Ονοματοδοσίες με το ζόρι και χωρίς συναίνεση

Photo//istockphoto

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στα τέλη Ιουνίου είχαμε δημοσιεύσει την πρόθεση του ΠΑΟΔΑΠ να ονοματίσει δομές και υποδομές που ανήκουν στην δικαιοδοσία του. Mετά την ανακοίνωση αυτή, στο δημοτικό συμβούλιο η αντιπολίτευση τόνισε πως το θέμα της ονοματοδοσίας διαφόρων δομών του Δήμου είναι θέμα που πρέπει να γίνει συγκεντρωτικά και με απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Πρότειναν δε στο Δήμαρχο να γίνει μια θεσμική κουβέντα με μια επιτροπή για να υπάρχει ως αποτέλεσμα ομοφωνία. Ο κ. Ζορμπάς δέχτηκε να γίνει μια συνάντηση με τους επικεφαλής, αλλά κατέληξε αυτή να γίνει με τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ και όχι με τον κ. Ζορμπά. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν μέλη της αντιπολίτευσης, κατέθεσαν τις αντιρρήσεις τους και επέμεναν ότι αυτό δεν είναι θέμα που θα αποφασίσει ο ΠΑΟΔΑΠ. Απτόητος ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, κ. Σπύρος Παπασπύρος (και προφανώς με τις ευλογίες του Δημάρχου όπως φάνηκε αργότερα) και παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης φέρνει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου στις 6/12/2022.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κ.κ. Παπασπύρου και Μυλωνάκη, για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, ότι δηλαδή δεν είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσει το Νομικό Πρόσωπο.

Επίσης έντονη αντίδραση υπήρξε και από τον κ. Γιάννη Αργυρό, μέλος της συμπολίτευσης, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είναι σωστό να γίνουν οι ονοματοδοσίες λίγο πριν τις εκλογές και καλό θα ήταν ο πρόεδρος να αποσύρει το θέμα, κάτι που δεν έγινε τελικά.

Το θέμα καταψήφισαν τα παρόντα μέλη της αντιπολίτευσης, αλλά εγκρίθηκε λόγω αριθμητικής υπεροχής της Διοίκησης, αφού από τα 9 παρόντα μέλη του Δ.Σ. τα 5 (συμπολίτευση) ήταν ΥΠΕΡ και τα 4 ΚΑΤΑ, ένας εκ των οποίων ήταν και ο κ. Αργυρός. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα θα ήταν εντελώς διαφορετικό αν ήταν παρόντα και τα μέλη της παράταξης «Νίκη των πολιτών», τα οποία κατά μια περίεργη σύμπτωση τόσο τα τακτικά, όσο και τα αναπληρωματικά, ασθενούσαν.

Το θέμα έφερε την επόμενη μέρα, 7/12/2022, στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης, αναφέροντας επιγραμματικά τα τεκτενόμενα στο Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ και εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση του ΠΑΟΔΑΠ δεν θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο προφανώς γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα λάβει έγκριση. Κατήγγειλε, επίσης, ότι όταν η δημοτική Αρχή ξέρει ότι ένα θέμα δεν πρόκειται να ψηφιστεί από την αντιπολίτευση, άρα δεν θα λάβει και έγκριση, βρίσκει πλάγιους τρόπους να το περάσει.

Η αντίδραση του κ. Ζορμπά ήταν η πλήρης στήριξη του κ. Παπασπύρου.

Η απόφαση του ΠΑΟΔΑΠ

Το Διοικητικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, αποφάσισε και ενέκρινε την ονοματοδοσία των Πολιτιστικών και Αθλητικών δομών και υποδομών του ΠΑΟΔΑΠ ως εξής:

  • Α. Την ονομασία των Εργαστηρίων Τέχνης, στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο “Σταύρος Κώτσης”, σε Εργαστήρια Τέχνης «Γεώργιος Προκοπίου»
  • Β. Την ονομασία του κτηρίου «Πέτρινο», στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο “Σταύρος Κώτσης”, σε Αίθουσα Πολιτισμού «Δημήτρης Χατζής»
  • Γ. Την ονομασία του Αθλητικού Κέντρου «Νότου», σε Αθλητικό Κέντρο «Θανάσης Δημακόπουλος»
  • Δ. Την ονομασία του Κλειστού Γυμναστηρίου Κοντοπεύκου, σε Κλειστό Γυμναστήριο «Γεωργία (Ζέτα) Λαούδη»
  • Ε. Την ονομασία του σταδίου στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο «Σταύρος Κώτσης», σε Στάδιο «Χρήστος Κορομηλάς», όπως αναλύεται στην παρούσα εισήγηση.

Επισημάνσεις, Απορίες και Ερωτηματικά!

Δεν λήφθηκε καν υπόψη η πρόταση δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης (συγκεκριμένα από τους κ.κ. Οικονόμου & Κονταξή) να ονομαστεί το Κλειστό Γυμναστήριο του Κοντοπεύκου σε «Πάρης Καρδαράς», η οποία έγινε στο Δ.Σ. λίγο μετά το θάνατό του.

Άραγε ποιος αποφάσισε τα συγκεκριμένα ονόματα; Υπήρξε κάποια εσωτερική επιτροπή του ΠΑΟΔΑΠ ή επρόκειτο για one man show?

Είθισται σε κτίρια και χώρους να δίνονται ονόματα εκλιπόντων. Γιατί επέλεξαν να δώσουν ονόματα ανθρώπων, καθόλα άξιων, αλλά εν ζωή; Παρακινδυνευμένο αν σκεφτεί κανείς πως συχνά στη ζωή οι καταστάσεις ανατρέπονται και υπάρχουν πλείστα παραδείγματα και μάλιστα πρόσφατα.

Από τη στιγμή που το πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο έχει όνομα αυτό του αείμνηστου δημάρχου Σταύρου Κώτση, ποιο το νόημα να δοθούν ονόματα σε επιμέρους εγκαταστάσεις; Τρεις διαφορετικές ονομασίες μέσα στο πάρκο συν την κύρια ονομασία του αποτελούν γεγονός που πιθανά να προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες. Μας κάνει να σκεφτούμε μήπως γίνεται προσπάθεια να σβήσει σίγα σιγά η αρχική ονομασία ενός κατά γενική ομολογία αξιόλογου δημάρχου … Και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες φαίνεται πως κάποιοι πολύ κοντινοί του άνθρωποι έχουν πικραθεί πολύ με μια τέτοια πιθανή προοπτική …

Επιμύθιον

Οι ονοματοδοσίες δεν πρέπει να γίνονται ελαφρά τη καρδία και ανάλογα με τις επιθυμίες του ενός, γιατί αφορούν όλους τους κατοίκους.

Στην Αρχαία Ελλάδα, θέλοντας να παρουσιάσει την Αθηναϊκή Δημοκρατία ο Θουκυδίδης γράφει στον Επιτάφιο του Περικλή ” λόγῳ μὲν δημοκρατία, ἔργῳ δὲ ὑπὸ τοῦ πρώτου ἀνδρὸς ἀρχή “, δηλαδή “στα λόγια λέγεται δημοκρατία, ενώ στην πράξη είναι εξουσία του πρώτου ανδρός“. Τις αποφάσεις δηλαδή που λαμβάνονται από έναν και μόνο ηγέτη, αλλά χαρακτηρίζονται δημοκρατικές. Βέβαια η “ενός ανδρός αρχή” του Περικλή είχε την παρατεταμένη και κατ’ έτος ανανεούμενη έγκριση του λαού. Είναι γνωστό επίσης ότι ο Θουκυδίδης έτρεφε εκτίμηση για τον Περικλή.

Κι αν η φράση του ιστορικού Θουκυδίδη γράφτηκε για να επαινέσει τον Περικλή που λάμβανε σοφές και δημοκρατικές αποφάσεις προς όφελος των πολιτών, έχοντας εκλεγεί από αυτούς, στη σημερινή εποχή η ίδια φράση ενίοτε τυγχάνει αρνητικής ερμηνείας για το άτομο στο οποίο απευθύνεται.

Ο νοών νοείτω …

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων