Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – ομιλία, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Επιστημόνων Αγίας Παρασκευής

Με ιδιαίτερη επιτυχία και πλήθος συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14η Νοεμβρίου 2022 η εκδήλωση – ομιλία, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Επιστημόνων Αγίας Παρασκευής με το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ανατολικής Αττικής, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Deere (American College of Greece) στην Αγία Παρασκευή. Συνεχίζεται μια σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη θέση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στον ευρωπαϊκό συσχετισμό δυνάμεων και διπλωματίας.

Οι εξαιρετικοί ομιλητές που αποδέχτηκαν την πρόσκληση και μας τίμησαν με την παρουσία τους, καθήλωσαν το κοινό με τις επιστημονικά άρτιες ομιλίες τους και απάντησαν πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις των θεατών που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος ανέπτυξε το θέμα «Τα 100 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή», ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Θ. Μάζης, Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του ΕΚΠΑ ανέπτυξε το θέμα «Γεωπολιτικές δυναμικές στο σύμπλοκο Ελλάδας – Κύπρου – Τουρκίας», αναλύοντας το στρατιωτικό καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τη συνθήκη της Λωζάνης και ο δημοσιογράφος κ. Φώτης Καρύδας, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της συζήτησης, ανέπτυξε το θέμα «τα fake news και η προπαγάνδα της Τουρκίας».

Τους παρευρισκόμενους επίσημους προσκεκλημένους καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Επιστημόνων Αγίας Παρασκευής κα Σταματία Μπέτση. Ακολούθως ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Αν. Αττικής, κ. Θεόδωρος Μπριάνης έλαβε το λόγο για ένα σύντομο χαιρετισμό.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Αγίας Παρασκευής κ. Μιχαήλ Φιλιππίδης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους φίλους της εκδήλωσης, οι οποίοι είχαν γεμίσει την αίθουσα του Κολλεγίου με καθήμενους και ορθίους, αποδεικνύοντας το μέγιστο ενδιαφέρον τους για την εκδήλωση, μετά από μία μακρά περίοδο αποχής λόγω του covid-19.

Στην ομιλία του ο κ. Φιλιππίδης παρουσίασε τους ομιλητές και τους ευχαρίστησε για την τιμή της αποδοχής της πρόσκλησης από μέρους τους:  

Α) τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο συγχαίροντάς τον για το τεράστιο ποιμαντικό του έργο, καθώς και για το επιστημονικό του έργο, ως μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, με τη διεξαγωγή επιστημονικών συνεδρίων και εκδηλώσεων επί τη επετείω των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Την Επιτροπή υπηρέτησε ως γραμματέας της Ιεράς Συνόδου μέχρι το 2021 με την επιτυχημένη διεξαγωγή των 10 συνεδρίων (2011-2021) με θέμα ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, όπου βραβεύτηκε από το Mακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Ο Σύλλογος Επιστημόνων Αγ. Παρασκευής, έπειτα από σχετικό του ψήφισμα αναγόρευσε ως Επίτιμο Μέλος του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο.

Β) Τον Ομότιμο καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθηγητή κ. Ιωάννη Θ. Μάζη, ο οποίος έχει δημοσιεύσει πάνω από 93 επιστημονικά έργα, έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικος» της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2014, με το Παράσημο του Οφφικιαλίου του Εθνικού Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικος» της Γαλλικής Δημοκρατίας (2022) και με τον τίτλο του «Fellow of The Royal Society of Arts» του Ηνωμένου Βασιλείου (1996), εκλεκτό φίλο και επίτιμο μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων από το 2019.

Γ) Τον συντονιστή της εκδήλωσης, έγκριτο δημοσιογράφο και φίλο κ. Φώτη Καρύδα, ο οποίος αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση και με την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρέμβασή του για τα fake news και την προπαγάνδα της Τουρκίας, έχοντας θητεύσει ως μάχιμος δημοσιογράφος πολεμικός ανταποκριτής για το MEGA στη Βοσνία και υπηρετήσει τη θητεία του στις ειδικές δυνάμεις. Ο Σύλλογος Επιστημόνων Αγ. Παρασκευής, έπειτα από σχετικό του ψήφισμα αναγόρευσε ως Επίτιμο Μέλος του τον δημοσιογράφο κ. Φώτη Καρύδα.

Από τους επίσημους προσκεκλημένους και τους εκπροσώπους το λόγο έλαβαν για σύντομο χαιρετισμό, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Αγ. Παρασκευής κ. Ζορμπά, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Παρασκευής κα Έφη Καψοκεφάλου και ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ανωτάτου Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών, Γενικός Γραμματέας κ. Θρασύβουλος Λαδόπουλος, ο οποίος ανέγνωσε επιστολή του Προέδρου δρ. Φίλιππου Κωσταρά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα στα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μικρασιατική Καταστροφή και ενέσκηψε στην γενοκτονία που συντελέστηκε στα χρόνια των διωγμών των Ελλήνων από την Μικρασία και τον Πόντο. Ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Μάζης παρουσίασε με χάρτες και γραφήματα το στρατιωτικό καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τη συνθήκη της Λωζάνης, τον EastMed και ευρύτερα την Γεωπολιτική και Γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και την Οικονομική Γεωγραφία της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας με επιστημονικά επιχειρήματα. Ο δημοσιογράφος κ. Φώτης Καρύδας, αναφέρθηκε ιστορικά από την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής μέχρι σήμερα στα fake news και στην προπαγάνδα της Τουρκίας και για τη σημαντικότητα της εκ βαθέων «De profundis» έρευνας και επιβεβαίωσης των πηγών ενημέρωσης, από τα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης και social media, των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τα γεωπολιτικά θέματα της χώρας μας και την ευρύτερη πληροφόρηση, όπως διαχέεται στο διαδίκτυο.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Βασίλειος Γιαννακόπουλος, ο πρώην Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Δημήτριος Μπριάνης, ο ΓΓ του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Αθηνών και Σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Ζώης Σταυρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αγίας Παρασκευής και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημόνων Αγίας Παρασκευής κ. Τιμολέων Κωστόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλειος Σάρκουλας, ο Αντιπτέραρχος Ε.Α., επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή» και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Οικονόμου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αγίας Παρασκευής κ. Ιωάννης Λογοθέτης και κ. Ιωάννης Δερματάς, ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης κ. Νικηφόρος Κωνσταντίνου, η Αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ κα Μάνια Βλαχογιάννη, ο Πρόεδρος AHEPA Ψυχικού κ. Παναγιώτης Ριζόπουλος, η Πρόεδρος του Σωματείου Ρουμελιωτών Βόρειας και Ανατολικής Αττικής κα Αγγελική Σκοτίδα και η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Αγ. Ιωάννης» κα Ηλέκτρα Αντωνοπούλου.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές παρέλαβαν αναμνηστικά δώρα για το έργο τους και τη σημαντική συνεισφορά τους στην επιστήμη και την κοινωνία.

Ευχαριστούμε Θερμά τους ομιλητές της εκδήλωσης, το Αμερικάνικο Κολλέγιο Deere για τη φιλοξενία του και τους εκλεκτούς θεατές και πιστούς φίλους που τίμησαν την εκδήλωση – ομιλία με την παρουσία τους.

         Για το Σύλλογο                                                         Για το Σύνδεσμο                        

Επιστημόνων Αγ. Παρασκευής                               Εφέδρων Αξιωματικών Ανατ.                                                                                   

Ο Πρόεδρος, Μιχάλης Φιλιππίδης                          Ο Πρόεδρος, Θεόδωρος Μπριάνης

Η Γεν. Γραμμ., Σταματία Μπέτση                            Ο Γεν. Γραμμ., Γεώργιος Μιχαήλ        

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.