Ο Γιάννης Μυλωνάκης συσπείρωσε την αντιπολίτευση με την πρόταση για τις ονοματοδοσίες απέναντι στον ΠΑΟΔΑΠ (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Όπως ήδη περιμέναμε, το θέμα της ονοματοδοσίας αθλητικών και πολιτιστικών χώρων του δήμου από τον ΠΑΟΔΑΠ μετά τα όσα προηγήθηκαν, είχε και συνέχεια. Η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε», με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Μυλωνάκη,  εισηγήθηκε τη συγκρότηση Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου με αντικείμενο τις ονοματοδοσίες δημοτικών χώρων στη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου 2022.

Το θετικό είναι ότι όλη η αντιπολίτευση παρουσιάστηκε σε σύμπνοια και κράτησε τη συζήτηση σε πολιτισμένο επίπεδο παρότι ξέφυγε λίγο από την πλευρά της συμπολίτευσης. Αποτέλεσμα η πρόταση Μυλωνάκη εγκρίθηκε με πλειοψηφία, στην οποία συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρός που ψήφισε θετικά και η πρόεδρος του Δ.Σ. Έφη Καψοκεφάλου και ο αντιδήμαρχος Νίκος Ζόμπολας που δήλωσαν παρούσα και παρών, αντίστοιχα.

Η πρόταση Μυλωνάκη

Η πρόταση που εισηγήθηκε ο επικεφαλής των «Αλλάζουμε» περιλαμβάνει τα εξής:

Η απόδοση του ονόματος ενός προσώπου σε ένα δημοτικό μας χώρο θα πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια, να πληροί όρους διαφάνειας, να είναι προϊόν όσο το δυνατόν ευρύτερης συναίνεσης και, το κυριότερο, να προάγει στον μέγιστο βαθμό την έννοια της συμμετοχικότητας. Με βάση τα παραπάνω, η συγκεκριμένη επιλογή δεν μπορεί να γίνεται από ένα νομικό πρόσωπο όπως ο ΠΑΟΔΑΠ, ο οποίος είναι μεν διαχειριστής κάποιων δημοτικών εγκαταστάσεων -όχι όμως και ο ιδιοκτήτης τους- αλλά από το κορυφαίο όργανο διαβούλευσης της πόλης μας, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο.

Προτείνεται λοιπόν η συγκρότηση 11μελούς επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από τον/την εκάστοτε πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και 10 μέλη εγνωσμένου κύρους, τα οποία θα προταθούν από τις δημοτικές παρατάξεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Αρμοδιότητες της επιτροπής είναι η καταγραφή των προς ονοματοδότηση δημοτικών χώρων, ο καθορισμός των κριτηρίων ονοματοδότησης, η προκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την κατάθεση προτάσεων ονοματοδότησης και τέλος η κατάθεση εισήγησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη της οριστικής απόφασης. Τέλος, η παραπάνω Επιτροπή θα καλείται, στη βάση της διαδικασίας που περιγράψαμε παραπάνω, να εισηγείται αντιστοίχως κάθε φορά που θα προκύπτει θέμα ονοματοδοσίας ενός δημοτικού χώρου.

Ανακαλεί την υπ’ αρ. 144/2022 (6946ΟΛΘΒ-ΖΧ5) Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου «Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής» – ΠΑΟΔΑΠ, ως αναρμόδιο όργανο να προβεί σε ονοματοδοσίες χώρων που η κυριότητα τους ανήκει στο Δήμο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προτάθηκαν ορισμένα ονόματα που συμφώνησαν να συμμετέχουν στην Επιτροπή, όμως ακόμη δεν έχουν συμπληρωθεί όλα. Οπότε μέχρι στιγμής συμμετέχουν, εκτός από τον εκάστοτε πρόεδρο του Δ.Σ., οι Λεονάρδος Χατζηανδρέου (πρ. Δήμαρχος), Αντώνιος Σιδέρης (πρ. Δήμαρχος), Βασίλειος Γιαννακόπουλος (πρ. Δήμαρχος), Γιάννης Σταθόπουλος (πρ. Δήμαρχος, Δημοτικός Σύμβουλος), Γεράσιμος Χάρχαρος (πρ. Δημοτικός Σύμβουλος), Κωνσταντίνος Κρητικίδης (Δημοτικός Σύμβουλος) και υπολείπονται ακόμη τέσσερα ονόματα.

Οι τοποθετήσεις

Κατά τη συνεδρίαση διευκρινίστηκε ότι ο ρόλος της επιτροπής θα είναι γνωμοδοτικός και το δημοτικό συμβούλιο θα είναι εκείνο που θα αποφασίζει. Και πως καλό θα είναι οι ονοματοδοσίες να αφορούν ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή, για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσάρεστα γεγονότα.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα κατέληξε στο ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση των παρατάξεων. Ενημέρωσε ότι ο ίδιος είπε στον κ. Παπασπύρο να προχωρήσει στις ονοματοδοσίες καθώς θεωρεί ότι ο ΠΑΟΔΑΠ έχει την αρμοδιότητα. Χαρακτήρισε την  ακύρωση της απόφασης ακραίως προσβλητική γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ενημερωθεί για την απόφαση. Σε έντονο ύφος δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη και θα εφαρμοστεί. Και κακώς είπε που δεν έβαλαν και το όνομα του Μάριου Τζώρτζη στο γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά θα το βάλουν. «Εάν είναι παράνομη τον δρόμο της ακύρωσης τον ξέρετε», είπε. Δήλωσε δε πως ως παράταξη δεν θα συμμετέχουν στην επιτροπή αν αυτή λειτουργήσει, εξαιτίας του τρόπου που το εισήγαγαν στο Δ.Σ.. Στράφηκε κατά της αντιπολίτευσης, ενώ πρόσφερε την πλήρη κάλυψη στον ΠΑΟΔΑΠ. Αν θέλουν δε, συνέχισε, οι παρατάξεις μπορούν να συναντηθούν μαζί του και συναινετικά να δημιουργήσουν μια επιτροπή.

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Σταθόπουλος είπε πως «δεν είναι καθόλου καλό αυτό που κάνεις δήμαρχε σήμερα». Το ζητούμενο σε αυτή την υπόθεση είναι να πάμε σε ομοφωνίες. Όταν τιμούμε πρόσωπα της πόλης οφείλουμε να έχουμε μια στοιχειώδη ομοφωνία. Κι εμείς είχαμε κάνει πρόταση για το κλειστό του Κοντοπεύκου, αλλά δεν έχουμε τέτοιο πάθος και φανατισμό που δείχνεις εσύ αυτή τη στιγμή να έχεις, είπε απευθυνόμενος στο Δήμαρχο. Πρέπει να δείξεις μια σύνεση στην τοποθέτησή σου. Αλλιώς κάνεις τιμή που δεν αποδίδεται από όλους. Δήλωσε και αυτός ότι συμφωνεί με την πρόταση του κ. Μυλωνάκη και ανέφερε ως παράδειγμα την ονομασία της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου που προήλθε μετά από απόφαση όλων.

Συναινετικός και σε ήπιους τόνους ήταν και ο κ. Γιώργος Οικονόμου. Δεχθήκαμε να δούμε το θέμα συνολικά γιατί σε τέτοια ζητήματα δεν πρέπει να μας απασχολεί ο τρόπος να οικειοποιούμαστε μια πρόταση, τόνισε, αλλά να εξασφαλίζουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Αυτή είναι η τιμή που οφείλουμε σε σπουδαία πρόσωπα που άφησαν ιστορία στο χώρο. Όσον αφορά την αρμοδιότητα του ΠΑΟΔΑΠ να ονοματοδοτεί, είπε, ότι σε όλη την επικράτεια δεν υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις. Υπήρχαν μόνο γνωμοδοτικές αποφάσεις προς τα δημοτικά συμβούλια. Χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση του ΠΑΟΔΑΠ. Σχολίασε αρνητικά τη συμπεριφορά του Δημάρχου, τονίζοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι το κυρίαρχο όργανο που αποφασίζει. Συμφώνησε και με τη σύσταση και την αρμοδιότητα της επιτροπής. Μίλησε δε για ένα άγχος του δημάρχου να θέλει να οικειοποιηθεί τα πάντα.  Έκλεισε λέγοντας ότι πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και να μην δημιουργούμε τέτοια ένταση. Ο Γιώργος Οικονόμου πρότεινε ως μέλη της Επιτροπής όλους τους εν ζωή διατελέσαντες δημάρχους και τον νυν δήμαρχο, αλλά και άλλες προσωπικότητες της αυτοδιοικητικής ιστορίας της πόλης, όπως ο Μάκης Χάρχαρος και ο Κώστας Στεροδήμας.

Η φιλοσοφία της πρότασης των «Αλλάζουμε» γενικά είναι σωστή, δήλωσε ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης. Οι αποφάσεις αυτές δεν μπορούν να μπουν σε μικρές πλειοψηφίες οριακές, αλλά θα πρέπει να είναι, αν όχι ομοφωνίες, μεγάλης πλειοψηφίας. Ο κ. Γκιζιώτης έμεινε σε ορισμένα κύρια σημεία όπως δεν πρέπει να εκτίθενται οι όποιοι προτείνονται, γενικά είναι σωστό να προτείνονται άτομα τα οποία δεν είναι σε ζωή και ένα σημαντικό κριτήριο πρέπει να είναι και η κοινωνική προσφορά αυτού που προτείνεται. Στις συναντήσεις που συμμετείχε η Λαϊκή Συσπείρωση συνέκλινε σε ορισμένα από τα πρόσωπα που πρότεινε ο ΠΑΟΔΑΠ, όχι σε όλα και είχαν βάλει σαν προϋπόθεση η συζήτηση αυτή να γίνει στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης χαρακτήρισε ως λάθος την πράξη του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ και δήλωσε ότι ο κ. Παπασπύρος δεν είχε καλή συμπεριφορά εκείνη την ημέρα. Συμφώνησε με την πρόταση Μυλωνάκη και πρότεινε ως μέλος τον πρ. δήμαρχο κ. Βασίλη Γιαννακόπουλο.

Την συμφωνία του με την πρόταση Μυλωνάκη εξέφρασε και ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Ζόμπολας, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει αλλά τελικά ψήφισε παρών.

Για υπέρβαση αρμοδιότητας του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ – δηλαδή οι 5 στους 15 – μίλησε ο κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ. Ο θεσμικός αυταρχισμός «ψηφίστηκε και θα γίνει» εκτός από τον προσβλητικό θεσμικό χαρακτήρα έχει και αντίφαση. Προφανώς πρέπει η απόφαση να ανακληθεί, πρέπει να υπάρξει μια επιτροπή με εξέχοντα πρόσωπα γιατί πρόκειται για την μνήμη της πόλης και μίλησε και αυτός για ύπαρξη κριτηρίων.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αργυρός έμεινε σταθερός στην άποψη που τον οδήγησε να καταψηφίσει την απόφαση του ΠΑΟΔΑΠ. Εξέφρασε την πίστη του στην εκάστοτε δημοτική Αρχή που υπηρετούσε και δήλωσε ότι αυτό που συνέβη στο Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ δεν ήταν καθόλου θεσμικό και σωστό. Γι’ αυτό είπε στον πρόεδρο ότι το θεσμικό όργανο είναι το δημοτικό συμβούλιο και επίσης είναι λάθος να δοθεί το όνομα ανθρώπου εν ζωή. Τιμά τον Δήμαρχο, όμως σε αυτό το θέμα ο Δήμαρχος κάνει λάθος, είπε ο κ. Αργυρός.  

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Κρητικίδη ο Δήμαρχος έκρινε ότι το θέμα, που είχε ξανασυζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, δεν θα εγκριθεί και επέλεξε να το περάσει από τον ΠΑΟΔΑΠ. Η απόφαση είναι παράνομη, καταχρηστική, δεν μπορεί να έχει καμία εφαρμογή και πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

Κλείνοντας ο κ. Μυλωνάκης ως εισηγητής του θέματος είπε ότι κάποιοι έχουν αλλεργία με τη δημοκρατία, τη συνεργασία και τη συναίνεση με πρωτοστάτη το Δήμαρχο. Θα μπορούσε να πυροδοτήσει και ο ίδιος το Δ.Σ. ή να ακολουθήσει το δρόμο της λογικής. Αυτό που μένει είναι ότι η βούληση του δημοτικού συμβουλίου είναι να δημιουργηθεί η επιτροπή και να ανακληθεί η απόφαση του ΠΑΟΔΑΠ.

Παραλειπόμενα, αλλά ουσιαστικά

Είναι αστείο η Διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ να μιλάει για απουσία της αντιπολίτευσης από τις συναντήσεις και για την ύπαρξη μιας επιτροπής που στην ουσία αποτελούνταν από τους επικεφαλής των παρατάξεων και πάλι τον ίδιο τον ΠΑΟΔΑΠ. Ή δεν καταλαβαίνει τι τους λένε ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Έχει μεγάλη διαφορά μια επιτροπή ορισμένη από το δημοτικό συμβούλιο με μέλη εγνωσμένου κύρους και γνώστες της ιστορίας της Αγίας Παρασκευής – σαν αυτή που ψηφίστηκε στο Δ.Σ.- και άλλο μια κατ’ ονομασία επιτροπή την οποία (συγνώμη για την έκφραση αλλά δεν μπορώ να μην το πω) την «έκανε πάσα ο επικεφαλής στον πρόεδρο» …

Όσον αφορά τα τιμώμενα πρόσωπα κανείς δεν αμφισβητεί την προσωπική τους αξία και επιτυχία. Το ίδιο όμως μπορούμε να ισχυριστούμε και για τους υπόλοιπους πολίτες της Αγίας Παρασκευής. ΟΜΩΣ με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν; Ο πρόεδρος σε δημόσια ανακοίνωσή του γράφει «αφού συμβουλεύθηκα τοπικούς ανθρώπους του πολιτισμού και του αθλητισμού, εισηγήθηκα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΟΔΑΠ συγκεκριμένα ονόματα συμπολιτών μας που πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις για να τιμηθούν.» Ποιες είναι οι προϋποθέσεις; Ποια η προσφορά τους στην πόλη; Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που συμβουλεύθηκε και πόσοι είναι; Καταλήγουμε δε πάλι στο one man show που ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο

Και μιας και η δημοτική Αρχή μιλάει για απουσία προτάσεων να αναφέρω χαρακτηριστικά τέσσερα παραδείγματα: α) δεν θα μπορούσε να τιμηθεί ο αείμνηστος Αργύρης Χατζηαργύρης που παραχώρησε χρήμα & τον χώρο που σήμερα είναι η πλατεία του Αη Γιάννη ώστε να έχουν οι κάτοικοι ένα χώρο αναψυχής; (πρωτοκολλημένη πρόταση του aparaskevi-images.gr από τις 6/10/2012) β) δεν θα μπορούσε να συζητηθεί η πρόταση των δύο παρατάξεων να ονομαστεί το κλειστό του Κοντοπεύκου σε «Πάρης Καρδαράς» (αντίστοιχο του κ. Δημακόπουλου που πρότεινε ο κ. Παπασπύρος για την Νότου); γ) ο αείμνηστος φωτογράφος Μπερτς Τσακιριάν αποτύπωσε στις χιλιάδες φωτογραφίες του σχεδόν ολόκληρη την ιστορία της Αγίας Παρασκευής, δεν θα μπορούσε να λάβει το όνομά του κάποιος χώρος πολιτισμού; δ) πρόταση του κ. Κονταξή να στηθεί προτομή στην κεντρική πλατεία του στρατηγού Τόμπρα. Άρα προτάσεις υπάρχουν, κάποιες έχουν δημοσιοποιηθεί και κάποιες όχι. Επομένως, είναι εντελώς αυθαίρετο να αποφασίζουν πέντε άτομα, συνεπικουρούμενα από το Δήμαρχο, για μια ολόκληρη πόλη …

Όσο για την ασέβεια προς τα τιμώμενα πρόσωπα, θα συμφωνήσω με την δημοτική σύμβουλο κ. Μίνα Μουχτούρη, ότι εκτέθηκε η δημοτική Αρχή  που βιάστηκε και όχι η αντιπολίτευση.

Η αμφιλεγόμενη στάση της προέδρου του Δ.Σ. – Ειλικρινά η κ. Καψοκεφάλου στη συνεδρίαση μάλλον ήταν αναποφάσιστη! Από τη μια μόλις άκουσε την πρόταση του κ. Μυλωνάκη στην επιτροπή να συμμετέχει ο εκάστοτε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, έσπευσε να αρνηθεί και να πει ότι δεν δέχεται να συμμετέχει στην επιτροπή και πως υπάρχει και αντιπρόεδρος!!! Μάλλον δεν αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα της θέσης που κατέχει και ότι άρνηση της/του προέδρου να ακολουθήσει αποφάσεις του Δ.Σ. συνεπάγεται σε άρνηση καθήκοντος!!! Στη συνέχεια όμως μας ξάφνιασε όταν ανέφερε πως σύμφωνα με το νόμο 4463/2006 οι ονοματοδοσίες γίνονται με απόφαση του Δ.Σ., βγάζοντας κατά κάποιο τρόπο άκυρο τον ΠΑΟΔΑΠ (άσχετο αν αυτό που διάβασε αφορούσε συνοικίες, οδούς και πλατείες). Και τέλος «πέταξε» ένα ωραίο ΠΑΡΟΥΣΑ στην ψηφοφορία δίνοντας ένα ατού ακόμη στην αντιπολίτευση και αδειάζοντας την παράταξή στην οποία ανήκει!!! Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που η κ. Καψοκεφάλου εξέφρασε διαφορετική άποψη από αυτή του Δημάρχου και της παράταξης.

Όσο για το Δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά, έχω την αίσθηση ότι προσπαθούσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα με τη στάση του. Ήταν υποχρεωμένος να δώσει στήριξη στον κ. Παπασπύρο, αφού ήταν δική του επιλογή να του αναθέσει την προεδρία του Νομικού Προσώπου.  Θα μπορούσε βέβαια να το κάνει σε πιο ήπιους τόνους, αλλά δυστυχώς όταν δεν υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα να αντιτάξεις η μόνη οδός άμυνας είναι η επίθεση! Μια προσπάθεια στήριξης δέχτηκε από τον Αντιδήμαρχο κ. Λέκκα που όμως δεν του βγήκε. Ο κ. Λέκκας επέμενε στην αναγνώριση των προσώπων που θέλησε να τιμήσει ο κ. Παπασπύρος, κάνοντας συνεχώς την ίδια ερώτηση, χάνοντας όμως εντελώς την ουσία της συζήτησης. Το να μην αμφισβητείς την αξία κάποιων ανθρώπων δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τους τιμήσεις. Τότε θα έπρεπε να τιμήσεις όλους τους ανθρώπους που θεωρείς άξιους.

Εντέλει, το όλο γεγονός αποδεικνύει ότι οι προχειρότητες και οι απόλυτες αποφάσεις δεν οδηγούν πουθενά, αντίθετα δημιουργούν άσχημες καταστάσεις και δυναμώνουν τον αντίπαλο. Και μάλιστα όταν αυτές λαμβάνονται μερικούς μήνες προεκλογικά προκαλούν χείριστες εντυπώσεις. Φαίνεται ότι «η καρέκλα» εξακολουθεί να επηρεάζει τις συμπεριφορές ορισμένων ανθρώπων. Εγώ πάντως τέτοια εσπευσμένη τιμή δεν θα την ήθελα για κανένα δικό μου πρόσωπο …

Τέλος μένει να δούμε τις εξελίξεις και το ποιος θα απευθυνθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να ακυρώσει ποια απόφαση. Ακούστηκε κάποια στιγμή κατά τη συνεδρίαση ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης είναι καλός φίλος του κ. Ζορμπά. Εύχομαι να είναι και αντικειμενικός, γιατί η εμπειρία μου από την συγκεκριμένη Υπηρεσία την προηγούμενη πενταετία μόνο αντικειμενικότητα δεν έδειξε.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.