Κρίθηκε νόμιμη στο Εφετείο και συνεχίζεται η απεργία σε όλες τις ΥΔΟΜ

Οι τρεις Ομοσπονδίες (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΕ ΟΤΑ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ) κέρδισαν τη δίκη και στο Εφετείο, όπου προσέφυγαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκρινε νόμιμη την εικοσαήμερη απεργία τους και ανακοινώνουν ότι συνεχίζεται έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας το «λουκέτο» στις ΥΔΟΜ όλης της χώρας.

Η προσφυγή της πλευράς του δημοσίου κατά της απεργίας των τριών Ομοσπονδιών εκδικάστηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 στο Εφετείο Αθηνών και η απόφαση εκδόθηκε το πρωί της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου 2023. Από την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αναφέρεται ότι η προσφυγή των δύο υπουργείων έγινε «εν μέρει δεκτή» από το δικαστήριο, στο σκέλος που αφορά την απόφαση της έδρας να εκδικάσει την προσφυγή και για τυπικούς νομικούς λόγους επί της πρωτόδικης απόφασης, ενώ επί της ουσίας απορρίφθηκε το αίτημα των δύο υπουργείων να κριθεί η εικοσαήμερη απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Μετά την απόφαση λοιπόν του Εφετείου, που κρίνει νόμιμη την απεργία οι τρεις Ομοσπονδίες συνεχίζουν την προγραμματισμένη απεργία τους, σε κρίσιμες υπηρεσίες και πλατφόρμες των ΥΔΟΜ, που παραλύουν την διεκπεραίωση τεχνικών υποθέσεων και επενδύσεων και επηρεάζουν το επαγγελματικό έργο και τις οικονομικές συναλλαγές των μηχανικών  έως και τις 13 Φεβρουαρίου 2023.

Αξιοσημείωτη αδράνεια των υπουργείων

Είναι εντυπωσιακό να αναφερθεί ότι ενώ γίνεται μια απεργία που τα ίδια τα υπουργεία έχουν υποστηρίξει στις προσφυγές τους στη δικαιοσύνη ότι έχει μεγάλες και αρνητικές επιπτώσεις στα τεχνικά έργα,  στους πολίτες και την οικονομία κανένα από τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι τώρα στη διάρκεια της απεργίας στις ΥΔΟΜ, στο αίτημα των Ομοσπονδιών που διοργανώνουν την κινητοποίηση να γίνει συνάντηση προς αναζήτηση λύσεων,  προκειμένου να εκτονωθεί το απεργιακό μέτωπο αλλά και να αποκλειστεί – μετά και τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ των απεργών-  ότι θα ανοίξει νέος κύκλος ατέρμονων απεργιών και για το προσεχές μέλλον.

Παρέμβαση ΤΕΕ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ με τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει το ΤΕΕ να ασκήσει διαμεσολαβητικό ρόλο συνεννοήσεων με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τη λειτουργία των ΥΔΟΜ και να σταματήσει το απεργιακό κύμα.

Ποιές υπηρεσίες και πλατφόρμες δεν λειτουργούν

Στο μεταξύ καθώς συνεχίζεται η  20ημέρη απεργία αποχή στις ΥΔΟΜ μέχρι και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2023 δεν λειτουργούν:

Α. Το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχος πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχος μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών, αυτοψίες από άποψη δομική, στατική & υγιεινής των οικοδομών, έλεγχος προστίμων – χρηματικοί κατάλογοι, αδειοδοτήσεις – κατοχυρώσεις & ανανεώσεις ανελκυστήρων στο μητρώο, θεωρήσεις οικοδομικών αδειών για σύνδεση με τα δίκτυα, έλεγχος φορολογικών και αμοιβών των μελετητών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) και έλεγχος για χορήγηση παρεκκλίσεων, για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας, με σκοπό την ανάδειξη των τεραστίων προβλημάτων, στη στελέχωση και τη λειτουργία τους από 23 Ιανουαρίου έως και 13 Φεβρουάριου 2023.

Β. Τη Σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων – τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας – οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων, κλπ.

Γ. Τη συμμετοχή των μελών μας στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α’ και Β’.

Δ. Την ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας ελέγχων των ελεγκτών δόμησης

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα της κινητοποίησης των τριών Ομοσπονδιών είναι:

-Επαρκή στελέχωση των ΥΔΟΜ με μηχανικούς ΠΕ και ΤΕ όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων καθώς και με το αναγκαίο προσωπικό όλων των εμπλεκομένων κλάδων.

-Αυξήσεις στις αποδοχές του προσωπικού, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις μας

-Αποσαφήνιση της κατάστασης των ΥΔΟΜ, με νομοθετική πρόβλεψη για άμεση τροποποίηση των Ο.Ε.Υ. των Δήμων όπου λειτουργούν ΥΔΟΜ, ώστε η Οργανική μονάδα (ΥΔΟΜ) να λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις (ελάχιστη στελέχωση, κ.α.).

-Άμεσα, νέες και επαρκείς σε αριθμό προσλήψεις μηχανικών ΠΕ και ΤΕ μέσω του ΑΣΕΠ, όλων των ειδικοτήτων καθώς και του λοιπού αναγκαίου προσωπικού όλων των εμπλεκομένων κλάδων, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας κατά αποκλειστικότητα στις ΥΔΟΜ, με τη ρητή απαγόρευση ότι οι Δήμαρχοι δεν θα μπορούν να μετακινούν τους υπαλλήλους στις τεχνικές ή άλλες υπηρεσίες των δήμων.

-Εξοπλισμό των Υπηρεσιών Δόμησης με σύγχρονα μέσα και εργαλεία για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη εργασία τους. Υπολογιστές, εκτυπωτές, σαρωτές, οθόνες, συνδέσεις στο διαδίκτυο, το απαραίτητο λογισμικό και ότι άλλο απαιτείται.

-Κατάργηση του νομικού πλαισίου που επιτρέπει τις προσωρινές και νομικά επισφαλείς ή αμφισβητούμενες λύσεις ανάθεσης καθηκόντων Δημόσιας Αρχής σε Συμβασιούχους Έργου, ή στην ΕΕΤΑΑ ή στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς με τις οποίες θα δημιουργηθούν τεράστια θέματα νομιμότητας με τις εκδοθείσες Διοικητικές Πράξεις (οικοδομική άδεια, έκθεση επικινδύνου, έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής, κλπ).

-Επανεξέταση των Επιπέδων της λειτουργίας των ΥΔΟΜ από τους Δήμους σε συνάρτηση με τη λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης.

-Κωδικοποίηση και απλοποίηση της πολεοδομικής Νομοθεσίας, προσβάσιμης σε όλους.

-Νομική Υποστήριξη σε κάθε ΥΔΟΜ από εξειδικευμένους Νομικούς καθώς και Νομική Κάλυψη των υπαλλήλων σε οποιοδήποτε είδος δικαστικής διένεξης (ποινικής, αστικής κλπ.) εφόσον αυτή ανάγεται στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων τους στις ΥΔΟΜ.

-Απαλλαγή από τις αποκλειστικές προθεσμίες ολίγων ημερών, που προβλέπει κατά περίπτωση ο νέος πολεοδομικός νόμος 4759/2020, οι οποίες είναι ανεφάρμοστες και ανεδαφικές, μέχρι να συγκροτηθούν και να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες.

-Υποχρεωτική προέγκριση άδειας για όλες τις Κατηγορίες (1,2 και 3).

-Κάλυψη εξόδων μετακίνησης εντός και εκτός έδρας.

-Τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για διαπίστωση από την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση της επάρκειας της ελάχιστης στελέχωσης με την έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων.

Πηγή: ecopress.gr

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.