Ξεκινά επιτέλους η δημοπράτηση του κολυμβητηρίου με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ένα βήμα μπρος για την πολυπόθητη ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου έγινε σήμερα, 12 Δεκεμβρίου 2022, έπειτα από 30 και πλέον έτη που αντικρύζουμε ένα έκτρωμα μέσα στην πόλη. Η έγκριση της δημοπράτησης της αποπεράτωσης του κολυμβητηρίου επετεύχθη με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου. Το έργο είναι ύψους 6.605.000 ευρώ και η ολοκλήρωσή του αναμένεται το καλοκαίρι του 2026.

Η χρηματοδότηση θα γίνει εξ ιδίων πόρων. Όπως ανέλυσε ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς, μετά την έκπτωση υπολογίζεται το κόστος στα 5 εκ. ευρώ περίπου. Τα 2 εκ. θα προέλθουν από δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠΔ). Όσον αφορά τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από τον ΤΑΠ, από τον οποίο τα προηγούμενα χρόνια ο δήμος πλήρωνε 600.000 ευρώ για την αγορά του Ιόλα και το οικόπεδο Πατρόκλου & Γούναρη. Τώρα ο ΤΑΠ του 2023 -24 -25 μπορεί να καλύψει το ποσό αυτό, αφού αναμένεται να αυξηθεί στο ένα εκατομμύριο ετησίως μετά την αύξηση των τετραγωνικών που δηλώθηκαν από τους πολίτες. Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος ότι στην πορεία των εργασιών θα βρει χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας θα χρησιμοποιηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ και σύστημα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης. Όπως συμπλήρωσε, είμαστε τυχεροί για την ύπαρξη του νόμου περί αποπεράτωσης αυθαιρέτου (2017) διαφορετικά δεν υπήρχε περίπτωση ολοκλήρωσης του έργου.

Το παράδοξο μετά την εκφώνηση του θέματος από τον πρόεδρο της Ο.Ε. και Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά (έναρξη περίπου στο 48:00 του βίντεο) είναι ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Σταθόπουλος και το μέλος της παράταξής του κ. Πάνος Γκόνης αποχώρησαν από τη συζήτηση του θέματος και ξανά επέστρεψαν στο επόμενο. Προέβαλαν μία μείζονα διαφωνία, κατά τον κ. Σταθόπουλο, γιατί το θέμα, όπως είπε, έπρεπε να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο ιδίως και μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Ο κ. Γιώργος Οικονόμου λαμβάνοντας το λόγο δήλωσε ότι διαφωνεί στο μοντέλο και στον τρόπο που πηγαίνει η δημοτική Αρχή να δημοπρατήσει το κολυμβητήριο. Επίσης διαφωνεί με το θέμα της διαδικασίας του αυθαιρέτου και με το μέγεθος της κολυμβητικής δεξαμενής και επισήμανε ότι δεν ανέθεσαν μελέτη, αλλά συμβουλευτικές υπηρεσίες και τις βάφτισαν μελέτη.  Αναφέρθηκε και στην προσπάθεια εξεύρεσης πιστώσεων, που κατέληξε στην διέξοδο του δανεισμού και σε ιδίους πόρους δεσμεύοντας το δήμο με δαπάνες. Στη δευτερολογία του αναφέρθηκε στη λήψη του δανείου στους όρους της σύμβασης αυτού προς το συμφέρον της πόλης. Γενικότερα, μίλησε για λάθος επιλογές, λάθος επιχειρήματα και λάθος μηνύματα που στέλνει η δημοτική Αρχή στην κοινωνία.

Ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης τόνισε ότι το κολυμβητήριο σε αυτή την κατάσταση είναι μια πληγή για την πόλη και πρέπει να προχωρήσει. Και η δική του παράταξη έχει ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τη δημοτική Αρχή,  χωρίς μελέτη βιωσιμότητας, χωρίς να υπολογιστούν οι πραγματικές ανάγκες της σημερινής εποχής. Αυτά τα ζητήματα αν και σημαντικά είναι δευτερεύοντα. Αυτό που προέχει είναι να κλείσει αυτή η τρύπα. Για το λόγο αυτό οι «Αλλάζουμε» έχουν υπερψηφίσει ότι υπάρχει έως τώρα για το κολυμβητήριο. Επισήμανε δε, ότι το χρονικό σημείο που έρχεται η δημοπράτηση, δέκα μήνες πριν τις εκλογές, προκαλεί ερωτηματικά. «Το κάνετε για προεκλογικούς λόγους και μόνο», είπε ο κ. Μυλωνάκης. Αυτό που προέχει είναι να λυθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στην πόλη και ακόμη και αν υπάρχουν διαφωνίες η παράταξη του κ. Μυλωνάκη θα είναι παρούσα και θετική. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε να απέχουμε ή να είμαστε παρόντες, εκφράζουμε όμως τις επιφυλάξεις μας, εξήγησε. Εξάλλου, παρατάξεις που θέλουν να διοικήσουν το Δήμο πρέπει να έχουν ξεκάθαρη θέση. Πρέπει να υπάρχει ένα βιώσιμο κολυμβητήριο που θα το χαρούν οι δημότες και όχι ένα κολυμβητήριο που θα έχει κλειστή την πόρτα.

Οι ευκαιρίες για τέτοια μεγάλα έργα είναι λίγες, είπε ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης, και δεν πρέπει να χάνονται. Αναφέρθηκε δε και στο αισθητικό θέμα που είναι το κύριο πρόβλημα που απασχολεί τους περίοικους, γεγονός που εξυπηρετεί σαφώς ένα ανοικτό κολυμβητήριο, παρά ένα άχαρο κτίριο κλειστής αθλητικής μονάδας. Αναφέρθηκε στην κατάσταση της κατασκευής (μπετόν), το οποίο έχει ελεγχθεί επί δημαρχίας Σταθόπουλου, για το οποίο εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφόσον δεν γίνει κλειστή κατασκευή, καθώς και με τη αφαίρεση αριθμού κερκίδων για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης.

Επί της ουσίας

Δυστυχώς στο Δήμο Αγίας Παρασκευής «σέρνονται» μεγάλα έργα που ξεκίνησαν με τις καλύτερες προθέσεις εδώ και 30+ χρόνια, αλλά παρέμειναν κουφάρια για διάφορους λόγους το καθένα, που ειλικρινά, δεν θέλω να αναλύσω ως δημότης αυτής της πόλης, γιατί θα πικράνω πολλούς. Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν αυτά τα έργα ξεκινώντας από την αγορά του Ιόλα και συνεχίζοντας με την ανέγερση του δημαρχείου και τώρα το κολυμβητήριο. Σαφώς αν ρωτηθούμε ο καθένας ξεχωριστά θα εκφέρουμε μια διαφορετική άποψη (60.000 διαφορετικές απόψεις!!!! ) για το πως θέλουμε να υλοποιηθούν αυτά τα έργα με αποτέλεσμα να τα ξανά μπλοκάρουμε.

Όμως δεν είναι αυτή η επιθυμητή λύση. Οφείλουμε να συνεργαστούμε όλοι και να βρούμε την πιο πρόσφορη νόμιμη οδό αποπεράτωσης.

Να επισημάνουμε δε ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί με τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κόντρες που οδηγούν μόνιμα το δήμο σε αδιέξοδα.

Θα μείνω στη φράση του κ. Μυλωνάκη, πως οι παρατάξεις που θέλουν να διοικήσουν το Δήμο πρέπει να έχουν ξεκάθαρη θέση. Προέβαλε τις αντιρρήσεις του, αλλά σκεπτόμενος και τους δημότες και κυρίως τους περίοικους που είναι αναγκασμένοι εξαιτίας πολιτικών τερτιπιών να ανέχονται μια χωματερή στην πόρτα τους, ψήφισε θετικά στην συνέχιση του έργου.

Αντίθετα η στάση της «Νίκης των πολιτών» δεν τους επιφέρει καμία πολιτική εύνοια. Και μάλιστα η φράση του κ. Σταθόπουλου «Κάνατε κριτική σε μας αυστηρή γιατί δημοπρατήσαμε κάποτε την πλατεία του Αη Γιάννη και δεν τη φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο και φέρνετε ένα έργο 6,5 εκ. € και να μην το φέρνετε στο ΔΣ…», αντιλαμβάνεστε ότι οδηγεί τις σκέψεις σε διαφορετικά μονοπάτια.

Και εντέλει κυρίες και κύριοι του Δ.Σ., της Ο.Ε. και όπου αλλού, το θέμα με τις αποχωρήσεις και τα ΑΠΕΧΩ και τα ΠΑΡΟΝ πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί κάποιοι να θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.  Οι πολίτες δεν σας ψήφισαν για να φροντίζεται τον εγωισμό σας, αλλά για να κάνετε την πόλη να λειτουργεί. Όταν κάποιος έχει τόσες σημαντικές αντιρρήσεις οφείλει να είναι ξεκάθαρος και να ψηφίσει αρνητικά, όχι να «πάει πάσο» για να αποφύγει τυχόν πολιτικό κόστος.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.