«Βόμβα» μεγατόνων! Τη λύση της σύμβασης για το νέο Δημαρχείο έκανε αποδεκτή η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας (DOC)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στις 2 Δεκεμβρίου 2022 με το άρθρο «Κεραυνός εν αιθρία για το νέο Δημαρχείο!!! Έγγραφο «φωτιά» από τον εργολάβο που ζητά λύση της σύμβασης!(DOC)» είχαμε δημοσιοποιήσει το αίτημα της αναδόχου εταιρείας για λύση της σύμβασης που αφορά την ανέγερση του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου. Το έργο, ως γνωστόν, είναι ήδη σταματημένο εδώ και μήνες! Μάλιστα της ανακοίνωσής μας ακολούθησαν δημοσιεύσεις από τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις και συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά για το θέμα αυτό.

Ο κ. Ζορμπάς στη συνέντευξη δήλωσε ότι πήρε το έργο πάνω του και ζήτησε από την Περιφέρεια Αττικής να υπογράψει την 1η Συμπληρωματική Σύμβαση, να δώσει τα χρήματα (1,4 εκ. € ) για τις βραχώδεις εκσκαφές και ο Δήμος θα τα αποπληρώνει τμηματικά στην Περιφέρεια.

Αυτά στις 2-12-2022.

Όμως ένα άλλο έγγραφο (Αρ. πρωτ.: 1345783), που έχει κατ’ αποκλειστικότητα το aparaskevi-images.gr, έρχεται να ρίξει δεύτερη «βόμβα» στο έργο. Στις 15 Δεκεμβρίου 2022 η Γενική Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Έργων & Υποδομών της Περιφέρειας και ιδιαίτερα η Δ/νση Τεχνικών Έργων κάνει δεκτό το αίτημα της αναδόχου εταιρείας ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. και αποφασίζει:

«Τη διάλυση της από 21-12-2020 σύμβασης του έργου: «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ», αναδόχου ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε, βάσει του άρθρου 161 του Ν. 4412/2016, όπως ισχύει.»

Σύμφωνα με το έγγραφο «έγινε η αποδοχής της από 30-08-2022 Ειδικής Δήλωσης Διακοπής και μέχρι και σήμερα δεν έχει υπογραφεί η 1η ΣΣΕ του έργου, λόγος για τον οποίο έγινε αποδεκτή η Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών.

4. Η Αίτηση Διάλυσης της Σύμβασης κατασκευής, που υπέβαλε ο ανάδοχος, περιέχει τα στοιχεία που προβλέπονται από τη Νομοθεσία και άρα παράγει έννομο αποτέλεσμα.»

Τι γίνεται από δω και πέρα…

Η απόφαση αυτή πρέπει να σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για να επικυρωθεί. Στο ενδιάμεσο διάστημα θα πρέπει τόσο ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, όσο και ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς (εφόσον επιθυμούν βέβαια) να τρέξουν να προλάβουν τα τετελεσμένα γεγονότα. Να προσπαθήσουν να κερδίσουν χρόνο ώστε να έρθουν σε επικοινωνία και πιθανά σε συνεννόηση με την ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ και σε υπογραφή της 1ης ΣΣΕ.

Σαφώς το βάρος πέφτει στην Περιφέρεια η οποία είναι και ο χρηματοδότης του έργου, όμως ακόμη δεν γνωρίζουμε καν τις προθέσεις του κ. Πατούλη σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε ο κ. Ζορμπάς. Άραγε η Περιφέρεια είναι σε θέση να διαθέσει τα χρήματα;

Κανέναν όμως δεν ωφελεί ένα σταματημένο έργο, μια τρύπα στη μέση ενός από τους μεγαλύτερους δήμους του Βόρειου Τομέα και μάλιστα προεκλογικά. Και επίσης, θα είναι τραγικό εκεί που η Διοίκηση Ζορμπά προσπαθεί να ξεμπλοκάρει έργα που είναι σταματημένα εδώ και 30 plus χρόνια, να βρεθεί μετά από τόσες χαρές, με ένα κουφάρι στο πιο εμφανές σημείο της πόλης … Όσον αφορά τον εργολάβο, προφανώς δεν τον επηρεάζει ιδιαίτερα γιατί είναι γνωστό ότι έχει αναλάβει σημαντικό αριθμό διαφόρων άλλων έργων. Εξάλλου, η λύση της σύμβασης για την κατασκευή ενός δημαρχείου όπου έδωσε μεγάλη έκπτωση, σε μια εποχή που όλες οι τιμές στην αγορά έχουν πάρει τα πάνω τους, ίσως και να τον ωφελεί.

Τα λόγια είναι χάσιμο χρόνου και χρόνο δεν έχουμε. Ότι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.