Γ. Σερκεδάκης: Η Αγία Παρασκευή μπορεί να στηρίξει το μέλλον της στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό

Το άρθρο 102 του Συντάγματος προβλέπει ότι  η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Μάλιστα μετά την αναθεώρηση του 2001 προβλέφθηκε ότι υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης συντρέχει τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων, κάτι που σημαίνει ότι όταν ανακύπτουν ερμηνευτικές αμφιβολίες σε σχέση με μία αρμοδιότητα, η απόφαση πρέπει να τάσσεται υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν η νομοθεσία που εξειδικεύει, κατ’ εξουσιοδότηση τους Συντάγματος, τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ και η παρεπόμενη μεταφορά πόρων έχει προσαρμοστεί επαρκώς το πνεύμα του Συντάγματος. Η συζήτηση αυτή αναθερμαίνεται συνήθως την περίοδο που κυρώνονται αυτοδιοικητικού χαρακτήρα νομοθετήματα στη Βουλή.

Ωστόσο μετά τη Συνταγματική αναβάθμιση των ΟΤΑ αλλά και τη γενναία μεταρρύθμιση του Καλλικράτη τα τελευταία χρόνια είναι στο χέρι των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικά των Δήμων να αποδείξουν ότι έχουν τη βούληση και την ικανότητα να ασκήσουν αποδοτικά αλλά και δημιουργικά το έργο τους.

Κάποιες δημοτικές αρχές αντιλαμβάνονται τον Συνταγματικό τους ρόλο τους συντηρητικά και περιορίζουν το έργο τους στη στοιχειώδη παροχή των υπηρεσιών που προβλέπονται από τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις. Και όταν αποτυγχάνουν να επιτελέσουν ακόμα και αυτό κρύβονται πίσω από την ελλιπή θεσμική και οικονομική υποστήριξη του Κεντρικού Κράτους.

Αλλά υπάρχουν έστω και σπανίως περιπτώσεις αιρετών της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης που ασκούν, παρά τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν, με εμπνευσμένο τρόπο τις αρμοδιότητες τους. Για αυτό άλλωστε υπάρχουν εξόφθαλμες διαφορές ανάμεσα σε υποδομές και υπηρεσίες ακόμα και όμορων Δήμων.

Ένας τρόπος για να μπορέσει ένας Δήμος και μια τοπική κοινότητα να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των πολιτών είναι να σχεδιάσει και να θέσει σε λειτουργία ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης βασισμένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, στον οποίο γεννήθηκα το 1958 και στον οποίο ζω και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά 40 χρονια, είναι ένας Δήμος που θα μπορούσε να αναπτυχθεί υπάρξει ένα ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο αξιοποίησης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.

Είναι ένας Δήμος ο οποίος παρόλο που βρίσκεται εντός του ευρύτερου οικιστικού ιστού του Λεκανοπέδιο της Αττικής έχει ελεύθερους χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εστίες αειφορίας, πολιτισμού και αθλητισμού καθώς από τη μία βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού ενώ από την άλλη έχει σύνδεση με μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον είναι η έδρα της ΕΡΤ που κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία πολιτισμού της χώρας. Επιπλέον βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ακτίνα που περιλαμβάνει εκτός από τους Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθήνας και τους Δήμους Δυτικής Αττικής. Τέλος παρά το σχετικά μικρό μέγεθος του έχει καταστεί φυτώριο αθλητών με διεθνή παρουσία όπως o Στέφανος Σακελλαρίδης και η Σαπφώ Σακελλαρίδη και παλαιότερα ο Νίκος Σερκεδάκης και η Τζίνα Συμεωνίδου.

Θα μπορούσε βάσει όλων αυτών των χαρακτηριστικών του να στηρίξει το αναπτυξιακό του υπόδειγμα σε ένα ολιστικό σχέδιο με κεντρική ιδέα τον πολιτισμό και τον αθλητισμό με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της πόλης, τη στήριξη των εισοδήματών των επιχειρηματιών και επαγγελματιών της πόλης και την αύξησης την αξία της ακίνητης περιουσίας των πολιτών.

Ειδικά στο πεδίο του αθλητισμού είναι μια έξοχη ευκαιρία ο Δήμος να επενδύσει σε σοβαρές υποδομές και υπηρεσίες σε τένις, το οποίο είναι πλέον ανάμεσα στα 5 πιο δημοφιλή αθλήματα στον πλανήτη σε επίπεδο φίλαθλων ενώ ο ρυθμός των αθλούμενων και αθλητών αυξάνεται γεωμετρικά τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Δεδομένου ότι πλέον η χώρα μας εκπροσωπείται διεθνώς από αθλητές που βρίσκονται στην κορυφή του αθλήματος όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη είναι μια έξυπνη στρατηγική επιλογή η Αγία Παρασκευή να γίνει ένας πόλος έλξης αθλητών του τένις, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας ακόμα υστερεί σε σχετικές αθλητικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών.

Σε αυτό το πεδίο δήμοι, ιδιωτικός τομέας και αθλητικά σωματεία δεν είναι αντίπαλοι αλλά μπορούν να καταστούν σύμμαχοι μέσα πάντα από διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες. Ειδικά στο πεδίο του Τένις θα μπορούσε να προωθηθεί μια σύμπραξη ευρείας δημοκρατικής αποδοχής που θα χρησιμοποιήσει αναξιοποίητους χώρους του Δήμου ενεργοποιώντας την προπονητική και οργανωτική τεχνογνωσία των αθλητικών σωματείων και πιθανώς και πόρους του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μετατρέψει το Δήμο Παρασκευής σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα προσέλκυσης αθλητών και ανάδειξης νέων ταλέντων.

Μάλιστα, οι ήπιες παρεμβάσεις που χρειάζονται οι εγκαταστάσεις τένις συνδυάζονται εύκολα και με πολύ χαμηλό κόστος με άλλους χώρους αναψυχής, υπαίθριας άθλησης και πρασίνου που έχει ανάγκη οι οικιστικός ιστός της Αγίας Παρασκευής.

Οι επενδύσεις που απαιτούνται για ένα τέτοιο σχέδιο ανάπτυξης μπορούν έχουν τεράστια σχέση οφέλους κόστους αλλά και να χρηματοδοτηθούν από ίδια έσοδα της σύμπραξης.

Μια τέτοια πρόταση έχει κατατεθεί στη Δημοτική Αρχή και τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου. Η συζήτηση της και η ωρίμανση της με τη σχετική συνεισφορά όλων των παρατάξεων θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετερία για την εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου αναβάθμισης της πόλης.

Εν γένει, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής χρειάζεται στη Διοίκηση του ανθρώπους που μπορούν αν αφουγκραστούν τις τάσεις της εποχής, να κατανοήσουν σε βάθος τις δυνατότητες της περιοχής, να διορθώσουν τα λάθη καθώς και να χαράξουν σχέδια ρεαλιστικά, βιώσιμα και κοστολογημένα που θα κινητοποιούν όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. Για αυτό όμως χρειάζονται αιρετοί με όραμα, δημοκρατική κουλτούρα αλλά και τεχνοκρατική επάρκεια. Ας ελπίσουμε ότι οι επικείμενες αυτοδιοίκητες εκλογές θα δώσουν την ευκαιρία τέτοια αυτοδιοικητικά στελέχη να πρωταγωνιστήσουν στην Αγία Παρασκευή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΚΕΔΑΚΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΙΛΟΥ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.