Μαφία διπλωμάτων οδήγησης: Οι δημόσιοι υπάλληλοι χρηματίζονταν για να κάνουν τα στραβά μάτια – Με κοριούς έδιναν τις σωστές απαντήσεις

«Καλωδίωναν» τους αλλοδαπούς υποψηφίους ώστε να τους υπαγορεύουν τις σωστές απαντήσεις στις εξετάσεις – Στα 2.000 ευρώ η ταρίφα για το δίπλωμα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Οι «μαύροι», τα «σκυλιά», τα «δουλεμένα μηχανήματα», «το γρήγορο» και το «μαύρο». Πρόκειται για το ιδιότυπο λεξιλόγιο των μελών του κυκλώματος που δρούσε στους κόλπους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Βορείου Τομέα Αθηνών και το οποίο κατάφερε να χορηγήσει πλαστά διπλώματα οδήγησης και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας σε τουλάχιστον 340 άτομα, κατά βάση αλλοδαπούς. Μέσα από τη δράση τους αυτή τα μέλη του κυκλώματος, ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης και υπάλληλοι στην παραπάνω διεύθυνση, κατάφεραν να χτίσουν περιουσίες, καθώς η ταρίφα για κάθε υποψήφιο που ήθελε να περάσει στις εξετάσεις γρήγορα και χωρίς κόπο ανερχόταν στα 2.000 ευρώ.

Ο τρόπος δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, όπως πλέον έχει χαρακτηριστεί το κύκλωμα από τη Δικαιοσύνη, παραπέμπει σε μαφία. Οποιος αποτελούσε εμπόδιο στους σκοπούς της, επιτηρητής ή επόπτης της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, έπρεπε να πάρει το «μήνυμα» και να κάνει πίσω. Ετσι, σύμφωνα με τη δικογραφία, γυναίκα υπάλληλος της παραπάνω διεύθυνσης δέχθηκε επίθεση με πυροβόλο όπλο στο αυτοκίνητό της, επειδή κατά τη διάρκεια θεωρητικών εξετάσεων οδήγησης πραγματοποιούσε ενδελεχείς ελέγχους, πιάνοντας πολλές φορές επ’ αυτοφώρω τους υποψήφιους οδηγούς με κοριούς κάτω από τα ρούχα τους.

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης και ήδη τρεις από τους 13 συλληφθέντες έχουν οδηγηθεί στη φυλακή μετά τις απολογίες τους. Οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί επισύρουν πολυετείς καθείρξεις, καθώς κατά περίπτωση διώκονται για εγκληματική οργάνωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου για παράλειψη που αντίκειται στα καθήκοντά του, ψευδή βεβαίωση, νόθευση και παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, ηθική αυτουργία και απλή συνέργεια στις παραπάνω πράξεις, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

pinakas_kykloma

Οι κοριοί, οι «μαύροι» και τα «σκυλιά»

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», τα κέρδη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης από τον Μάρτιο του 2022 έως και τη στιγμή της σύλληψής τους υπολογίζονται σε 680.000 ευρώ. Οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη του κυκλώματος έπειτα από ανώνυμη καταγγελία που έλαβαν και αφού εκδόθηκαν 12 συνολικά βουλεύματα για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων. Εκατοντάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των μελών του κυκλώματος αποκαλύπτουν τον τρόπο δράσης τους, αλλά και… τη φήμη τους για γρήγορα και χωρίς κόπο διπλώματα, η οποία είχε διαδοθεί από στόμα σε στόμα. Οπως αποκαλύπτεται, οι κατηγορούμενοι ιδιοκτήτες των σχολών οδήγησης διαβεβαίωναν τους αλλοδαπούς ότι η επιτυχία τους στις εξετάσεις θα ήταν εξασφαλισμένη, ακόμη και αν δεν γνώριζαν ούτε τα στοιχειώδη. Η μεθοδολογία που ακολουθούσαν άλλωστε δεν άφηνε πολλά περιθώρια για… λάθος απαντήσεις, αφού είχαν τις πλάτες συγκεκριμένων επιτηρητών, τους οποίους είχαν λαδώσει. Ετσι, την ώρα των εξετάσεων καθοδηγούσαν από ακουστικό τύπου «ψείρα» ή από μικροσκοπική κάμερα τους εξεταζόμενους, ώστε να επιλέγουν τις ορθές απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή στις ερωτήσεις ανάπτυξης για Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας. Οι υποψήφιοι έπρεπε προηγουμένως να τους καταβάλουν ως «αμοιβή» το ποσό των 2.000 ευρώ σε μετρητά. Από τα χρήματα αυτά τα 500 ευρώ, εν γνώσει των υποψηφίων, προορίζονταν για τους κατηγορούμενους δημοσίους υπάλληλους, οι οποίοι ως επιτηρητές της διαδικασίας θα έκαναν τα στραβά μάτια.

«Οι εξεταζόμενοι για την απόκτηση άδειας οδήγησης, οποιασδήποτε κατηγορίας, ήταν κατά βάση αλλοδαποί υπήκοοι Τρίτων Χωρών, οι οποίοι είτε αδυνατούσαν να αποκτήσουν άδεια ικανότητας οδήγησης ή Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, είτε δεν γνώριζαν να διαβάζουν – γράφουν την ελληνική, αγγλική, αλβανική ή ρωσική γλώσσα (γλώσσες με τις οποίες δύναται να διενεργηθούν οι θεωρητικές εξετάσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία.

Μάλιστα, για να μην υπάρξει καμία… αδικία, οι κατηγορούμενοι ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης ενημέρωναν από την προηγούμενη μέρα των εξετάσεων τους επίορκους επιτηρητές για τους υποψηφίους τους, αποστέλλοντάς τους τις φωτογραφίες και τα στοιχεία τους, μέσω κρυπτογραφημένων διαδικτυακών εφαρμογών. Την ημέρα των εξετάσεων, οι κατηγορούμενοι ιδιοκτήτες σχολών οδηγών με τη συνδρομή ενός Πακιστανού, τον οποίο χρησιμοποιούσαν και ως μεταφραστή, «καλωδίωναν» τους υποψηφίους, αφού τους είχαν συμβουλέψει να φορούν μακρύ παντελόνι έτσι ώστε να μη φαίνονται και να μην εντοπίζονται οι συσκευές, και να έχουν μαζί τους ένα σακίδιο ώστε εκεί να κρύβουν τη συσκευή αναμετάδοσης δεδομένων Διαδικτύου (wi-fi modem), προκειμένου μέσω κάμερας να έχουν ζωντανή εικόνα των ερωτήσεων που προβάλλονταν στην οθόνη του υπολογιστή. Μάλιστα, πολλές φορές η κάμερα τοποθετούνταν και μέσα στις μάσκες προστασίας κατά της COVID, τις οποίες οι κατηγορούμενοι είχαν διαμορφώσει καταλλήλως για τον σκοπό αυτό. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, η μετάδοση ζωντανής εικόνας επιτυγχάνονταν μέσω έξυπνου ρολογιού χειρός (smart watch) το οποίο έφερε κάμερα. Για τη χρήση των αυτών των συσκευών απαιτούνταν η εισαγωγή καρτών SΙΜ, οι οποίες ήταν δηλωμένες με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών.

Είχαν και μεταφραστή!

Οταν άρχιζε η εξέταση οι επιτηρητές, μιλημένοι ήδη αλλά και… λαδωμένοι, έκαναν τα στραβά μάτια και οι υποψήφιοι από τις «ψείρες» και τις κάμερες που έφεραν άκουγαν και έβλεπαν τις σωστές απαντήσεις και τις επέλεγαν. Μάλιστα, όπως αναφέρει η δικογραφία, αν ο εξεταζόμενος δεν γνώριζε την ελληνική γλώσσα, τότε η συνομιλία μεταξύ των μελών της οργάνωσης και του εξεταζόμενου πραγματοποιούταν στην αγγλική γλώσσα ή στην πακιστανική. Χρέη διερμηνέα εκτελούσε ένας Πακιστανός. Οταν οι εξεταζόμενοι ήταν περισσότεροι από ένας, γεγονός που συνέβαινε συχνά, τότε το μέλος της οργάνωσης που είχε αναλάβει να δίνει τις σωστές απαντήσεις, ενεργοποιούσε εναλλάξ τη λειτουργία «αναμονή κλήσης» για κάθε εξεταζόμενο και έδινε σε όλους τις σωστές απαντήσεις.

Στις μεταξύ τους συνομιλίες οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και εκφράσεις. Οταν έλεγαν «μαύρο» αναφέρονταν στην όλη παράνομη διαδικασία, όταν χρησιμοποιούσαν τη λέξη «γρήγορο» εννοούσαν το χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί στον επιτηρητή, όταν μιλούσαν για «μηχανήματα» ή «πράγματα» εννοούσαν τις «ψείρες» και τις κάμερες, όταν αναφέρονταν σε «δουλεμένα μηχανήματα» περιέγραφαν την προετοιμασία των υποψήφιων οδηγών με τις οπτικοακουστικές συσκευές πριν από την ημέρα της εξέτασής τους. Τέλος, «μαύρους» ή «σκυλιά» αποκαλούσαν τους αλλοδαπούς υποψήφιους.

26112022parousiasi003

«Παίρνουν λεφτά για να μη σε σκίσουν»

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται δεκάδες απομαγνητοφωνημένοι διάλογοι σχετικά με τον τρόπο νόθευσης της εξεταστικής διαδικασίας. Σε μία από αυτές τις συνομιλίες, κατηγορούμενος ιδιοκτήτης σχολής οδηγών αναφέρει σε συνάδελφό του επίσης κατηγορούμενο ότι στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Κεντρικού Τομέα Αθηνών, στον Χολαργό, χρηματίζουν τους υπάλληλους για να μην τους δημιουργούν προβλήματα.

Ενδεικτικός είναι ο εξής διάλογος:

«- Ελα.
– Εχουνε βρει τώρα εκεί στον Χολαργό τους άλλους, ό,τι αρπάξουν, σου λέει, κι αυτοί τώρα.
– Ναι, οι άλλοι είναι στο γραφείο μέσα. Δεν δουλεύουν. Δεν κάνουν τίποτα.
– Ναι, τίποτα. Κάθονται στο γραφείο και ό,τι παίρνουν, πήραν.
– Τα ζώα ρε μ… Τα ζώα.
– Δεν κάνουν τίποτα.
– Ναι, ναι.
– Τα παίρνουν να μην μπούνε να σε σκίσουνε.
– Οι εκβιαστές τα μουν… του κερατά.
– Ναι, εκβιαστές. […]
– Γάμ… τα. Εντάξει, εμείς προχωράμε τώρα ό,τι και να είναι.
– Τέλος πάντων, εμείς προχωράμε. Καλά να ’μαστε και καλά να πηγαίνουμε.
– Επάνω έχει βαλθεί και βάζει την … (αναφέρει το όνομα συγκεκριμένης υπαλλήλου η οποία είναι κατηγορούμενη) για να μη μας ενοχλεί.
– Ναι.
– Οπότε όταν μπαίνει η … ξέρουμε ότι δεν θα ανέβει η άλλη.»

«Ηθελε λίγο ρύθμισμα»

Σε άλλον διάλογο η υπάλληλος (στην οποία οι δύο ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης αναφέρονται στην παραπάνω συνομιλία) ενημερώνει έναν εκ των κατηγορουμένων ιδιοκτητών ότι κατά τη διάρκεια θεωρητικών εξετάσεων υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα με τους «κοριούς», πλην όμως, όπως λέει, το διόρθωσε! Μάλιστα, η ίδια υπάλληλος ενημερώνει ότι άλλος συνάδελφός της ζήτησε από κάποια άλλη υπάλληλο να διενεργήσουν έλεγχο σε εξεταζόμενο που είχε φέρει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ήταν καλωδιωμένος με «ψείρα». Ο διάλογός τους έχει ως εξής:
«Υπάλληλος: Να σου πω κάτι. Κάποια στιγμή δεν ακουγότανε ένα αυτό που είχαμε βάλει έτσι ένα. […] Μέχρι που το ’φτιαξα εγώ. Το έφτιαξα εγώ.
Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης: Το ξέρω. […]
Υπάλληλος: Ηθελε λίγο ρύθμισμα.
Ιδιοκτήτης: Αυτά έχουνε ρυθμιστεί.
Υπάλληλος: Αλλά άλλο ήθελα να ρωτήσω… Πήρε κάποια και της είπε κοίταξε μην έχει καμία ψείρα, λέει. Τι ψείρα λέει αυτός; Πού να τη βρω εγώ την ψείρα; Ποιος είναι αυτός τώρα; […] Είναι καμιά πατσαβούρα κάτω και δεν την έχω πάρει είδηση;
Ιδιοκτήτης: Αυτά τα ακουστικά τα μεγάλα τα ωραία τα έφερα από κάτω. Τα ακουστικά είναι κάτω; Πού είναι αυτά;
Υπάλληλος: Ναι, κάτω. Πάει, τα πάμε κάτω. Ηταν αυτό μεγάλο. Απλά αυτοί δεν καταλαβαίνουνε. Δηλαδή ήθελε ρύθμιση εκείνο το ένα ροδάκι. […] Τα μεγάλα τα ακουστικά τα, είναι τα παλιά. Τώρα αυτοί κάνανε μια προμήθεια.
Ιδιοκτήτης: Τα μεγάλα να ξέρεις θέλω εγώ.
Υπάλληλος: Ναι. […] Θα κοιτάξω εγώ να κάνω και άλλη παραγγελία και να είναι μεγάλα.
Ιδιοκτήτης: Γιατί μας βολεύει, μας βολεύει».

«Εχουν εκατομμύρια»

Σε άλλη συνομιλία δύο εκ των κατηγορουμένων ιδιοκτητών σχολών οδήγησης ακούγονται να βρίζουν υπαλλήλους που απέκτησαν εκατομμύρια, όπως λένε, σπίτια και εξοχικά «απ’ τον Πακιστανό».

«- Γίνανε όλοι άνθρωποι από τα βουνά.
– Ναι ρε μ… Εμείς τους έχουμε φτιάξει όλους αυτούς. Μόνοι τους φτιαχτήκανε;
– Γίνανε άνθρωποι οι ηλίθιοι αυτοί. Οι, οι, από τα βουνά όλοι.
– Ε, ρε μ… έχουνε εκατομμύρια. Εχουνε σπίτια. Εχουνε εξοχικά. Πήγα, λέει, στο Πήλιο την προηγούμενη εβδομάδα.
– Από ποιον είναι;
– Από τον Πακιστανό πήγες ρε ηλίθιε, καρ…
– Ναι. Εγώ δεν έχω στο Πήλιο ούτε αντίσκηνο. Και είμαι επιχειρηματίας, δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος. Θα μας τρελάνουν όλοι αυτοί μ… Ολα τα λαμόγια».

Πρόβλημα με τις μάσκες

Σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ κατηγορουμένων ιδιοκτητών σχολών οδήγησης γίνεται λόγος για τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε με τη μάσκα προστασίας από την COVID, την οποία φορούσε υποψήφιος προς εξέταση και μέσα σε αυτή είχαν τοποθετήσει κάμερα και ψείρα.

«- Eλα ρε φίλε. Τι έκανες;
– Τίποτα ρε φίλε.
– Γιατί;
– Η μάσκα μου το έκλεισε. Το πιστεύεις;
– Τι στο έκλεισε; Σου έκλεισε το […]
– Ναι, ναι.
– Πού θα βρούμε μάσκες ρε μ…;
– Ε αφού σου λέω ναι. Εγώ που το έχω πάθει δυο τρεις φορές; Πριν τον βάλω. Πατιέται το κουμπί».

Τέλος, σε άλλη συνομιλία κατηγορούμενος ενημερώνει πρόσωπο που ρωτά για άλλον ενδιαφερόμενο ότι για την απόκτηση άδειας ικανότητας οδήγησης η κανονική τιμή είναι 700 ευρώ, ενώ η τιμή χωρίς να διαβάσει για τη θεωρητική εξέταση ανέρχεται στα 1.700 ευρώ.

«- Είναι Ουκρανός; Δεν θέλει να διαβάσει ε;
– Εγγλέζικα μόνο ξέρει.
– Εχει, έχει άδεια παραμονής;
– Ναι, ναι κανονικά. Αφού δουλεύει στο γραφείο. Εχει πέντε έξι χρόνια εδώ.
– Ναι μπορεί. Τώρα αν θέλει να διαβάσει, διαβάζει τα δίνει στα αγγλικά. Αν δεν θέλει να διαβάσει, υπάρχει τρόπος. Μιλάει ελληνικά καθόλου;
– Οχι εγγλέζικα.
– Εντάξει. Το κάνουμε.
– Πόσο το ένα και πόσο το άλλο;
– Γύρω στα 700 ευρώ είναι για να τα διαβάσει και γύρω στα 1.700 για να μην τα διαβάσει».

Πηγή:protothema.gr