαν ως προς το σταθμό που τους προσφέραμε,για τη φιλοξενία των νηπίων τους και είτε απέρριψαν προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις είτε συμβιβάστηκαν με άλλη επιλογή.
Ισχυρίζομαι ότι μερική ανακούφιση στο πρόβλημα θα μπορούσε να προσφέρει ο νέος σταθμός στα Πευκάκια, εάν και εφόσον όμως,μετατραπεί σε βρεφικό σταθμό.
Το κτιριο αυτό βάσει του σχεδιασμού δύναται να φιλοξενήσει 57 νήπια. Στην περίπτωση που χώροι του μετατραπούν σε αίθουσες φιλοξενίας βρεφών τότε η δυναμικότητα θα μειωθεί.Αυτό συμβαίνει καθώς ένα βρεφικό τμήμα οφείλει να έχει βοηθητικούς χώρους, όπως το δωμάτιο για την παρασκευή γάλακτος, το χώρο υγιεινης-αλλαξιερας βρεφών και την αίθουσα ύπνου όπου θα πρέπει να εξυπηρετεί το σύνολο των φιλοξενουμενων βρεφών.
Σε περίπτωση που τελικά το κτιριο αυτό παραμείνει νηπιακό, τότε η σωστή πρακτική θα ήταν η μετατροπή χώρων στην Αισώπου από νηπιακα τμήματα σε βρεφικά εάν αυτό βέβαια δεν απαιτει ιδιαίτερες μετατροπές.
Η αλήθεια είναι ότι οικόπεδα δεν υπάρχουν σε κάθε συνοικία,  άρα τόσο ο νέος σταθμός, όσο και το οικόπεδο στη Ροδων όπως και της οδου Ασημακοπούλου πρέπει να σχεδιαστούν με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών που προκύπτουν.
Σίγουρα επίσης ο χρόνος πιέζει, μιας και κατά το χρόνο υποβολής των αιτήσεων φιλοξενίας,η δυναμικότητα του νέου σταθμού θα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί.

Φανή Παναγιωτοπούλου

Πρώην Αντιπρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.