Δάνειο ΜΑΚΡΗ: Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής για το βιβλίο Guinness! “Απείχαν” ομόφωνα!

Photo by aparaskevi-images.gr

Γράφει η Λένα Μαρκή

Μια απόφαση που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ Guinness ήταν η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αγίας Παρασκευής στις 30/12/2022.

Ψήφισαν όλοι: Απέχω

Και πέρα από αυτό, στο χρονικό διάστημα των δύο περίπου ωρών ο κ. Γιώργος Οικονόμου έριξε δύο «βόμβες»!

Πιστός στο λόγο του ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς (όπως είχε δηλώσει στο αναβληθέν λόγω μη απαρτίας δημοτικό συμβούλιο, 28/12), συγκάλεσε κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με θέμα: την ακύρωση των αποφάσεων για τη σύναψη δανείου για την απόκτηση των πρώην Εκπαιδευτηρίων ΜΑΚΡΗ και την εκ νέου δημιουργία διαγωνισμού για την ανεύρεση άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (τράπεζας), όπως πρότεινε μερίδα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα ενημέρωσε ξανά ότι η συμπολίτευση θα απέχει, ώστε να περάσει η πρόταση της αντιπολίτευσης, τονίζοντας βέβαια ότι η πρόταση αυτή ενέχει μεγάλο ρίσκο.

Αυτό που συνέβη όμως είναι ότι η πρόταση που εισήγαγε ο Δήμαρχος είναι διαφορετική από ότι είχαν συμφωνήσει στη σύσκεψη παρουσία του Νομικού Συμβούλου κ. Γιώργου Λαζουρά, κατά τον κ. Γιάννη Μυλωνάκη. Αντίθετα εννοούσαν ότι μπορούσε να «τρέχει» δεύτερη πρόσκληση για άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα χωρίς να ακυρωθεί η πρώτη, βρίσκοντας σύμφωνους και τους επικεφαλής κ.κ. Γιάννη Σταθόπουλο και Γιώργο Οικονόμου. Διευκρινίστηκε όμως από τον ίδιο τον κ. Λαζουρά ότι αυτό δεν είναι εφικτό και πως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι διερευνητικές επαφές για άλλη τράπεζα. Επειδή όμως αναφέρθηκε η τράπεζα Optima που χρηματοδότησε δράση του Δήμου Γαλατσίου, ο κ. Λαζουράς ενημέρωσε ότι στην πρόσκληση που έγινε απάντησε μόνο η Eurobank και καμία άλλη. Όσον αφορά το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, είχαν απευθύνει πρόσκληση, αλλά το Ταμείο δεν δανειοδοτεί αντίστοιχες δράσεις.

Αυτό που προκαλεί την ένταση με το δάνειο ΜΑΚΡΗ είναι ότι η όλη διαδικασία κρατάει πολύ με την αντιπολίτευση να μιλάει για 3 χρόνια και τον κ. Λαζουρά να διευκρινίζει ότι στην ουσία η καθυστέρηση είναι από τον Ιούλιο του 2022 και έπειτα, παρά τις επαφές που γίνονται από το Δήμο. Γι’ αυτό οι τρεις παρατάξεις ζητούν να γίνει διερεύνηση για άλλη τράπεζα ενόψει του δικαστηρίου που έχει οριστεί για τις 6 Φεβρουαρίου 2023.

Η ενημέρωση από το Δήμαρχο ήταν ότι η Eurobank υποσχέθηκε να απαντήσει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2023. Όπως ειπώθηκε δεν υπάρχει πρόβλημα με το δικαστήριο, γιατί μπορεί ο Δήμος, εφόσον έχει το οκ της τράπεζας, να ζητήσει αναβολή, να εγγράψει το ποσό στον Προϋπολογισμό και μετά να γίνει η εκδίκαση.

Η αντιπολίτευση επίσης επέμενε στην εγγραφή του ποσού του δανείου για την απαλλοτρίωση του ΜΑΚΡΗ στον Προϋπολογισμό του 2023. Όπως ειπώθηκε σε προηγούμενους προϋπολογισμούς είχε συμπεριληφθεί και το ποσό αυτό, ενώ τώρα αφαιρέθηκε. Γιατί λοιπόν δεν μπορεί να εγγραφεί; Η απάντηση ήταν ότι κάθε φορά η Οικονομική Υπηρεσία λαμβάνει κανονισμούς για τη σύνταξη του Προϋπολογισμού του Δήμου και προφανώς εξαιτίας αυτών έδωσε αρνητική απάντηση, εγγράφως μάλιστα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρχε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Δημάρχου και Γιάννη Μυλωνάκη. Ο επικεφαλής των «Αλλάζουμε» μίλησε για τερτίπια του Δημάρχου για να επιρρίψει ευθύνες στην αντιπολίτευση ενώ την ευθύνη την έχει αυτός, για παρωδία συνεδρίαση και ζήτησε να κρατούνται πρακτικά και στις συσκέψεις των επικεφαλής. Έχουμε μάθει να διαβουλευόμαστε, είπε ο κ. Μυλωνάκης. «Το μόνο όπλο που έχουμε είναι να μην έρθουμε στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί δεν συζητάτε, κάνετε ότι τα ξέρετε όλα, λειτουργείτε με εγωκεντρικό τρόπο», συμπλήρωσε. Για έλλειψη ενημέρωσης κατηγόρησε το Δήμαρχο και ο κ. Σταθόπουλος και πως δεν κάλεσε ποτέ την αντιπολίτευση να ακούσει τις απόψεις της. Πρότεινε να επισκεφτούν δια ζώσης την Eurobank και να ζητήσουν απάντηση. «Αν χάσουμε το ΜΑΚΡΗ είναι ήττα για τα παιδιά μας», είπε. Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ο Δήμαρχος εις βάρος των αναγκών της πόλης και των παιδιών, δήλωσε ο κ. Οικονόμου της «Νέας Αρχής», δεν είναι αυτό που αποφασίσαμε στην διαπαραταξιακή επιτροπή. “Δεν θέλετε αυτό το δάνειο, θέλετε να χαθεί το ακίνητο“, συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε επίσης στις ανακοινώσεις – προτάσεις που είχε κάνει η “Νέα Αρχή” για το θέμα του δανείου από το 2021 ήδη και οι οποίες δεν εισακούστηκαν.

Η ΕΙΔΗΣΗ και η ΠΡΟΤΑΣΗ από τον Γιώργο Οικονόμου

Η είδηση που βγήκε είναι ότι η παράταξη Οικονόμου διαφωνεί με τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα 2023 και μάλιστα ο κ. Οικονόμου έκανε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Η δε πρόταση απευθύνθηκε προς την αντιπολίτευση. Πρότεινε να κάνουν εναλλακτική κίνηση προϋπολογισμού από κοινού και να αλλάξουν αρκετά άρθρα. Αυτό έχει ξαναγίνει, το Τεχνικό Πρόγραμμα εγκρίθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, όμως απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση λόγω έλλειψης ενός εγγράφου.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Αυτό που μένει να δούμε τώρα είναι τι θα γίνει μετά τις 7/1/2023. Αν η τράπεζα απαντήσει θετικά, έχει καλώς. Αν απαντήσει αρνητικά τι γίνεται; Θα πρέπει η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή και ο κ. Ζορμπάς τελικά να υποχρεωθεί να κάνει αυτό που έφερε ως πρόταση μερίδας της αντιπολίτευσης; Τι θα γίνει τότε με το δικαστήριο του Φεβρουαρίου; Πόσος χρόνος μπορεί να κερδισθεί ώστε να βρεθούν τα χρήματα;

Και δεύτερον, τι θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης (4/1/23); Οι παρατάξεις «Νίκη», «Νέα Αρχή» και «Αλλάζουμε» δήλωσαν δια των επικεφαλής των ότι δεν συμφωνούν με τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα. Θα παραστούν και θα καταψηφίσουν; Θα παρουσιάσουν δική τους πρόταση; Δεν θα παραστούν καθόλου και θα πάμε πάλι σε αναβολή λόγω μη απαρτίας; Και καλά είναι σύνηθες ο Προϋπολογισμός στην Αγία Παρασκευή να ψηφίζεται τον Γενάρη, πότε όμως; Αυτή την Τετάρτη ή πολύ αργότερα;;;

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.